Lumina si pestii de acvariu


Ca si oamenii, pestii isi folosesc simturile pentru a percepe si a interactiona cu mediul inconjurator. Simtul vazului este unul din cele mai importante simturi la majoritatea pestilor, iar ochiul reprezinta mijlocul prin care informatiile vizuale sunt preluate si transmise catre creier. 

 Este importat de mentionat inca de la bun inceput ca aceasta discutie se refera la majoritatea speciilor de pesti si nu la totalitatea acestora. Varietatea de forme pe care o prezinta pestii atunci cand vine vorba de simtul vazului face imposibila generalizarea absoluta. 

Ochiul

Ochiul pestelui seamana destul de mult cu ochiul uman. Pornind de la premisa ca ochiul uman este un subiect cunoscut, accentul va cadea pe deosebiri. Cristalinul pestelui este sferic si rigid, lucru care faca ca vederea la distanta sa fie imposibila. Avand in vedere ca apa are un coeficient redus de transmitere a luminii, este lesne de inteles de ce pestii nu si-au dezvoltat un sistem vizual pentru vederea la distanta. Focalizarea imaginii si adapatarea la intensitati luminoase diferite se face prin miscarea pe orizontala a cristalinului. Raza vizuala a pestilor se apropie de 360 grade.

Intensitatea luminoasa

Atunci cand lumina este slaba, cristalinul va fi mai iesit in exterior pentru a permite intrarea unei cantitati mai mari de lumina, iar atunci cand intensitatea luminoasa este ridicata, cristalinul se retrage pentru a obtura excesul de lumina. Spre deosebire de om, a carui pupila se poate dilata sau contracta in cateva secunde, la pesti procesul de adaptare la diferite intensitati luminoase este lent. O jumatate de ora este necesara ca pestele sa se adapteze de la o lumina slaba la una intensa si aproximativ o ora pentru procesul invers. Stingerea sau aprinderea brusca a luminii din acvariu, mai ales daca aceasta este de mare putere este similara cu orbirea unui sofer pe timp de noapte cu farurile sau trecerea de la lumina zilei intr-o camera in care domneste bezna. Este lesne de inteles de ce astfel de bruscari reprezinta adevarate socuri optice pentru pesti. Cu totii am observat ca pestii se lovesc de geamurile acvariului sau se ascund pentru o perioada, in zonele mai intunecate. Aflati intr-o perioada se stres, este indicat ca in prima jumatate de ora de la aprinderea luminii sa nu hraniti pestii sau sa efectuati lucrari de mentenanta care ar putea suplimenta doza de stress deja existenta. Pornirea brusca a sistemului de iluminat la intensitate maxima poate duce la leziuni ale retinei, unele cu efecte permanente. Este de dorit ca intensitatea luminoasa sa creasca sau sa scada treptat.

Culorile

Prezenta celulelor cu conuri si bastonse sunt o dovada a faptului ca pestii pot percepe culorile, insa doar atunci cand intensitatea luminoasa este suficient de mare. Celulele cu conuri sunt responsabile pentru vederea diurna. Acestea pot percepe si culorile. Celulele cu bastonase sunt destinte vederii nocturne sau la intensitati luminoase scazute si nu pot percepe culorile, doar tonurile si contururile.

Lumina din acvariu

Inainte de a introduce un peste in acvariu, fiecare acvarist ar trebui sa studieze mediul natural al speciei care urmeaza sa fie introdusa si sa adapteze intensitatea luminoasa si perioada de iluminare in armonie cu acesta. In cazul pestilor care prefera o intensitate scazuta a luminii sau pesti nocturni se vor amenaja zone in care acestia pot sta ascunsi si se pot feri de lumina puternica. Atunci cand sistemul de iluminare are in componenta mai multe surse de lumina, este binevenita pornirea si oprirea acestora gradual.

Nerespectarea acestor nevoi poate duce la o stare de stress, scaderea imunitatii si imbolnavirea pestilor, culori spalacite, comportament anormal, lipsa reproducerii, hranirea necorespunzatoare, etc.