Vodca in acvariile marine

Vodca contine o sursa de carbon denumita ethanol, element care pare sa fie responsabil pentru reducerea nitratilor din acvariile marine.

Pe langa stimularea dezvoltarii bacteriilor heterotrofe care descompun materiile organice, vodca va stimula si cresterea polipilor.

Vodca se poate adauga direct in acvariu sau in sump. Pentru nu avea probleme cu algele, doza administrata trebuie sa fie mica la inceput si se va creste treptat. Cantitatea recomandata de catre Charles Deelbek si Julien Sprung in lucrarea "The Reef Aquarium - Science, Art and Technology" este de 1 ml pe zi la 200l de apa, intr-o prima faza, apoi putand fi crescuta treptat pana la 2 ml de vodca pe zi pentru ficare 200l. Nu se va depasi doza de 2ml pe zi deoarece se va ajunge intr-un punct in care in acvariu nu se vor mai afla substante nutritive, iar acest lucru duce la moartea coralilor si la multe alte probleme.

La adaugarea vodcii in acvariu trebuie sa va asigurati ca separatorul de proteine (protein skimmer-ul) si orice alta metoda de filtrare mecanica este functionala, deoarece acestea trebuie sa fie pregatite 'exploziei' de bacterii care va avea loc in acvariu. Colmatarea materialelor filtrante este un lucru adesea intalnit in cazul celor care adauga aceasta substanta in acvariu, motiv pentru care trebuie monitorizat mai atent acest lucru. In acvariile care au un substrat foarte gros si cele care au foarte putin sau chiar deloc, in special in momentul aditiei de vodca, se poate observa cum apa se tulbura, devenind incetosata. Acest lucru se datoreaza exploziei de bacterii, desi unii autori, cum este si Eric Borneman, afirma ca tulburarea apei provine mai degraba de la precipitarea carbonatului de calciu (CaCO3) decat de la explozia bacteriana.

Atentie! NU se recomanda introducerea altui tip de alcool (tuica, spirt, etc.) in acvariu deoarece ethanolul din compozitia vodcii are efecte benefice si nu alcoolul in sine. Introduceti o vodca pura, fara arome si pe cat posibil cat mai naturala pentru a nu introduce substante periculoase in acvariu.

Bibliografie:The Reef Aquarium(volumul 3)