Do!Aqua noua gama ADA

Japonezii de la ADA (Aqua Design Amano), au din acest an o gama de produse a caror target de piata sunt acvaristii incepatori, care nu doresc sa investeasca 25 de euro intr-o sticla de fertilizant, dar nici nu sunt suficient de pregatiti pentru a folosi fertilizantii high end propusi de aceasta firma.

Noua gama de produse ADA poata denumirea simpla, sugestiva si totodata inspirata Do!Aqua. Din aceasta gama fac parte, dupa cum am mai spus, fertilizanti, dar si conditioneri, acvarii, componente ceramice pentru CO2 si pentru filtru, ustensile, sare marina si chiar instalatii de osmoza inversa.

Din pacate insa aceasta gama este disponibila deocamdata doar pe continentul asiatic, un pret final al acestor produse in Europa fiind greu de anticipat in conditiile in care in Asia, produsele oferite de ADA sunt de 2 sau chiar 3 ori mai ieftine.

Totusi eu am sa va prezint in urmatoarele randuri produsele din aceasta gama Do!Aqua, dar voi pune un mai mare accent pe fertilizantii lichizi si pe conditioneri.

Solutiile lichide din gama Do!Aqua, in numar de 5, poarta o denumire la fel de inspirata ca si gama. Denumirii fiecarei solutii din aceasta gama i s-a adaugat sufixul be (imperativul verbului “to be”= fii). Astfel denumirea produselor este be-Clear (fii limpede), be-Green (fii verde), be-Relax (fii relaxat) si be-Fine (fii bine). Denumirea fiecarei solutii este atat de bine aleasa incat reuseste printr-un singur cuvand sa exprime destinatia produsului.

Do!Aqua be-Clear: avantajele folosirii acestei solutii sunt importante deoarece acidul fosforic din compozitie are capacitatea de a indeparta particulele inestetice din apa. Calitatea apei este astfel imbunatatita, iar algele sunt pastrate sub control. Un alta calitate foarte importanta a acestei substante este ca prin folosirea ei, particulele din apa sunt directionate spre filtru.

Do!Aqua be-Fine este o substanta pregatitoare pentru apa de schimb. Aceasta are rolul de a neutraliza clorul din apa, reducand totodata cantitatea de metale periculoase din apa pana la nivelul recomandat. Prin folosirea acestei substante nu veti mai pune in pericol sanatatea vietuitoarelor din acvariu la fiecare schimb de apa.

Do!Aqua be-Relax : Rolul acestei substante este de a diminua stresul pestilor. Do!Aqua be-Relax contine si vitamine esentiale pentru imunitatea pestilor, ajutand la dezvoltarea membranei mucoase. Aceasta substanta trebuie administrata la fiecare schimbare brusca de mediu (ex. Schimburi de apa sau mutarea in alt acvariu). Schimburile mult prea bruste prin care trec pestii au influente negative asupra sanatatii acestora, acestea putand sa se soldeze chiar cu decese prin randul vietuitoarelor din acvariul dumneavoastra.

Do!Aqua be-Green Este singurul fertilizant din gama Do!Aqua. Acesta contine atat microelemente, cat si potasiu. Aceste substante nutritive sunt esentiale in dezvoltarea armonioasa a plantelor. Be-Green se preteaza in special acvariilor de mici dimensiuni, la fiecare schimb de apa fiind necesari 7ml de fertilizant.

Do!Aqua be-Soft are rolul de a imbunatati calitatea apei prin scaderea duritatii si implicit a pH-ului apei. Apa din acvariu are tendinta de a deveni usor alcalina de la un schimb de apa la altul. De aceea este recomandata aditia acestei substante care are rolul de a pastra pH-ul la o valoare optima pentru plantele si vietuitoarele din acvariu.

Articolele din sticla care fac parte din aceasta gama, sunt mult mai ieftine decat cele din gama de top, dar pretul scazut se resimte automat si in calitatea lor. Lipiturile la acvarii nu mai sunt perfecte, sticla nu mai este foarte clara, chiar producatorul anuntandu-i pe cumparatori pe site-ul oficial ca acestea prezinta unele deformari. In cazul difuzoarelor si al evacuarilor de la filtru, imperfectiunile de fabricatie scad drastic performantele, fiind de asemenea si inestetice.

In imaginile de mai jos se pot sesiza defectele de productie ale acvariilor din gama Do!Aqua. Dupa cum se vede acvariile facute fara lipituri, nu au suprafata perfect plana, lucru deranjant pentru un acvariu, deoarece deformarile care apar pe suprafata sticlei modifica imaginea acvariului. In cazul acvariilor lipite cu silicon se poate sesiza cu usurinta faptul ca lipiturile facute aproape perfect de catre o firma nemteasca sunt inlocuite in aceasta gama cu lipituri japoneze.