Acvaristica de apa dulce

Betta splendens

Betta splendens, unul dintre cei mai frumosi pesti de acvariu tocmai din cauza inotatoarelor cu un colorit deosebit este un peste originar din Asia de sud-est fiind si unul dintre cei mai 'batausi' pesti de apa dulce. Tocmai din acest motiv este strict interzisa introducerea in acelasi bazin a doua exemplare de sex masculin de Betta Splendens fiind recomandat sa se introduca pana si femela doar cand se doreste ca acesti pesti sa se reproduca.

Citește mai departe: Betta splendens

Colisa Lalia

Colisa Lalia este o specie de gourami foarte frumoasa si pasnica in acelasi timp, fiind disponibila in mai multe varietati: albastru dungat, sange rosu si albastru cobalt. In general masculii sunt mai mari si mai colorati, in timp ce femelele sunt mai mici, iar coloritul nu este intr-atat de evident. Este indicat ca acesti pesti sa fie pastrati in perechi, fiind la fel de pasnici si cu pestii din alta specie cat sunt cu pestii din aceasi specie.

Citește mai departe: Colisa Lalia

Macropodus erythropterus

Macropodus erythropterus are mai multe puncte in zona capului, o zona rosiatica in spate, iar corpul este in intregime albastrui. O alta specie asemanatoare este si Macropodus hongkongensis, diferenta intre cele doua specii fiind ca ultimul are un colorit mai apropiat de un gri-brun, iar inotatoarele ventrale sunt albe.

Citește mai departe: Macropodus erythropterus

Paracheirodon innesi

Paracheirodon innesi sau mai simplu neonul face parte din topul preferintelor acvaristilor incepatori. Acesta este un peste de card si este nevoie de grupuri de cel putin 6 neoni, dar numarul acestora nu este o problema deoarece este recunoscut ca fiind un peste ce nu elimina foarte multe dejectii pentru simplul fapt ca este mic.

Citește mai departe: Paracheirodon innesi

Symphysodon discus

Symphysodon discus este unul dintre cei mai ravniti pesti de catre acvaristii din intreaga lume. Acestia impresioneaza prin forma, dar mai ales prin coloritul divers si deosebit.Din pacate insa pretul ridicat provenit din numarul scazut de crescatori, dificultatea de a-i reproduce si numarul mare de amatori de discusi duce la un pret foarte ridicat ceea ce face ca acest peste sa ramana la stadiul de vis pentru un simplu acvarist. Aceasta problema parea sa fie depasita insa inaintea revolutiei cand in tara, dar mai ales in zona Bucurestiului exista un numar atat de mare de persoane care se ocupau de reproducerea acestor pesti incat au ajuns la un pret modic fiind accesibil si unui acvarist de rand.

Citește mai departe: Symphysodon discus

Pseudotropheus saulosi

Pseudotropheus saulosi este un peste foarte popular printre acvariile cu Cichlidae. Acesti pesti nu cresc foarte mari, dat atat femela cat si masculul au un colorit foarte frumos.La nastere ambele sexe sunt galbene, dar masculul isi schimba culoarea in albastru cand ajunge la maturitate sexuala. Femelele care isi cara icrele isi pot schimba si ele coloritul cu unul asemanator cu al masculului, probabil pentru a arata mai agresive si pentru a indeparta potentialele pericole pentru icre si pentru a putea depune in siguranta icrele.

Citește mai departe: Pseudotropheus saulosi

Danio rerio

Zona de origine: Estul subcontinentului Indian. In prezent specia este semnalata (fara a fi nativa) si in unele rauri din USA, Japonia, Columbia etc. Se pare ca a ajuns in apele acestor state pornind ... din acvarii.

Citește mai departe: Danio rerio

Crossocheilus siamensis

Crossocheilus siamensis este singurul mancator de alge ce mananca algele rosii. Acesta provine din apele curgatoare din imprejurimile Tailandei si a peninsulei Malay. Primul import european a fost consemnat in anul 1962, dar acesta a devenit celebru in anii '70, cand capacitatea acestuia de a consuma algele rosii a fost observata.

Citește mai departe: Crossocheilus siamensis

Barbus tetrazona

Barbus Tetrazona este unul dintre cei mai jucausi si activi pesti de acvariu ce are ca si caracteristica esentiala cele 4 dungi verticale negre asemanatoare celor de tigru. Inotatoarea dorsala si cele pectorale sunt oranj in timp ce celelalte inotatoare sunt o nuanta mult mai deschisa de orange.In ultimii ani, datorita inmultirii selective au fost obtinute numeroase variante diferentiate prin culoare, printre care se numara s: verde, negru, rosu si albino.

Citește mai departe: Barbus tetrazona

Danio margaritatus

Danio margaritatus sau Microrasbora sp “Galaxy” este un peste care face parte din familia Cyprinidaelor care provine din zona Myanmar. Coloritul foarte simplu care contrasteaza puternic cu plantele din acvariu si dimensiunea redusa a acestuia il face sa se preteze foarte bine la acvariile nano.

Citește mai departe: Danio margaritatus

Xiphophorus helleri

Xiphophorus helleri este un peste ce face parte din familia Poeciliidae, fiind popular in special printre acvaristii incepatori. Numele lor provine de la inotatoarea codala, care la mascul are partea inferioara iesita mult in exterior fiind asemanatoare ca forma cu o sabie. Forma corpului este asemanatoare cu cea a unui Guppy.

Citește mai departe: Xiphophorus helleri

Poecilia reticulata Guppy

Poecilia reticulata Guppy este unul dintre cei mai populari pesti ai acestui hobby. Majoritatea incepatorilor au pornit pe drumul acvaristicii cu cateva exemplare din acest superb peste. Din cauza infatisarii lui foarte colorate, dimensiunilor reduse si usurintei cu care se intretine si reproduce este foarte apreciat in lumea acvaristilor.

Citește mai departe: Poecilia reticulata Guppy

Otocinclus vestitus

Otocinclusii sunt o achizitie foarte buna pentru acvariul dumneavoastra, acestia fiind cei mai renumiti mancatori de alge din domeniul acvaristicii. Acestia vor consuma atat algele de pe frunzele plantelor, cat si algele ce s-au prins pe peretii acvariului sau pe decoruri. Totusi acest peste este unul foarte retras, avand nevoie de ascunzisuri pentru a se simti sigur. Fiind un peste sperios, nu este recomandat sa il pastrati in acvarii cu pesti agresivi sau cu pesti suficient de mari incat sa ii manance.

Citește mai departe: Otocinclus vestitus

Ancistrus dolichopterus

Ancistrus dolichopterus are nevoie de acvarii mari, foarte bine filtrate, iar lungimea minima a unui acvariu trebuie sa fie de 60 cm. Acest peste se adapteaza foarte usor la diferite tipuri de apa, dar trebuie evitata introducerea lor in acvarii cu apa alcalina. Ancistrus dolichopterus este un peste pasnic si poate fi introdus in acvarii cu diferite specii de pesti, fiind si foarte folositor deoarece se hraneste cu alge.

Citește mai departe: Ancistrus dolichopterus

Corydoras paleatus

Corydoras paleatus provine din America de Sud, de pe teritoriile Braziliei, Argentinei si ale Uruguay-ului.

Dimensiuni: la maturitate acest peste ajunge la 10 cm, dar se ajunge foarte greu la aceasta dimensiune, deoarece C. paleatus au o dezvoltare lenta si o durata de viata ridicata (10-15 ani)

Citește mai departe: Corydoras paleatus

Crevetii Red Cherry

Crevetii Red Cherry sunt fara indoiala cei mai populari creveti printre pasionatii de acvaristica. Acest lucru este datorat in special coloritului deosebit,a pretului scazut, a rezistentei incredibile si bineinteles a usurintei cu care se poate reproduce.

Citește mai departe: Crevetii Red Cherry

Crevetii Arlechin

Crevetii Arlechin ( Harlequin Shrimp) provin din Sulawesi, Indonezia si au un colorit foarte deosebit si unic in acelasi timp. Ca si dimensiuni crevetii “arlechin” sunt cei mai mici creveti descoperiti in Sulawesi pana in momentul de fata, la maturitate atingand in cele mai bune cazuri o lungime totala de 1.5 cm.

Citește mai departe: Crevetii Arlechin

Crevetii Cardinal

Desi este o specie de creveti relativ noua in acest hobby, Crevetii Cardinali au devenit repede cei mai cautati creveti. Este incredibil sa vezi in fata ochilor aceasta specie de creveti ce au pe corpul rosiatic inchis o multime de puncte albe ce ies in evidenta datorita contrastului dintre cele doua culori.

Citește mai departe: Crevetii Cardinal

Crevetii Brown Camo

Crevetii Brown Camo sunt o specie de creveti ce provine din insula Sulawesi, Indonesia. Dimensiunile acestor creveti sunt asemanatoare cu cele ale crevetilor Cardinali. La acesti creveti este foarte impresionant coloritul care oarecum compenseaza dimensiunile mici si sensibilitatea ridicata.Tocmai din cauza sensibilitatii este recomandat ca doar acvaristii cu experienta sa incerce sa creasca acesti creveti.

Citește mai departe: Crevetii Brown Camo

Crevetii Crystal Red

Printre cei mai populari creveti din acvaristica se numara cu certitudine si crevetii Crystal Red, uneori denumiti si Red Bee (albina rosie). Coloritul foarte frumos si faptul ca se cresc foarte usor sunt principalele motive pentru care aceasta specie de creveti este foarte cautata atat de crescatori cat si de incepatori.

Citește mai departe: Crevetii Crystal Red

Pogostemon erectus

Pogostemon erectus este o planta originara din Asia, mai exact din sud-vestul Indiei.

O specie nepretentioasa, care poate supravietui si in acvarii cu conditii mai austere. In cazul in care Pogostemon erectus are la dispozitie CO2, lumina puternica si nutrienti, se va dezvolta foarte frumos. Fertilizare cu micronutrienti va duce la culori puternice, ferme. Aditia de macronutirenti trebuie sa contina nitrati si fosfati. Frunzele pot prezenta marimi si culori diferite.

Citește mai departe: Pogostemon erectus

Utricularia graminifolia

Utricularia graminifolia a fost introdusa in acvaristica in 2005. Aceasta planta de gazon a devenit instantaneu apreciata pentru imaginea ei.

Originara din Asia, in special Burma, China si Thailanda, aceasta planta se gaseste crescand in soluri umede, sau submers in zone mlastinoase. Forma emersa a acestei plante este carnivora, in timp ce forma submersa este inofensiva faunei acvatice.

Citește mai departe: Utricularia graminifolia

Tonina fluviatilis

Tonina fluviatilis provine din paraurile lente, cu apa neagra din Mexic si Cuba pana in nordul Americii de Sud, formand covoare dense in apa putin adanca. A fost importata pentru prima data de acvaristii japonezi, care au recunoscut primii frumusetea ei si oportunitatea de-a o folosi ca planta de acvariu. Ea castiga rapid popularitate si devine din ce in ce mai comercializata.

Citește mai departe: Tonina fluviatilis

Taxiphyllum barbieri (Java moss)

Taxiphyllum barbieri , cunoscut de asemenea si ca “Java Moss”, este o planta foarte comuna. Originara din sudul Asiei, poate fi gasita crescand emers pe trunchi de copaci cazuti  si pe roci in zone cu umiditate mare. Aceasta specie este de asemenea gasita si in zonele inundabile ale raurilor. Desi multa vreme a fost clasata in genul Vesicularia, Java Moss provine de fapt din genul Taxiphyllum. Aceasta este o planta populara ce se gaseste usor in petshopuri si la magazinele online.

Citește mai departe: Taxiphyllum barbieri (Java moss)

Staurogyne repens

Staurogyne repens este o plantă de culoare "verde proaspăt", compactă şi rezistentă, pentru prim-planul acvariului. Cea mai apropiată rudă a sa în acvaristică este Hygrophila, dar Staurogyne repens este diferită, cu statura sa de arbust scund si compact si cu frunzele mici şi verzi. Staurogyne repens are habitatul originar pe pietrele din râul Rio Cristalino din Mato Grosso, Amazonul sudic, la fel ca şi rudă sa Hygrophila, care este de asemenea prezentă în America de Sud.

Citește mai departe: Staurogyne repens

Shinnersia rivularis

Aceasta planta este cunoscuta si sub numele de "frunza de stejar mexican", nume provenit de la forma de stejar a frunzelor. In acvariu, Shinnersia rivularis se va dezvolta, probabil, mai rapid decat orice alta planta, desi aceasta planta este o planta de mlastina. Distanta dintre frunze este mare daca nu ii este oferita suficienta lumina, iar lungimea frunzelor este si ea influentata de intensitatea luminii. Aceasta planta se inmulteste usor prin taierea tulpinilor si plantarea acestora in substrat.

Citește mai departe: Shinnersia rivularis

Samolus valerandi

In conditii de lumina puternica si nutrienti suficienti, Samolus valerandi este o planta de prim plan foarte aspectuoasa. In mod normal aceasta o duce bine in conditii mlastinoase, dar s-a adaptat oarecum si vietii din acvariu. Conditiile din mlastina pot fi compensate prin folosirea substratului bogat in nutrienti si a luminii intense. Samolus valerandi este de altfel o planta ce poate fi folosita foarte bine  in iazuri si in terarii, sau chiar ca planta de interior daca o plasati la o fereastra orientata spre nord.

Citește mai departe: Samolus valerandi

Salvinia natans

Salvinia natans este o feriga plutitoarea, care se dezvolta rapid daca in apa sunt suficienti nutrienti si ii este oferita suficienta lumina. Frunzele deschise la culoare sunt un semn al lipsei de micro-nutrienti din apa. Daca va ocupa o mare parte din suprafata acvariului, aceasta nu va lasa lumina sa ajunga si la plantele de sub apa, lucru la care trebuie sa aveti mare grija. Aceasta filtrare a luminii ajuta si la prevenirea aparitiei algelor. Varietatile de Salvinia au mici firisoare pe frunze care o fac sa fie rezistenta la apa. In salbaticie aceasta se dezvolta foarte mult, lucru valabil si in acvariile in care ii sunt oferite conditiile optime.

Citește mai departe: Salvinia natans

Sagittaria subulata

Sagittaria subulata este o planta de mlastina intalnita in estul Statelor Unite si in America de Sud, in apa dulce dar si in apa salcie. Sagittaria subulata este o binecunoscuta planta de acvariu cultivata de majoritatea serelor, inclusiv Oriental Aquariums, Tropica si Florida Aquatic Nurseries. Sagittaria subulata se gaseste in oferta magazinelor de profil sub numele “Dwarf Sagittaria” (sagittaria pitica).

Citește mai departe: Sagittaria subulata

Sagittaria platyphylla

Sagittaria platyphylla este o planta ideala de prim plan atat pentru acvariile de mari dimensiuni cat si pentru cele medii si mici. Ca si orice planta, si aceasta este ajutata in procesul de dezvoltare daca exista suficienti nutrienti in substrat. In schimb insa, in cazul in care in apa nu sunt suficienti micro-nutrienti, frunzele isi pierd culoarea, acesta fiind si un semn ca trebuie sa introduceti fertilizanti in acvariu. Este o planta rezistenta, fiind indicata si incepatorilor, dar si acvariilor cu apa dura.

Citește mai departe: Sagittaria platyphylla

Rotala wallichii

Rotala wallichii este o planta stem eleganta, ce se gaseste in zonele cu apa moale si acida din sudul Asiei. Aceasta planta produce ciorchini de flori mov deschis. Desi nu este una dintre cele mai usor de crescut plante acvatice, Rotala wallichii este una dintre cele mai populare si mai intalnite plante stem rosii.

Citește mai departe: Rotala wallichii

Rotala sp. ''Nanjenshan'' (Mayaca)

Exista unele neclaritati cu privire la numele acestei plante. Pentru o perioada aceasta a fost vanduta sub numele de Mayaca sellowiana, dar in prezent aceasta este denumita Rotala sp. ''Nanjenshan'' . Aceasta este o planta atragatoare care are ca si caracteristica esentiala forma de ac a frunzelor. Aceasta planta are nevoie de foarte multa lumina, iar aditia de CO2 este recomandata pentru a ajuta dezvoltarea plantei. Rotala sp. ''Nanjenshan'' este recomandata si acvariilor de mici dimensiuni.

Citește mai departe: Rotala sp. ''Nanjenshan'' (Mayaca)

Rotala sp. ''green''

Plantele care se preteaza la aquascaping sunt intotdeauna cautate, iar Rotala sp. Green nu face nici o exceptie. Cunoscuta in hobby ca Rotala Rotundifolia Green si Rotala sp. Green, taxonomia acestei plante este inca incerta. Poate fi o forma de Rotala Rotundifolia, sau poate fi o specie separata. Indiferent, aceasta planta castiga popularitate datorita usurintei in cultivare si datorita aspectului. Nu avem date in legatura cu habitatul ei specific, cu toate ca site-ul Tropica afirma ca ea provine din Asia.

Citește mai departe: Rotala sp. ''green''

Rotala sp. "Vietnam"

Aceasta Rotala a fost introdusa in acvaristica ca planta de acvariu de către compania japoneză Rayon Vert. Rotala sp."Vietnam" poate fi găsita în creştere in zone cu apa mica foarte aprope de suprafata apei, dar si la suprafata in solurile umede din tara sa natala.

Citește mai departe: Rotala sp. "Vietnam"

Rotala rotundifolia

In latina, numele acestei plante inseamna ''planta cu frunzele rotunde'', dar acest nume este valabil doar daca este pastrata in conditii asemanatoare cu cele din mlastini. In acvariu Rotala rotundifolia are frunzele lungi si inguste. Spre deosebire de alte specii de Rotala, aceasta este relativ nepretentioasa, desi are nevoie de multa lumina pentru a produce frunze rosii. Cu timpul aceasta planta produce noi si noi tulpini si frunze facand-o sa para foarte stufoasa. Din acest motiv lumina nu ajunge la frunzele din partea de jos, iar pentru a preveni moartea acestora trebuie ca din cand in cand sa o rariti.

Citește mai departe: Rotala rotundifolia

Rotala macrandra

Rotala macrandra este una dintre cele mai populare si mai dificile plante stem de culoare rosie. Aceasta planta provine din India unde creste in zonele mlastinoase. Sub apa, ea dezvolta frunze de culoare rosie, in schimb crecuta emers are frunzele verzi. Cu toate ca este dificil de crescut in acvariu, este una dintre cele mai dorite plante.

Citește mai departe: Rotala macrandra

Riccia sp. 'Dwarf'

Riccia sp. dwarf, este o planta plutitoare care poate fi ancorata de roci sau radacini cu ajutorul atei de pescuit. Cand aceasta se dezvolta, va crea un covor neobisnuit si atractiv. Pentru a preveni desfacerea acesteia si plutirea la suprafata apei, aceasta trebuie scurtata din cand in cand cu ajutorul unei foarfeci. Originile acestei plante nu sunt cunoscute.

Citește mai departe: Riccia sp. 'Dwarf'

Riccia fluitans

Riccia fluitans este o planta plutitoare ce se gaseste aproape peste tot in lume. Desi a fost catalogata pentru prima data in 1753, Riccia nu a devenit populara ca planta acvatica pana ce Takashi Amano n-a inceput s-o foloseasca drept planta atasata de lemne sau roci. Riccia fluitans a devenit repede o planta de acvariu favorita si este disponibila la majoritatea serelor acvatice si magazinelor de profil. Trebuie mentionat ca exista cel putin patru varietati de Riccia fluitans – Japonia, Europa, Tailanda si Singapore, dar numai varianta japoneza este potrivita pentru cresterea submersa.

Citește mai departe: Riccia fluitans

Riccardia graeffei

Riccardia graeffei este un muschi foarte renumit printre japonezi, acesta dezvoltandu-se in special pe lemnul plutitor. Ca si aspect si viteza de dezvoltare, aceasta planta se aseamana foarte mult cu Monosolenium tenerum, cea din urma fiind mai mare. Riccardia graeffei este o planta ce se dezvolta foarte incet si greoi, fiind adesea deranjata de catre mancatorii de alge, chiar daca acestia nu mananca acest muschi. In cazul aditiei de CO2, aceasta planta se va dezvolta ca o peluza pe substratul acvariului si nunumai, dar este necesara o aranjare periodica pentru a se obtine acest efect.

Citește mai departe: Riccardia graeffei

Ranunculus inundatus

Ranunculus inundatus este o noua planta interesanta venita din sud-estul Australiei. Specia Ranunculus este larg raspandita in zone umede in toata lumea (inclusiv in America de Nord), dar Ranunculus inundatus este una din putinele plante din specie care creste submers. Ea a fost introdusa in acvaristica ca Ranunculus papulentus, care s-a descoperit ca este de fapt o alta specie foarte asemanatoare. Planta creste fara dificultate in acvarii si se gaseste usor la acvaristi.

Citește mai departe: Ranunculus inundatus

Proserpinaca palustris Cuba

Proserpinaca palustris poate fi gasita in zona de sud-est a Statelor Unite si America Latina in soluri umede, iazuri, canale, parauri si mlastini. Ea a inceput de curand sa primeasca recunoastere internationala ca fiind o planta cautata de acvariu, desi era crescuta de acvaristii americani de mai mult de un deceniu. Desi nu este foarte comuna in magazinele de specialitate, ea pote fi totusi gasita la numerosi acvaristi.

Citește mai departe: Proserpinaca palustris Cuba

Pogostemon stellata (Eusteralis stellata)

Pogostemon stellata , gresit cunoscuta ca si Eustralis stellata in acvaristica, este o planta vivace, ce se gaseste in mlastinile din sud-estul Asiei si nordul Australiei. Datorita extinsei si oarecum fragmentatei distributii geografice, exista multe forme ale acestei plante in salbaticie. In ultimii ani, aceasta planta a devenit din ce in ce mai comuna pe piata, datorita popularitatii ei de planta frapanta.

Citește mai departe: Pogostemon stellata (Eusteralis stellata)

Phyllanthus fluitans

Desi la inceput aceasta planta era gasita in zonele desertice, in cateva mii de ani Phyllanthus fluitans s-a adaptat altor conditii. Ca si alte plante plutitoare si aceasta se preteaza in special acvariilor deschise. In conditii de lumina puternica, aceasta planta produce frunze rosiatice. Daca aceasta planta se dezvolta prea mult si incepe sa opreasca lumina sa ajunga la plantele din acvariu, este recomandat sa indepartati o parte din ea.

Citește mai departe: Phyllanthus fluitans

Nymphaea lotus (zenkeri)

Nymphaea lotus (zenkeri), uneori cunoscuta si ca Nymphaea lotus “Red”,se gaseste in habitatul ei natural in Africa, in zone cu apa statatoare, cu marimi diferite de la lacuri pana la balti temporare. Fara nici un dubiu, este una dintre cele mai populare specii din genul ei, folosite in acvaristica. Bulbi sau pui ai acestei plante sunt disponibili pe piata, uneori sub numele “Red Tiger Lotus”.

Citește mai departe: Nymphaea lotus (zenkeri)

Nesaea crassicaulis

Nesaea crassicaulis> este o planta foarte frumoasa fiind recomandata tuturor acvariilor, in pofida necesitatii ridicate de lumina. Frunzele acestei plante sunt de un rosu brun, adorand apa moale si usor acida. Asigurati-va ca frunzele din partea de jos a tulpinii primesc suficienta lumina, deoarece in caz contrar acestea vor muri. Aceasta planta este asemanatoare cu speciile de Ammannia, aceste plante fiind adesea incurcate. Acestea pot fi diferentiate dupa culoarea tulpinii care la Nesaea crassicaulis este galbena-verzuie.

Citește mai departe: Nesaea crassicaulis

Microsorum pteropus 'Windelov'

Microsorum pteropus 'Windelov' este o planta obtinuta chiar de cei de la Tropica, numele de 'Windelov', provenind de la numele fondatorului acestei mari companii: Holger Windelov. Minunatele sale frunze ramificate o fac sa fie una dintre cele mai frumoase plante de acvariu. Este o planta rezistenta, aceasta planta fiind recomandata si acvaristilor incepatori. Cele mai bune rezultate s-au obtinut dupa ce a fost plantata pe o roca sau pe o radacina. Daca doriti sa o plantati in substrat, rizomul nu trebuie acoperit in totalitate deoarece acesta va putrezi. Aceasta planta nu este mancata de pestii erbivori.

Citește mai departe: Microsorum pteropus 'Windelov'

Microsorum pteropus 'Philippine'

Aceasta este o varietate de Microsorum pteropus ce are frunzele surprinzator de lungi, dar inguste. Microsorum pteropus 'Philippine' creste foarte bine pe radacini sau pe pietre, putand fi foarte bine plantata in substrat, dar nu foarte adanc. Aceasta planta este foarte rezistenta, pretandu-se acvariilor de mari dimensiuni. Microsorum pteropus 'Philippine' este toleranta la sare, fiind originara din insulele Panay din Philipine, unde creste la gurile de varsare ale raurilor. Totodata este nevoita sa supravietuiasca si deasupra apei, dar si sub apa datorita mareelor.

Citește mai departe: Microsorum pteropus 'Philippine'

Microsorum pteropus

Microsorum pteropus este o feriga acvatica care ar trebui atasata pe o radacina sau pe o piatra cu ajutorul atei de pescuit, pana cand radacinile se prind de suportul ales. Daca doriti totusi sa o plantati in substrat, nu acoperiti rizomul in intregime deoarece acesta va putrezi. Aceasta planta se raspandeste foarte usor prin taierea rizomului si plantarea partii taiate din rizom. Nefiind o planta pretentioasa aceasta creste in aproape orice conditie. Punctele negre de pe partea posterioara a frunzelor sunt sporangi (organe reproducatoare), nu semne ale unei boli cum cred multi incepatori.

Citește mai departe: Microsorum pteropus

Micranthemum umbrosum

Micranthemum umbrosum este o planta originara din Statele Unite, unde poate fi gasita in jumatatea de sud a teritoriului. Creste in iazuri mici, balti, santuri si cursuri mici de apa. In mediul ei natural, aceasta specie creste emers in timpul verii si submers pe durata iernii. Desi este cunoscuta acvaristilor de mult timp si au existat incercari de aclimatizare, doar in ultimii ani s-a reusit integrarea ei in randul plantelor de acvariu, odata cu introducerea injectiei CO2 si a luminii puternice.

Citește mai departe: Micranthemum umbrosum

Marsilea hirsuta

Marsilea hirsuta este o planta fascinanta, care produce frunze asemanatoare trifoiului cu patru foi. Dupa o perioada de acomodare, aceasta produce diferite tipuri de frunze in frunctie si de conditiile care ii sunt oferite. Numele stiintific pentru aceasta feriga acvatica neobisnuita nu a fost inca stabilit .

Citește mai departe: Marsilea hirsuta

Ludwigia senegalensis

Ludwigia senegalensis, cunoscuta in acvaristica si sub numele de Ludwigia Guinea, este o planta originara din Africa. A fost descoperita in 2005 si a ajuns intr-un timp foarte scurt, una dintre cele mai ravnite plante stem, datorita coloratiei ei cu rosu si portocaliu.

Citește mai departe: Ludwigia senegalensis

Ludwigia repens

Ludwigia repens, o planta de acvariu clasica, traieste de-a lungul marginilor oricarei ape dulci (santuri, rauri, lacuri, iazuri) din Statele Unite, America Centrala si Insulele Caraibe. In salbaticie, este o specie polimorfa, in sensul ca ca deja se incruciseaza cu alte specii din genul ei. Aceasta caracteristica ingreuneaza foarte mult identificarea varietatilor din punct de vedere geografic. Ludwigia repens este acum una dintre cele mai comune si mai vandute plante de acvariu din lume.

Citește mai departe: Ludwigia repens

Ludwigia inclinata var. verticillata ''Cuba''

Ludwigia inclinata var."Cuba" verticillata(fostă Ludwigia sp "Cuba".) Este o planta stem mare, care creşte atât submers cat şi emers în mlaştinile de pe Insula Tineretului, o mica insula din largul coastei de sud-vest de Cuba.Deşi are frunze ovale, verzi specifice genului Ludwigia, atunci când creste la suprafata apei, această plantă va dezvoltă o tulpina cu frunze lungi, înguste marmorata cu roşu şi portocaliu.În ciuda aspectului său unic, aceasta este doar unul dintre mai multe variante geografice ce aparţin speciilor Ludwigia inclinata, dar toate sunt unite într-o singură specie, datorită faptului că ele produc toate flori mari, galbene.Ludwigia inclinata var.Cuba" verticillata a fost introdusa recent pentru hobby, datorită eforturilor depuse de serele pentru plante acvatice Tropica.

Citește mai departe: Ludwigia inclinata var. verticillata ''Cuba''

Ludwigia glandulosa

Ludwigia glandulosa provine din Statele Unite si este distribuita in majoritatea statelor din zona de sud unde creste in zone umede, dar si in santurile alaturate soselelor. In ciuda raspandirii ei, este clasificata ca o specie amenintata cu dispariaita, in Indiana si Maryland.

Citește mai departe: Ludwigia glandulosa

Ludwigia arcuata

Desi aceasta este aparent cea mai delicata dintre speciile Ludwigia arcuata este si o planta ce ocupa un loc principal in acvaristica plantata. Se mai intalneste si sub numele “needle leaf (frunza-ac) Ludwigia”, si poate fi procurata de la majoritatea petshop-urilor ce comercializeaza plante. Specia este nativa in sud-estul Statelor Unite, unde creste submers in zone mlastinoase si de-a lungul malurilor raurilor si iazurilor. Tipul de frunza crescuta submers poate fi uneori confundata cu frunza de Didiplis diandra sau de Ludwigia brevipes.

Citește mai departe: Ludwigia arcuata

Ludwigia 'Rubin'

Speciile de Ludwigia sunt de mult integrate in acvaristica. Frunzele lor atractive si semi-ondulate, dar si nivelul de usurinta in cresterea lor le face foarte populare. O noua varietate introdusa de compania daneza Tropica este Ludwigia sp. “Rubin”. Aceasta planta a carei locatii de bastina este necunoscuta, se diferentiaza prin frunze putin mai inguste, si culoare rosu sangeriu. Se gaseste peste tot in reteaua Tropica. S-a vandut pana acum ca o varietate de Ludwigia repens, dar s-ar putea sa fie chiar o derivatie-hibrid.

Citește mai departe: Ludwigia 'Rubin'

Lobelia cardinalis

In crescatorie, aceasta planta este cultivata in conditii mlastinoase, formand frunze de un verde inchis care sunt violet in partea posterioara. Are nevoie de lumina intensa pentru a se dezvolta in conditii optime. Lobelia cardinalis este folosita adesea in acvariile Olandeze fiind numita si 'planta strazii'. In acvariile deschise aceasta creste pana la suprafata apei unde formeaza frunze rosii, iar frunzele isi redobandesc culoarea. Aceasta planta poate fi folosita si in iazuri.

Citește mai departe: Lobelia cardinalis

Limnophila sessiliflora

Limnophila sessiliflora este o planta foarte frumoasa, dar nepretentioasa putand fi o alternativa buna in cazul in care doriti sa introduceti Cabomba in acvariu, dar nu puteti oferi conditiile cerute de aceasta planta.Aceasta planta are uneori frunzisul foarte rar, lucru ce poate fi prevenit/reparat prin aditia de CO2. Arata mult mai bine daca este plantata in grupuri. Daca ii sunt oferite conditii optime, aceasta planta trimite in acvariu vlastari. Limnophila sessiliflora mai este cunoscuta si sub numele de ''Ambulia''.

Citește mai departe: Limnophila sessiliflora

Limnophila aromatica

In intreaga lume exista un numar destul de mare de varietati ale acestei plante. Varietatea crescuta de Tropica provine din Malaezia. Caracteristice acestei plante sunt frunzele usor arcuite care in conditii de lumina puternica se coloreaza violet.

Limnophila aromatica poate fi găsita în zonele mlăştinoase din regiunea sa natala,sud-estul Asiei.În unele surse de specialitate mai vechi, aceasta a fost confunadata cu Officinalis Gratiola.

Citește mai departe: Limnophila aromatica

Limnophila aquatica

Aceasta este o planta extrem de frumoasa, ale carei tulpini sunt inconjurate de frunzele subtiri si ramificate. Culoare frunzelor este verde deschis. Aditia de CO2 contribuie semnificativ la dezvoltarea acestei plante. Daca ii este oferita lumina suficienta, aceasta planta produce noi tulpini facand-o sa para mult mai atractiva si stufoasa. In unele cazuri, in acvariile deschise, aceasta planta creste pana la suprafata apei, formand flori albastre, mici.

Citește mai departe: Limnophila aquatica

Limnobium laevigatum

Limnobium laevigatum este o planta decorativa ce este recomandata in special acvariilor deschise. Aceasta planta este de asemenea foarte buna si in acvariile traditionale, deoarece radacinile foarte subtiri si lungi asigura protectie gouramilor si altor pesti din familia Anabantidae-lor care au nevoie de aceste radacini si ca si suport pentru cuib/icre. Daca in apa sunt suficienti nutrienti si ii este oferita suficienta lumina, aceasta planta va produce noi frunze deasupra apei.

Citește mai departe: Limnobium laevigatum

Lilaeopsis mauritiana

Lilaeopsis mauritania are nevoie de mai putina lumina decat Lilaeopsis brasiliensis. Intemeietorul firmei Tropica, Holger Windeløv, a descoperit aceasta planta in Mauritius in 1992. Inaltimea plantei si distanta dintre frunze variaza in functie de intensitatea luminii. Cu cat primeste mai mult lumina, frunzele acesteia devin mai dese. Vlastarii se imprastie prin intregul acvariu, crescand mult mai compacta cand este plantata intre pietre, mopani sau diferite obiecte. Aceasta planta se planteaza la fel ca si Lilaeopsis brasiliensis.

Citește mai departe: Lilaeopsis mauritiana

Lilaeopsis macloviana

Aceasta specie de Lilaeopsis are nevoie de mai putina lumina, crescand mult mai mare decat orice alta planta din aceasta specie. Vlastarii de Lilaeopsis macloviana se tarasc pe intregul substrat, iar ramificatiile ce apar din acesti vlastari se inalta, in unele cazuri, pana la suprafata apei. Lilaeopsis macloviana creste intr-o paleta foarte larga de habitate din zona Pampasului unde a fost gasita la gurile de varsare ale raurilor dar si in unele cu apa salmastra, acest lucru indicand adaptabilitatea acestei plante. Astfel aceasta planta poate fi folosita fara problema si in acvariile ce au in apa, o concentratie redusa de sare.

Citește mai departe: Lilaeopsis macloviana

Lilaeopsis brasiliensis

Lilaeopsis brasiliensis este folosita in acest hobby de multi ani, ca una din putinele plante pentru gazon. Este produsa de majoritatea serelor acvatice din lume si poate fi cumparata din petshopurile care vand plante. In habitatul nativ din Brazilia, Lilaeopsis brasiliensis creste de-a lungul malurilor, in forma emersa dar si submersa. Aceasta planta de tip “iarba” este inrudita cu genurile Limnobium si Hydrocotyle.

Citește mai departe: Lilaeopsis brasiliensis

Juncus repens

Juncus repens este o planta raspandita in apele putin adanci, de-a lungul malurilor iazurilor si lacurilor din America de Nord. In acvariu aceasta planta este foarte decorativa in comparatie cu alte plante. Daca va creste sub apa, frunzele de Juncus repens se incolacesc ca niste inele, si in functie de conditiile ce ii sunt oferite, aceasta creste foarte stufoasa si deasa. In mod normal frunzele acestei plante sunt verzi deschise, dar in conditii de lumina puternica, aceste frunze devin rosiatice. Noii lastari se formeaza de buna voie din nod, asadar Juncus repens se raspandeste foarte usor.

Citește mai departe: Juncus repens

Hygrophila polysperma Sunset (Rosanervig)

Hygrophila polysperma “Sunset” sau “"Rosanervig" (vene rosii) asa cum a fost numita de catre pepiniera daneza Tropica, a fost cultivata prima data la jumatatea anilor 1980. Un punct de interes asupra acestei plante este colorarea in alb a venelor frunzei. Acesta nu este un semn de deficienta, cauza se crede a fi un virus care blocheaza  productia de clorofila in tesuturile adiacente. Virusul, din fericire, este specific doar acestei specii si nu reprezinta nici o amenintare pentru nicio alta forma de viata din acvariu. Aceasta frumoasa variatie a Hygrophilei polysperma ce provine din Asia, a devenit foarte populara in acvaristica.

Citește mai departe: Hygrophila polysperma Sunset (Rosanervig)

Hygrophila guianensis

Datorita frunzelor sale mari si lungi,Hygrophila guianensis este o planta ce se potriveste foarte bine in acvariile mari fiind mai aspectuoasa daca este plantata in grupuri. Este o planta pretentioasa avand nevoie de multa lumina, iar aditia de CO2 ajuta planta sa o duca si mai bine. Daca nu este scurtata periodic, aceasta planta ajunge cu usurinta deasupra apei, ceea ce o face sa fie recomandata acvariilor deschise.

Citește mai departe: Hygrophila guianensis

Hygrophila difformis

Hygrophila difformis este o planta frumoasa, dar nepretentioasa, lucru ce o face sa fie recomandata si incepatorilor deoarece ajuta la crearea unui echilibru in acvariu inca de la inceput. Este o planta ce se dezvolta foarte rapid, ajutand la prevenirea aparitiei algelor deoarece aceasta planta consuma o cantitate foarte mare de nutrienti. Lipsa micro-nutrientilor din apa fuce la modificarea culorii frunzelor intr-o culoare mai stearsa, acesta fiind si un semn ca in apa trebuie sa introduceti fertilizanti.

Citește mai departe: Hygrophila difformis

Hygrophila corymbosa 'Siamensis'

Sub apa frunzele sunt de un verde deschis si sunt foarte dense. In acvarii deschise Hygrophila corymbosa'Siamensis' creste foarte usor pana la suprafata acvariului, unde formeaza frunze verzi-albastrui si flori albastre. Creste foarte rapid si trebuie 'tunsa' periodic daca doresti sa pastrezi planta sub apa. Este o planta foarte rezistenta , recomandata incepatorilor.

Citește mai departe: Hygrophila corymbosa 'Siamensis'

Hygrophila corymbosa "Red"

Este o planta nepretentioasa, recomandata in special acvariilor de mari dimensiuni, crescand foarte bine in aproape orice conditie. Daca nu este scurtata periodic, aceasta ajunge foarte usor deasupra apei. Acest lucru o face sa se potriveasca foarte bine acvariilor deschise. Arata mult mai bine in cazul in care este plantata in grupuri, dar firele nu trebuiesc plantate foarte aproape unul de altul, deoarece se vor umbri reciproc, ducand la aparitia unor frunze mult mai mici si la topirea frunzelor care se afla mai aproape de radacina.

Citește mai departe: Hygrophila corymbosa "Red"

Hygrophila corymbosa "Compact"

Aceasta este o varietate foarte compacta de Hygrophila corymbosa avand frunzele foarte aproape de tulpina. Formeaza foarte multi lujeri ceea ce ii sporeste aspectul compact. Frunzele sunt de un verde maroniu inchis cand planta este livrata, dar dupa o perioada de timp in care se afla in acvariu, acestea isi schimba culoarea devenind foarte deschise. In conditii de lumina puternica, frunzele tinere sunt rosiatice, chiar brune, iar frunzele mai batrane mor .

Citește mai departe: Hygrophila corymbosa "Compact"

Hygrophila “Tiger”

Hygrophila sp. “Tiger”, numită astfel datorită marcajelor proeminente de pe frunzele sale, este una dintre noile specii din ultimul val de noutăți în domeniu. Se bănuiește că ar fi din America de Sud, deși ca multe din noile specii, detaliile exacte ale habitatului de origine sunt neclare. În prezent nu este vândută de nicio entitate comercială acvaristică, dar își face rapid loc în comerțul dintre acvariști.

Citește mai departe: Hygrophila “Tiger”

Hydrocotyle verticillata

Hydrocotyle verticillata este o planta comuna ce se gaseste in regiunile mai calde ale Americii, crescand in zone cu soluri slab umede, pana in zone cu ape putin adanci. Este diferita de mai des intalnita Hydrocotyle leucocephala prin faptul ca frunzele sunt intregi (ca o umbrela in miniatura), si nu taiate la baza. Se pare ca exista mai multe plante ce seamana foarte mult cu aceasta, dar care cresc mult mai inalte. Adevarata Hydrocotyle verticillata este cultivata de Tropica si de Oriental Aquariums.

Citește mai departe: Hydrocotyle verticillata

Hydrocotyle sibthorpioides (maritima)

Hydrocotyle sibthorpioides este o specie mica, nativa in sud-estul Asiei. Este o planta usor adaptabila, care creste intr-o mare varietate de conditii, de la zone relativ uscate, pana la zone complet submerse. In literatura mai veche, aceasta specie este numita si Hydrocotyle maritima. Este gasita prin intermediul pepinierei daneze Tropica de ceva vreme. Se gaseste totusi in comertul dintre acvaristi.

Citește mai departe: Hydrocotyle sibthorpioides (maritima)

Heteranthera zosterifolia

Heteranthera zosterifolia este o planta extrem de frumoasa in special datorita culorii si frunzisului. Aceasta planta isi formeaza rapid un frunzis stufos in conditii de lumina puternica, fiind nevoie de taierea unor frunze.Radacinile formeaza adesea noi lujeri care cu timpul, in acvariile deschise formeaza flori albastre la suprafata acvariului.

Citește mai departe: Heteranthera zosterifolia

Hemianthus callitrichoides Cuba

Hemianthus callitrichoides "Cuba", cunoscut si ca “dwarf baby tears”, sau mai comun “HC”, a fost descoperita de catre fondatorul Tropica, Holger Windelov, in timpul unei expeditii in zona unui mic parau pietros, la est de Havana, Cuba. Aceasta planta a fost descrisa in literatura acvaristica pentru prima data in 2003. De la introducerea sa in acvaristica, Hemianthus callitrichoides a devenit din ce in ce mai populara si una din plantele preferate pentru gazon, facand astfel ca aceasta planta moderata sa fie usor de procurat.

Citește mai departe: Hemianthus callitrichoides Cuba

Gymnocoronis spilanthoides

In salbaticie,Gymnocoronis spilanthoides este o planta de mlastina, dar este adecvata si pentru acvarii. Aceasta creste foarte rapid, avand nevoie doar de cateva conditii printre care si lumina foarte multa. Datorita frunzisului sau verde-deschis, un grup mare de Gymnocoronis spilanthoides, creeaza un contrast puternic cu celelalte plante din acvariu. Viteza ridicata de dezvoltare ajuta la prevenirea algelor deoarece absoarbe o mare cantitate de nutrienti din apa. Se raspandeste foarte usor prin taierea unei parti si plantarea acesteia in substrat.

Citește mai departe: Gymnocoronis spilanthoides

Glossostigma elatinoides

Glossostigma elatinoides este una dintre cele mai mici plante de acvariu, astfel fiind o planta foarte indicata pentru realizarea gazonului la care viseaza multi acvaristi. Este o planta foarte pretentioasa avand nevoie de multa lumina, iar in cazul in care lumina este insuficienta dezvoltarea plantei inceteaza. Din acest motiv asigurati-va ca alte plante mai mari nu o vor umbri. Cand o plantati, este indicat sa o asezati in substrat in grupuri mici (~ 3-5 fire) aflate la cativa centimetri unul de altul. Aditia de CO2 si apa moale ajuta semnificativ dezvoltarea plantei.

Citește mai departe: Glossostigma elatinoides

Eriocaulon cinereum

Eriocaulon cinereum este una din cele 400 de specii de Eriocaulon. Provine din orezariile Asiei , unde creste emers in solurile umede, ajungand doar de cativa ani in acvariile din lumea intreaga. Aceasta mica planta stem are nevoie de un substrat fertil si acid, in care dezvolta un bogat sistem de radacini, care poate ajunge la dimensiuni de 3 ori mai mare decat restul plantei.

Citește mai departe: Eriocaulon cinereum

Eleocharis parvula

Eleocharis parvula este o planta-iarba fantastica pentru prim-planul acvariului, mai scunda decat celelalte varietati de Eleocharis, precum Acicularis. Eleocharis parvula se gaseste in mlastini si zone umede in America de Nord, Cuba, Europa si Asia.

Frunzele lungi de tip iarba si inaltimea mica sunt caracteristici care au plasat aceasta planta definitiv printre cele mai populare specii la indemana acvaristilor.

Citește mai departe: Eleocharis parvula

Eichhornia diversifolia

Eichhornia diversifolia poate fi gasita în apele Mericii central de si de sud. Desi este greu de gasit în magazine, Eichhornia diversifolia poate fi procurata de la alti acvaristi. Dintre marii producatorii de plante, doar Tropica si Oriental Aquariums include aceasta planta in oferta lor. Eichhornia diversifolia este o planta cu crestere rapida si robusta, daca anumite cerinte sunt îndeplinite. Lumina ar trebui sa fie intensa si mai mare de 0.8 W/litru.

Citește mai departe: Eichhornia diversifolia

Egeria densa

Egeria densa, una din cele mai populare plante de acvariu si iaz din toate timpurile, a fost cunoscuta si ca Anachris, Elodea braziliana, si uneri doar Elodea, nume provenit de la anterioara clasificare in gen. Cu toate ca aceasta planta a fost introdusa in aproape orice apa de pe orice continet mai putin Antarctica, distribuirea ei naturala se limiteaza la parti din Brazilia, Uruguay si Argentina. Poate fi gasita crescand in ape adanci statatoare sau lin-curgatoare, si se gaseste pe zone foarte intinse.

Citește mai departe: Egeria densa

Echinodorus x barthii

Echinodorus x barthii, uneori cunoscută și sub numele "Red mellon sword", a fost una dintre primele plante hibride de genul "Red sword" comercializate. Era foarte populară într-o vreme în care existau foarte puține plante roșii pe piață. Deși și-a pierdut mult din popularitate în ultima decadă, Echinodorus x barthii se întâlnește regulat în magazinele de plante bine aprovizionate.

Citește mai departe: Echinodorus x barthii

Echinodorus uruguayensis

Echinodorus uruguayensis are frunze lungi, inguste si intr-o oarecare masura transparente, aratand foarte bine solitara in acvarii mari. Lungimea frunzelor si latimea difera foarte mult. Aceste lucruri, dar si numarul de frunze difera in functie de calitatea luminii, prezenta nutrientilor in substrat si de aditia de CO2. In urma cu ceva vreme, o multime de alte specii au fost recuoscute sub numele de Echinodorus uruguayensis.

Citește mai departe: Echinodorus uruguayensis

Echinodorus tenellus

Echinodorus tenellus este o planta ideala pentru prim-planul acvariului, planta care a ajuns populara dupa ce a fost folosita de aquascaperul japonez Takashi Amano. Echinodorus tenellus este o planta de mlastina care se gaseste in zonele nordice ale Americii de Sud, si in America de Nord. Ea a devenit o planta indragita de acvaristi, nu doar pentru usurinta cu care se creste, dar si datorita tendintei acesteia de a dezvolta varfuri rosii sub o intensitate luminoasa mare. Echinodorus tenellus este cunoscuta si ca "Pygmy Chain Sword", si nu trebuie confundata cu Sagittaria subulata ("Dwarf sagittaria").

Citește mai departe: Echinodorus tenellus

Echinodorus quadricostatus

Culoarea verde deschisa a frunzelor este caracteristica acestei plante, aceasta culoare creand un contrast cu culorile celorlaltor plante.  Aceasta planta  creeaza un efect mai puternic cand este plantata in grupuri. In cazul in care ii sunt oferite conditii propice, aceasta planta face vlastari care se raspandesc prin tot acvariul. Frunzele foarte deschise la culoare sunt semnul lipsei de micro-nutrienti. Cu privire la numele acestei plante exista unele confuzii, fiind vanduta sub numele de Echinodorus bolivianus var. magdalenensis.

Citește mai departe: Echinodorus quadricostatus

Echinodorus osiris

In anii 1970 plantele colorate erau foarte putine, iar printre acestea se numara si Echinodorus osiris, al carei culoare rosie a devenit rapid cunoscuta. Este recomandata administrarea de fertilizanti, micro-nutrientii din acestea ajutand ca frunzele sa ajunga la culoarea care le-a facut celebre. Aceasta planta este una nepretentioasa potrivindu-se perfect atat acvariilor cu apa moale cat si acvariilor cu apa dura.

Citește mai departe: Echinodorus osiris

Echinodorus macrophyllus

Echinodorus macrophyllus este una dintre cele mai mari plante cu frunzele in forma de spada care pana si in acvariile mari, in conditii propice, se dezvolta atat de mare incat unele frunze ies afara din acvariu. Daca ii este asigurata lumina mai putin de 11 ore este destul de usor sa o pastrezi in acvariu. Pentru a preveni uscarea frunzelor ce ajung deasupra apei este recomandat sa le udati cu ajutorul unui pulverizator cu apa. Aceasta planta este vanduta si sub numele de Echinodorus 'radicans'.

Citește mai departe: Echinodorus macrophyllus

Echinodorus cordifolius 'Tropica Marble Queen'

Echinodorus cordifolius 'Tropica Marble Queen' est o varietate cultivata de Oriental Aquarium in Singapore. Planta creste in conditii asemanatoare mlastinilor, avand nevoie de foarte multa lumina, in timp ce aditia de CO2 este recomandata pentru a ajuta la dezvoltare.  Aceasta planta se potriveste pentru acvariile fara capac, deoarece frunzele mai mari ies deasupra apei, aceste frunze rezistand si conditiilor de pe uscat.

Citește mai departe: Echinodorus cordifolius 'Tropica Marble Queen'

Echinodorus bleheri (bleherae)

Echinodorus bleheri este o planta nepretentioasa, dar in acelasi timp foarte aspectuoasa. Aditi de Co2 favorizeaza dezvoltarea acesteia, dar unele frunze trebuiesc taiate deoarece impiedica lumina sa ajunga la plantele mai mici. Aceasta planta o duce foarte bine si acvariile cu lumina slaba sau de proasta calitate. Echinodorus bleheri este o planta robusta, recomandata deopotriva si incepatorilor si experimentatilor ce au acvarii relativ mari. Aceasta planta a fost vanduta si sub numele de "Paniculatus".

Citește mai departe: Echinodorus bleheri (bleherae)

Echinodorus 'Rubin'

Echinodorus 'Rubin' este un hibrid obtinut prin combinarea Echinodorus horemanii 'rot' si Echinodorus x barthii. Frunzele transparente au o culoare rosie rubinie, in timp ce nervurile sunt mult mai deschise la culoare asigurand o stralucire intensa. Aceasta este o planta nepretentioasa dar care se dezvolta in mod evident mai rapid in cazul aditiei de CO2 si a unui substrat bogat in nutrienti.

Citește mai departe: Echinodorus 'Rubin'

Echinodorus 'Rosé'

Aceasta planta este un hibrid obtinut prin combinarea Echinodorus horemanii 'Rot' si Echinodorus horizontalis. A fost cultivata pentru prima data in 1986 de H. Barth in Dessau. Frunzele tinere se deosebesc de celelalte prin culoarea roz si prin prezenta unor pete brune. Desi nu este o planta pretentioasa, fiind recomandata chiar incepatorilor, Echinodorus 'Rosé' se dezvolta mult mai rapid daca este crescuta intr-un substrat bogat in nutrienti.

Citește mai departe: Echinodorus 'Rosé'

Echinodorus 'Red Special'

Este un hibrit obtinut din combinearea mai multor plante dificil de crecut, caracterizata prin culoarea rosiatica si forma de spatula a frunzelor. In unele cazuri unele parti ale plantei sunt de un rosu foarte inchis. Planta creste compact si este foarte decorativa daca este doar un singur exemplar.

Citește mai departe: Echinodorus 'Red Special'

Echinodorus 'Red Flame'

Echinodorus 'Red Flame' este o varietate de Echinodorus 'Ozelot', cultivata in acvariile pepiniera Hans Barth Dessau din Germania. Petele de pe 'Red Flame' sunt de un rosu inchis intens, iar frunzele au o culoare verzuie mult mai stralucitoare. Este o planta nu foarte pretentioasa fiind mai aspectuoasa daca este un singur exemplar. De asemenea viteza de crestere creste in cazult in care se administreaza nutrienti.

Citește mai departe: Echinodorus 'Red Flame'

Echinodorus 'Ozelot' (Verde)

Aceasta este o foarte frumoasa varietate de Echinodorus 'Ozelot'. Culoarea frunzelor este verde-inchis, iar petele de pe frunze creeaza un contrast puternic cu culoarea frunzelor. Marginile frunzelor sunt putin striate. Este o planta ce nu este sensibila, traieste in aproape orice conditii, fiind astfel recomandata si incepatorilor.

Citește mai departe: Echinodorus 'Ozelot' (Verde)

Echinodorus 'Ozelot'

Echinodorus 'Ozelot' este o planta decorativa hibrida obtinuta prin combinarea a doua specii:  Echinodorus schluteri 'Leopard' si Echinodorus x barthii. In natura, aceasta planta are pete eliptice de culoare neagra pe frunzele ce au o culoare rosie spre bruna, de aici venind si numele de 'Ozelot'.

Citește mai departe: Echinodorus 'Ozelot'

Echinodorus 'Aquartica'

Frunzele rotunjite si verdele deschis al acestora sunt caracteristicile esentiale ce definesc aceasta varianta de Echinodorus. Desi creste destul de lent, Echinodorus 'Aquartica' este o planta usor de crescut, frunzele pastrandu-si verdele specific in conditii normale de lumina si nutrienti.

Citește mai departe: Echinodorus 'Aquartica'

Didiplis diandra

Didiplis diandra (cunoscuta în trecut ca Diandra Peplis ) poate fi găsita pe tot teritoriul SUA. Creşte de-a lungul malurilor iazurilor si lacurilor. Când are conditii bune de crestere, planta produce capsule mici roz la internoduri.  Didiplis diandra  este (şi pe bună dreptate), o planta de acvariu deosebita fata de plantele comune datorita formei frunzelor  sale asemenea unor ace.

Citește mai departe: Didiplis diandra

Cyperus helferi

Cyperus helferi este una dintre putinele plante din genul ei care se poate adapta la viata submersa. Aceasta planta poate fi gasita crescand in forma submersa si emersa in si pe langa ape statatoare sau lin-curgatoare, in Thailanda. Este o planta foarte apreciata ce a devenit simplu de obtinut prin comertul dintre acvaristi dar si prin comertul online.

Citește mai departe: Cyperus helferi

Cryptocoryne x willisii

Se fac unele confuzii cu privire la numele acestei plante. Se obisnuieste (din greseala) numirea acestei plante Cryptocoryne nevillii, dar acesta este numele unei specii ce nu a fost niciodata introdusa si in acvarii. Ca si multe alte cryptocoryne, si aceasta stagneaza in prima luna de la plantare, dar dupa aceea incepe sa se dezvolte.

Citește mai departe: Cryptocoryne x willisii

Cryptocoryne wendtii “red”

Cryptocoryne wendtii, o specie polimorfa intalnita numai in Sri Lanka, este una din cele mai populare si mai raspandite plante de acvariu. Usurinta in crestere si frunzele luxuriante i-au castigat un loc binemeritat in acvaristica dar si in cresterea emersa. Exista diferite varietati, toate fiind unite intr-o singura specie de catre asemanarile la nivel de inflorescenta. Varianta “Red” este una din cele mai adaptabile si printre cele mai populare forme de Cryptocoryne wendtii.

Citește mai departe: Cryptocoryne wendtii “red”

Cryptocoryne wendtii Tropica

Aceasta este o varietate de Cryptocoryne wendtii ce are ca si caracteristica culoarea (verde inchis). Numele acestei varietati provine de la numele companiei care este fara dar si poate unul dintre cei mai mari cultivatori de plante acvatice. Asemeni multor altor plante ce cresc in jurul tarii Sri Lanka si aceasta are nevoie de o apa dura.

Citește mai departe: Cryptocoryne wendtii Tropica

Cryptocoryne wendtii 'Mi Oya'

Cryptocoryne wendtii “Mi Oya” este încă o variantă de Cryptocoryne wendtii cu frunze roșii-maronii. Se găsește numai în râul “Mi Oya” din Sri Lanka unde crește în general în ape foarte calde. Tropica a fost prima care a colectat această varietate și a comercializat-o. Totuși, este considerată una dintre cele mai puțin comune varietăți de Cryptocoryne wendtii.

Citește mai departe: Cryptocoryne wendtii 'Mi Oya'

Cryptocoryne undulata

Fiind un alt membru al grupului Cryptocoryne wendtii, Cryptocoryne undulata este disponibil în comerțul acvaristic de mulți ani. Se găsește crescând submers și emers în habitatul natural de pe insula Sri Lanka. Ca parte din grupulCryptocoryne wendtii, Cryptocoryne undulata se afirmă prin aceeași ușurință de creștere ca și alte specii din același grup.

Citește mai departe: Cryptocoryne undulata

Cryptocoryne pontederiifolia

Cryptocoryne pontederiifolia este o planta de mlastina intalnita numai pe coasta de vest a Sumatrei, una din cele mai mari insule din Arhipelagul Indonesian. Aceasta planta s-a adaptat si in Singapore, unde se gaseste in doluri mlastinoase pe langa parauri de padure. Se diferentiaza de similara Cryptocoryne moehlmannii prin inflorescenta galbena.

Citește mai departe: Cryptocoryne pontederiifolia

Cryptocoryne parva

Cryptocoryne parva este cea mai mica dintre Cryptocoryne si provine din zonele inalte ale centrului Sri Lanka, in apropierea orasului Kandy, unde creste in grupuri dense pe malurile paraurilor. Ea este prezenta in acvaristica de multi ani, dar niciodata nu a fost considerata o planta comuna, probabil datorita ritmului lent de crestere. In ciuda acestui aspect, poate fi gasita fara probleme atat la acvaristi, cat si la petshop-uri.

Citește mai departe: Cryptocoryne parva

Cryptocoryne crispatula var. balansae

Cryptocoryne crispatula var. balansae este cea mai veche varietate de Cryptocoryne crispatula cunoscut. In regiune ea provine din sudul Tailandei in zona muntilor de calcar unde apa are o duritate foarte ridicata. Ca si multe alte Cryptocorynes are  nevoie de o perioada de aclimatizare. In ultimii ani o specie ce are frunzele foarte subtiri, numita Cryptocoryne crispatula var. flaccidifolia, a avut vanzari foarte mari

Citește mai departe: Cryptocoryne crispatula var. balansae

Crinum thaianum

Crinum thaianum este o planta bulboasa diferita facand parte din familia crinilor. Este o planta relativ nepretentioasa in pofida faptului ca re nevoie de un spatiu mare. Trebuie plantata in asa fel incat doar 1/3 din bulb sa fie ingropata in substrat, altfel bulbul va tinde sa putrezeasca.

Citește mai departe: Crinum thaianum

Crinum natans

Crinum natanseste o planta bulboasa foarte atragatoare cu frunze de un verde inchis. Trebuie plantata in asa fel incat doar 1/3 din bulb sa fie in substrat. Cand planta creste suficient de mult formeaza bulbi mici si face un lujeri care ies din apa, pe acestia aflandu-se florile ce au un miros foarte frumos. Varietatile acestei specii sunt diferentiate de latimea frunzelor si forma care o au acestea. Aceasta planta nu este mancata de pestii erbivori.

Citește mai departe: Crinum natans

Crinum calamistratum

Crinum calamistratum este o plantă acvatică din Africa de vest ce se află în acest hobby de câțiva ani, deja. Date de la recoltarea specimenului în 1948 spun ca planta a fost găsită în regiunea Kumba din Camerun. Albiile respective se crede că ar fi uscate în unele perioade ale anului, dar abilitatea acestei plante de a supraviețuii în mediu emers sunt îndoielnice. Aceasta este cea mai mică plantă ce se crește în acvariu din specia Crinum,  dar este totuși o plantă mare.

Citește mai departe: Crinum calamistratum

Cladophora aegagrophila

Cladophora aegagrophila nu este chiar o planta, fiind o minge de alge. Aceasta este o exceptie de la regula din punct de vedere estetic. Aceasta este in mod normal intalnita in lacurile putin adanci, unde miscarea valurilor formeaza o sfera. In acvarii aceasta trebuie rotita cu regularitate pentru a-si pastra forma.

Citește mai departe: Cladophora aegagrophila

Ceratopteris thalictroides

Aceasta planta in mod normal se dezvolta foarte rapid, dar aditia de CO2 ar putea fi necesara pentru a ajuta acest proces. In acvarii mici deschise (fara capac) aceasta poate chiar sa iasa din acvariu formand frunze foarte frumoase la suprafata. Minunatele frunze ramificate sunt foarte decorative asigurand un contrast puternic cu formele altor frunze.

Citește mai departe: Ceratopteris thalictroides

Ceratophyllum demersum

Ceratophyllum demersum este o plantă omniprezentă, impunătoare. În habitatul natural ea plutește in ape stătătoare sau lent-curgătoare. Numele latin al acestei plante vine de la grecul keras ce înseamnă “corn”, phyllon însemnând “frunză”. Această plantă se află în comerțul acvaristic de mulți ani și este disponibilă aproape oriunde. Este de asemenea foarte răspândită și pe piața plantelor de iaz.

Citește mai departe: Ceratophyllum demersum

Cardamine lyrata

Cardamine lyrata este o planta de mlastina ce se intalneste in zonele subtropicale ale Japoniei. Cardamine lyrata se descurca bine in acvariile tropicale, fiind prin urmare o planta populara de acvariu. Cardamine lyrata este o planta stem cu viteza mare de crestere, fara multe cerinte, cu tulpine agatatoare ce dezvolta frunze deschise la culoare.

Citește mai departe: Cardamine lyrata

Callitriche terrestris

Initial vanduta eronat sub numele Elatine americana, Callitriche terrestris devine pe buna dreptate din ce in ce mai populara printre pepinierele acvatice. Aceasta planta care provine din partea de sud a Statelor Unite si Canada, apare uneori in bulgari mici de-a lungul malurilor iazurilor sau paraurilor sau in alte zone umede. Ocazional, se intalneste complet submers. Fructele ei bicamerale o deosebesc de alte plante din acelasi gen. In contrasc cu inrudita si mai intalnita Callitriche heterophylla, nu creste in cultura anuala ci poate fi cultivata pe tot parcursul anului. Callitriche terrestris nu se transporta prea bine, mare atentie cand participati la un schimb ce implica transport prin posta.

Citește mai departe: Callitriche terrestris

Cabomba furcata

Cabomba furcata seamana foarte mult ca si aspect si forma cu Cabomba caroliliana, insa este mult mai dificil de crescut. Aceasta dificultate a impiedicat-o sa atinga popularitatea varietatii verzi a speciei. Acvaristii incepatori o evita, deoarece necesita conditii mai deosebite, pe care le vom descrie putin mai jos. Planta provine din America centrala si de sud, unde se gaseste in apele raurilor  lente, cu apa moale si acida.

Citește mai departe: Cabomba furcata

Cabomba caroliniana

Cabomba verde sau Cabomba caroliniana var caroliniana este o planta de acvariu foarte populara care exista de obicei in lacuri acide, iazuri, si rauri in regiuni din America de Nord si de Sud. Ea se gaseste prin intermediul pepinierelor dedicate acvariilor si iazurilor de multi ani. Usurinta cu care ea “sugruma” alte plante din zona respectiva, prin formarea coloniilor imense, i-a dus la un statut de “buruiana” in Australia si alte tari.

Citește mai departe: Cabomba caroliniana

Bolbitis heudelotii

Bolbitis heudelotii este o feriga de apa cu frunze foarte frumoase specifica fiind transparenta partiala a frunzelor. Cand il plantati nu acoperiti rizomul deoarece acesta va putrezi, fiind cel mai bine sa plantati aceasta planta pe o piatra sau pe o buturuga. Pastrati rizomul apropiat de suportul ales folosindu-va de ata de pescuit pana cand rizomul se va fixa. Este usor de inmultit fiind suficienta taierea rizomului la lungimea dorita si fixarea acestuia. Viteza de crestere poate fi crescuta considerabil doar prin aditia de CO2, fiind recomandata o apa cu o duritate scazuta si usor acida.

Citește mai departe: Bolbitis heudelotii

Blyxa japonica

Blyxa japonica  este o planta stem care creste in mlastinile si orezariile din Asia de sud-est. Ea a fost introdusa in acvaristica datorita aspectului si culorii, permitand acvaristului sa faca o trecere usoara intre gazon si plantele de fundal. Aceasta specie de Blyxa nu este foarte dificil de crescut in acvariu, daca sunt asigurate urmatoarele conditii:  lumina intre 0,5-1 W/l, aditie de CO2 si fertilizarea cu nitrati, fosfati, potasiu si micronutrienti.

Citește mai departe: Blyxa japonica

Blyxa aubertii

Blyxa aubertii este o planta acvatica intalnita in sud-estul Asiei, in Africa, Japonia si Australia, in zonele paraurilor repezi. Desi a fost introdusa in acvaristica de ceva vreme, inexplicabil, ea nu este foarte des intalnita. In prezent, ea se gaseste doar la petshopurile de specialitate sau in comertul dintre acvaristi. Blyxa echinosperma a fost considerata specie de sine statatoare, dar acum este recunoscuta ca fiind o varietate a Blyxei aubertii.

Citește mai departe: Blyxa aubertii

Barclaya longifolia

Barclaya longifolia provine din sudul Asiei. Aceasta planta este membra a grupului Nymphaeaceae si este un lotus care nu dezvolta frunze plutitoare. Frunzele ei alungite, ondulate, de o culoare de la verde la rosu, o fac sa semene cu Cryptocoryne cand este mica, dar curand creste la o dimensiune ce rivalizeaza cu cele mai mari specii de Echinodorus. Exista forme verzi si rosii (cu dosul frunzei rosu), iar varianta verde atinge o dimensiune putin mai mare.

Citește mai departe: Barclaya longifolia

Bacopa sp. “Japan”

Bacopa sp. “Japan” este o specie noua in acvaristica nord-americana, cu origini necunoscute. Aparent nu exista specii de Bacopa native in Japonia, iar cele din Asia sunt diferite. Exista posibilitatea ca aceasta planta sa provina din America si sa fi fost popularizata doar in Japonia. In prezent se gaseste in comertul dintre acvaristi si mai rar in petshopuri.

Citește mai departe: Bacopa sp. “Japan”

Bacopa salzmannii

Bacopa salzmannii se gaseste distribuita din Mexic pana in Brazilia, unde creste adesea partial emers pe malurile iazurilor si pe malurile paraurilor incet curgatoare. Introdusa in hobby ca Bacopa sp. “Araguaia”, aceasta specie a fost ulterior catalogata ca Bacopa Lilacina. Se gaseste la acvaristi, dar se pare ca nu se vinde in sere acvartice si petshopuri.

Citește mai departe: Bacopa salzmannii

Bacopa monnieri

Bacopa monnieri, este raspandita la tropice, unde poate fi gasita crescand de-a lungul malurilor raurilor, lacurilor si iazurilor. Planta creste de obicei emers, intinzand tulpini la nivelul pamantului in sezonul uscat, timp in care produce flori roz la nodurile frunzelor. In timpul sezonului umed, nivelul crescut al apei de obicei scufunda aceasta planta pentru mai multe luni in care ea creste in forma mai familiara, submersa. Bacopa monnieri este una din cele mai comune plante in acvaristica, popularitatea sa vine de la usurinta de crestere si textura unica.

Citește mai departe: Bacopa monnieri

Bacopa madagascariensis

Plantele adecvate pentru acvaristica ce provin din Madagascar sunt putine la numar, dar totusi mai apar. Una dintre cele mai recente este Bacopa madagascariensis. Ea este cultivata in Europa si Asia de ceva vreme. Ca si mai familiara Bacopa caroliniana, ea creste dreapta, iar diametrul tulpinei este de 7 cm.

Citește mai departe: Bacopa madagascariensis

Bacopa caroliniana

Bacopa caroliniana a fost o specie omniprezenta in acvaristica de multi ani si este disponibila in oferta majoritatii petshopurilor, chiar si a celor online. Diferite forme ale acestei specii sunt momentan intalnite, incluzand o varietate cu frunze mai mici, si una cu frunzele vargate. Una dintre caracteristicile de baza ale acestei plante este mirosul de lamaie al frunzelor cand acestea sunt rupte. Bacopa caroliniana provine din sudul Americii, unde se gaseste crescand in zone mlastinoase, emers si submers.

Citește mai departe: Bacopa caroliniana

Bacopa australis

Desi este o specie relativ noua in acvaristica, Bacopa Australis este cu siguranta o alegere populara datorita usurintei cu care se creste. Desi la prima vedere aceasta planta sud-americana seamana cu Micranthemum umbrosum, este mult mai simplu de crescut. Foarte putine date exista in legatura cu habitatul natural al acestei specii, deoarece a fost descoperita si denumita de curand (2000). Desi inca nu se comercializeaza intr-o arie larga, se gaseste de obicei la acvaristi.

Citește mai departe: Bacopa australis

Azolla caroliniana

Azolla caroliniana, cunoscuta si ca “mosquito fern”, este o planta fern plutitoare nativa in estul si sudul Statelor Unite. In habitatul natural, Azolla caroliniana creste pe suprafata iazurilor, lacurilor si mlastinilor. Datorita tendintei de a creste foarte repede, aceasta planta este folosita mai rar in acvarii. Se poate obtine totusi, de la majoritatea serelor acvatice.

Citește mai departe: Azolla caroliniana

Aponogeton ulvaceus

Aponogeton ulvaceus este una dintre cele mai frumoase specii din familia Aponogeton. Frunzele sunt de un verde-deschis, iar marginile acesteia sunt striate. O singura radacina poate produce mai mult de 40 de frunze specifice prin transparenta partiala. Datorita acestui lucru aceasta planta este recomandat sa fie tinuta singura in acvarii foarte mari.

Citește mai departe: Aponogeton ulvaceus

Aponogeton madagascariensis

Aponogeton madagascariensis se gaseste de obicei in apele miscatoare ale insulei Madagascar. Frunzele ei dantelate sunt unice, iar specia aceasta a fost o provocare pentru acvaristi inca din 1950. Exista doua varietati inrudite, henkelianus si major care au frunze late, si produc flori galbui sau albicioase cu doi tepi, ce pot fi polenizate cu o pensula pentru a produce seminte. Varietatea henkelianus are modelul dantelat al frunzei foarte neregulat, in timp ce varietatea major il are foarte regulat (patrate).

Citește mai departe: Aponogeton madagascariensis

Aponogeton longiplumulosus

Datorita frunzelor mari si striate, Aponogeton longiplumulosus este o planta minunata care este recomandata acvariilor mari. Aceasta este relativ nepretentioasa, neavand nevoie de conditii speciale din punct de vedere al peremetrilor apei. Aponogeton longiplumulosus infloreste adesea, devenind o parte foarte frumoasa a oricarui acvariu. Planta aceasta se opreste din dezvoltare la intervale regulate, dar in mod normal isi continua dezvoltarea dupa cateva saptamani de stagnare.

Citește mai departe: Aponogeton longiplumulosus

Aponogeton crispus

Aponogeton crispus, o planta ce provine din iazurile de sezon si zonele mlastinoase din Sri Lanka si este foarte comuna pe piata acvatica. Desi creste in iazuri ce sunt umplute cu apa doar in sezonul ploios, Aponogeton crispus nu are nevoie de o perioada de “hibernare” in acvariu. De asemenea, ea tinde sa hibridizeze foarte repede cu alte plante din genul ei. Aceasta planta populara se gaseste simplu, la magazinele online si in magazinele mari la sectiunea “acvarii” sau “iazuri”.

Citește mai departe: Aponogeton crispus

Aponogeton boivinianus

Aponogeton boivinianus este o planta mare si puternica in acelasi timp, potrivindu-se perfect acvariilor mari. In conditii favorabile frunzele acestei plante pot sa ajunga la o lungime de 80 cm si o latime de 8 cm. Frunzele batrane sunt de un verde-inchis, in timp ce frunzele tinere au un verde mai deschis, uneori un verde-maroniu in cazul in care este procesul de dezvoltare nu s-a incheiat. In salbaticie, Aponogeton boivinianus se gaseste in apele curgatoare cu un curs mare. Aceasta planta are nevoie de o perioada in care sa stagneze, in care care radacina nu mai produce frunze.

Citește mai departe: Aponogeton boivinianus

Anubias barteri var. nana 'Petite'

Anubias barteri var.nana 'Petite'  a aparut ca urmare a unei mutatii realizate in acvariile pepiniera Oriental Aquariums din Singapore. Aceasta planta seamana ca si aspect cu Anubias barteri var. nana, insa are proportiile mai mici. Dimensiunile frunzelor depasesc rareori 1 cm. Anubias barteri var.nana 'Petite' este recunoscuta datorita rezistentei ei. Durata de viata a unei frunze este de cativa ani.

Citește mai departe: Anubias barteri var. nana 'Petite'

Anubias barteri var. nana

In natura, Anubias barteri var. nana este intalnita deseori de-a lungul zonelor putin adanci ale raurilor in Cameroon, Africa. Tropica, o importanta sera acvatica a Europei, a fost prima care a crescut si-a comercializat aceasta planta inca din 1970. Anubias Barteri var. Nana este una din cele mai des intalnite plante acum in USA, Europa si Asia.

Citește mai departe: Anubias barteri var. nana

Anubias barteri var. caladiifolia

Anubias barteri var. caladiifolia ''1705'' mai este denumita si simplu ''1705'', acest acronim provenind de la  numarul folosit in laboratoarele Australiene de inmultire ale acestei plante. Frunzele de caladiifolia traiesc ani buni, astfel incat aceasta planta formeaza foarte usor buchete mari in pofida dezvoltarii lente. Un buchet de Anubias barteri var caladiifoliaajunge adesea in cativa ani la o lungime de 50cm.

Citește mai departe: Anubias barteri var. caladiifolia

Anubias barteri var. barteri

Anubias barteri var. barteri, a fost numita astfel dupa botanistul Charles Barter. Este o planta des intalnita in acvarii, datorita usurintei cu care aceasta se creste. Asemanarea cu Anubias barterivar. nana este izbitoare, singura diferenta intre ele fiind lungimea petiolului. In salbaticie , aceasta planta poate fi gasita in zonele umbrite si semiumbrite ale raurilor repezi din vestul Africii. Se fixeaza pe pietre mari sau busteni, crescand atat emers cat si submers. Fiind o planta rezistenta si usor de crescut, o puteti gasi in aproape toate magazinele de profil.

Citește mai departe: Anubias barteri var. barteri

Anubias barteri var. angustifolia

Anubias barteri var. angustifolia este o planta frumoasa cu frunze lungi, dar inguste. Anubias barteri var. angustifolia se obisnuieste sa fie vanduta ca Anubias Afzelii, dar cel din urma este de fapt o specie mult mai mare. Creste in conditii asemanatoare cu Anubias nana. Speciile de Anubias sunt foarte atractive si datorita faptului ca nicio specie de pesti nu poate sa ii manance frunzele, motiv pentru care sunt foarte des intalnite in acvariile cu Cichlidae.

Citește mai departe: Anubias barteri var. angustifolia

Anubias barteri ''coffeefolia''

Anubias barteri ''coffeefolia''este o foarte frumoasa specie de Anubias barteri de mici dimensiuni. Numele acestei specii provine tocmai de la forma frunzelor care este asemanatoare cu cea a frunzelor arborelui de cafea. Caracteristica acestei specii sunt cutele de pe frunze. Combinatiile de culori, dar si forma frunzelor o fac atractiva atat pentru posesorii de acvarii mari cat si pentru posesorii de acvarii mici. Aceasta planta infloreste adesea sub apa, dar nu produce nicio samanta.

Citește mai departe: Anubias barteri ''coffeefolia''

Ammannia gracilis

Ammannia gracilis, a fost introdusa in acvaristica de catre P.J. Bussink care a identificat-o in Liberia.  Este o planta specifica mlastinilor din Africa de vest. Datorita faptului ca este o planta frumoasa si relativ accesibila din punct de vedere a cerintelor, Ammannia gracilis este indragita de cartre acvaristi. Desi nu este foarte pretentioasa, Ammannia gracilis are nevoie de cateva conditii pentru a-si dezvlaui pe deplin frumusetea.

Citește mai departe: Ammannia gracilis

Alternanthera reineckii 'Roz' (roseafolia)

La nivel mondial exista 170 de specii identificate în genul Alternanthera. Alternanthera reineckii, a fost adusa in Europa în 1965, de catre olandezi, sub numele de Telenthera osiris.. Aceasta plantacreste pe malurile râurilor care in sezonul ploios sunt inundate periodic. Christel Kasselmannidentifica cinci forme ale acestei plante, dintre ele, "roseafolia" Alternanthera reineckii (de asemenea cunoscuta ca Alternanthera reineckii "Pink") este cel mai usor de crescut.

Citește mai departe: Alternanthera reineckii 'Roz' (roseafolia)

Alternanthera reineckii 'Purple' (lilacina)

Alternanthera reineckii lilacina este o planta mai dificil de crescut deoarece are nevoie de lumina si fertilizanti care sa cuprinda fier si cupru din belsug pentru ca frunzele sa fie de un rosu inchis. In acvarii deschise aceasta planta creste de buna boie pana la suprafata. La fel ca si alte plante cu crestere greoaie si Alternathera se dezvlta considerabil mai rapid si mai frumos in cazul aditie de CO2. Lipsa de micronutrienti din apa face ca frunzele plantei sa-si piarda culoarea. Ca si alte plante ce au tulpina si aceasta este mai aspectoasa in cazul in care este asezata in grupuri.

Citește mai departe: Alternanthera reineckii 'Purple' (lilacina)

Alternanthera aquatica

Alternanthera aquatica, o planta fascinanta, un membru foarte modificat al genului sau, poate fi gasita crescand de-a lungul malurilor raurilor, pe marginile lacurilor si in mlastini din Brazilia, Paraguay si Bolivia. Aceasta imensa planta plutitoare tinde sa faca radacini multe si sa intinda tije cu lastari la suprafata apei, tije lungi de cativa metri, formand un habitat pentru alte plante plutitoare ca Limnobium laevigatum, Phyllanthus fluitans, Eichhornia crassipes, si Ludwigia helminthorrhiza. Internodulii acestei plante sunt umpluti cu aer, ca o adaptare la viata de planta plutitoare. Datorita dimensiunilor uimitoare, este rara in acvaristica, rezervata in special pentru gradini botanice si iazuri tropicale.

Citește mai departe: Alternanthera aquatica

Aciotis acuminifolia

Genul Aciotis contine 14 specii din marea familie Melastomataceae. Aciotis acuminifolia este prima planta din aceste specii, care este potrivita pentru acvaristica, si a intrat pe piata din USA in anul 2005 sub numele “San Francisco Irecienu”. Cativa ani mai tarziu, inca se gaseste simplu la multi acvaristi. Desi se cunoaste foarte putin despre adevarata locatie de origine, ea are o distributie larga, de la Antille pana in Bolivia si Brazilia. Testele ADN desfasurate in 2009 au confirmat locul plantei in genul Aciotis iar examinarile unui specimen complet in 2011 au confirmat specia (anterior era suspectata a fi din genul inrudit Acisanthera).

Citește mai departe: Aciotis acuminifolia

Staghorn

Descriere. Aceasta alga creste ca si niste ramuri mici sau ca si coarnele unui cerb. Culoarea acestora este in general neagra sau gri verzui avand o tenta rosiatica.

Cauza aparitiei. Cauzele aparitiei acestei alge sunt diverse. De obicei de vina pentru aparitia ei sunt cantitatea prea mica de CO din apa si/sau circulatia proasta a apei prin acvariu.

Citește mai departe: Staghorn

Spirogyra

Descriere.Aceste alge verzi filamentoase sunt denumite si Spirongyra si nu apar in acvariile cu apa poluata, dar sunt amatoare de acvarii eutrofice, bogate in substante nutritive (fertilizanti lichizi, CO2 si lumina)

Sub microscop se poate observa cum cloroplastele sunt asezate sub forma de spirala. De aici provine si denumirea de Spirogyra.

Ea se dezvolta foarte rapid formand fire lungi care se incalcesc. Un lucru demn de luat in seama este acela ca aceste alge nu afecteaza plantele decat intr-o mica masura, acestea afectand mai mult aspectul acvariului.

Citește mai departe: Spirogyra

Oedogonium

Descriere. Oedogonium este o alga filamentoasa destul de scurta care de un aspect pufos, paros plantei.

Cauza aparitiei. Aceasta alga apare cel mai adesea in acvariile neintretinute in care nivelul substantelor nutritive si al CO2 este foarte scazut.

Citește mai departe: Oedogonium

Rhizoclonium

Descriere. Aceasta alga creste sub forma unui strat de puf foarte urat si dezgustator.

Cauza aparitiei. Rhizoclonium apare cel mai adesea in acvariile neintretinute in care nivelul substantelor nutritive si al CO2 este foarte scazut.

Citește mai departe: Rhizoclonium

Algele paroase

Descriere. Algele paroase sunt o denumire generala pentru larga paleta a algelor filamentoase. Majoritatea acestor alge sunt verzi si difera in lungime. Din aceasta categorie fac parte mai multe alge pe care le-am tratat separat in articolele de mai jos. ( Rhizoclonium, Oedogonium, Spirongyra, Staghorn)

Cauzele aparitiei. Cauzele aparitiei algelor paroase sunt multiple: de la niveluri scazute ale CO2 si ale nutrientilor pana la fluctuatii mari ale amoniacului din apa. Aparitia acestora nu are totusi nicio legatura cu excesul de fier, cum cred multi acvaristi.

Citește mai departe: Algele paroase

Apa verde

Descriere. Aceasta alga unicelulara face ca apa sa para incetosata. Uneori are doar o tenta verzuie, dar in unele cazuri situatia este atat de grava incat pare mai degraba o supa de mazare decat apa dintr-un acvariu.

Cauzele aparitiei. Cel mai adesea aceasta alga se datoreaza nivelului ridicat al amoniacului din apa. Poate fi doar o crestere brusca pe o perioada foarte scurta de timp care nu este detectata de testere. O alta posibila cauza a aparitiei ei este dezechilibrul dintre nivelul nutrientilor si/sau nivelul scazut al CO2 din apa.

Citește mai departe: Apa verde

Green Spot Algae GSA

Descriere. Aceasta alga se dezvolta sub forma unor puncte mici verzi pe peretii acvariului si pe frunzele plantelor cu un ritm de dezvoltare mai lent.

Cauzele aparitiei. Nivelul scazut al fosfatilor (PO4) din apa duce adesea la o invazie a acestor alge. Nivelul scazut de CO2 sau o iluminare intensa pe o durata lunga de timp poate de asemenea sa contribuie la apritia punctelor verzi.

Citește mai departe: Green Spot Algae GSA

Green Dust Algae GDA

Descriere. Aceasta alga se formeaza pe peretii acvariului dand un aspect de neclaritate sticlei. Uneori aceasta se dezvolta atat de mult incat nu se mai poate nici vedea in acvariu. Desi nu afecteaza plantele, aceasta alga strica foarte mult aspectul acvariului si lasa impresia ca acesta nu este ingrijit, ca este murdar.

Cauzele aparitiei. Cauzele aparitiei GDA sunt nivelul scazut al CO2 si al nutrientilor din apa. Un nivel scazut de NO3 si ridicat de PO4 creste riscul aparitiei. Aceasta alga apare in special in acvariile noi.

Citește mai departe: Green Dust Algae GDA

Algele maro

Descriere.Aceasta alga formeaza o pelicula vascoasa maro pe plante, substrat, sticla si chiar pe echipamentele din acvariu.

Cauzele aparitiei. De obicei aceasta alga se dezvolta in acvariile noi in care ciclul azotului nu a fost incheiat in intregime, iar azotul nu se transforma in timp util in nitriti, iar mai apoi in nitrati.Astfel concentratia de amoniac din apa este ridicata, lucru ce favorizeaza aparitia algelor maro.

Indepartarea ei. Aceasta alga poate fi aspirata sau stearsa de pe sticla cu o carpa moale.

Citește mai departe: Algele maro

Cladophora

Descriere. Cladophora este o alga verde filamentoasa ce are o textura aspra si uneori nisipoasa.

Cauzele aparitiei. Aceasta alga se dezvolta doar in prezenta fosfatilor (PO4). Este capabila sa se dezvolte foarte bine chiar si in conditii de lumina redusa Chiar daca este umbrita de frunzele plantelor, ea se va dezvolta in continuare insa dupa o perioada este posibil ca partile batrane sa fie acoperite de alge maro. Ca si sursa sa azot (N) foloseste amoniul (NH4) si azotitii (NO2), dar este capabila si de NR (Nitrogen reduction, transformarea NO3 in NO2). Cea din urma ii incetineste ritmul de dezvoltare, deoarece consuma multa energie in acest sens.

Citește mai departe: Cladophora

Blue Green Algae BGA

Descriere. BGA nu este de fapt o alga ci este o bacterie denumita cyanobacteria. Aceasta alga acopera totul cu o pelicula verde albastruie. Se indeparteaza usor manual, dar se dezvolta din nou foarte repede si produce un miros foarte urat. Cel mai adesea aceasta alga se dezvolta pe substrat, dar in special in partea din fata a sticlei unde primeste mai multe lumina.

Cauzele aparitiei. Cea mai importanta cauza a aparitiei acestei bacterii este nivelul scazut al nitratilor. Uneori apare in setup-urile noi care au lumina si amoniac la un nivel care sa favorizeze aparitia ei. Substraturile si filtrele murdare, dar si circulatia proasta a apei in acvariu pot fi o posibila cauza a aparitiei acestei alge in acvariul dumneavoastra.

Citește mai departe: Blue Green Algae BGA

Black Beard Algae BBA

Descriere. De cele mai multe ori aceasta alga creste pe marginile frunzelor plantelor cu un ritm de dezvoltare lent, pe decoruri si chiar si pe echipamentele din acvariu. De asemenea, uneori aceasta se dezvolta si in zonele cu curenti puternici din acvariu. Acest tip de alga creste in smocuri de circa 0.5 cm inaltime.Cauzele aparitiei. In acvariile intens luminate, prezenta acestei alge este semnul lipsei de CO2 sau a fluctuatiei nivelului acestuia. In acvariile slab luminate, aceasta apare adesea in urma schimbarii nivelului de CO2 din apa.

Citește mai departe: Black Beard Algae BBA