Despre Alge

Controlul algelor tine aproape in totalitate de controlul nutrientilor din apa. Un singur lucru trebuie sa fie clar insa! Nu este acelasi lucru cand vine vorba de tinerea sub control a algelor intr-un acvariu plantat si intr-unul neplantat.

Acvariile neplantate: excesul de nitrati, fosfasi si nivelul ridicat de amoniac va duce la o adevarata explozie de alge. Hranirea in exces si schimbarea apei la intervale prea mari de timp sunt motivele unei ape de proasta calitate din acvariu. Schimburile de apa saptamanale sunt cea mai buna solutie pentru reducerea nutrientilor. Amoniacul (NH3), amoniul (NH4) si nitritii (NO2) ar trebui sa fie cat mai aproape de 0 ppm. Nivelul nitratilor (NO3) trebuie pastrat in jurul valorii de 10ppm (o cantiate mai mare de 40ppm este deosebit de periculoasa pentru pestii si nevertebratele din acvariu). Nivelul fosfatilor (PO4) ar trebui pastrat sub valoarea de 0.5 ppm, iar luminile nu trebuie lasate aprinse mai mult de 10 ore pe zi, o pauza de cateva ore la amiaza fiind chiar foarte indicata. Tineti cont de faptul ca algelor le place foarte mult lumina puternica si de aceea trebuie sa pozitionati acvariul departe de geamuri pentru a evita contactul direct al luminii solare cu acvariul. Lumina solara care bate direct pe acvariu va duce din nou la o adevarata invazie a algelor. In combaterea algelor va puteti folosi de o armata de mancatori de alge (SAE, Otocinclus, creveti, ancistrus, moly, s.a.m.d.)

In cazul Acvariilor plantate este putin mai complicat pentru ca nu este vorba doar de ingrijirea optima a pestilor ci si despre ingrijirea plantelor. Este adevarat ca plantele vor consuma din amoniac/nitrati/fosfati si vor ajuta la pastrarea calitatii apei, dar ce faceti cand dintr-o data treceti prin experienta unei invazii cumplite de alge? Va intrebati 'cum este posibil'?.

Sa incepem cu faptul ca si plantele si algele au nevoie de aceleasi substante nutritive pentru a se dezvolta. Dezechilibrul dintre lumina, Co2, Macro si Micro elemente va duce la o dezvoltare a algelor. Veti vedea ca atunci cand toate aceste componente sunt bine echilibrate, plantelor le va fi mult mai usor sa consume substantele nutritive din apa decat algelor. Plantele cu un ritm de dezvoltare rapid sunt foarte renumite pentru pastrarea algelor la distanta prin simplul fapt ca pot consuma o cantitate mare de substate nutritive intr-un timp scurt. Cand insa, doar un element din aceste substante nutritive este redus, plantele isi vor reduce metabolismul si vor incepe sa moara. Desigur ca plantele vor afisa simptome de carenta cum sunt frunzele galbene si gaurile din acestea. Nu este suficient sa adaugati cateva plante cu crestere rapida pentru a castiga lupta cu algele, fiind nevoie, dupa cum am mai spus, de un nivel bine echilibrat de substante nutritive. Din momentul ce algele sunt adevarati devoratori de substante nutritive si o forma de viata mult mai simpla decat plantele, acestea vor profita din plin de un sistem dezechilibrat. Asadar singurul lucru pe care trebuie sa il facem este sa ne asiguram ca plantele au cantitatea optima de lumina, CO2, Macro si Micro nutrienti. Regimul de fertilizare depinde de cat de puternic este iluminat acvariul.

Acvariile slab luminate au intre 0.3 si 0.6 W pe litru. O metoda foarte ieftina de implementare a unui sistem CO2 este cea cu drojdie si zahar. O sticla preparata cu aceasta reteta ar trebui sa ajunga la un acvariu de 100 litri 2-3 saptamani.

Observatie! Pentru ca fierul (Fe) este cel mai important element dintre micronutrienti, substratul acvariului ar trebui sa aiba o cantitate optima de fier. Fierul sub forma lichida, prin supradozare, va duce la aparitia algelor paroase. Acesta poate fi adaugat prin substraturi bogate in fier cum este Laterita.

In acest tip de acvariu, plantele cu tulpina vor trebui tunse saptamanal sau o data la doua saptamani. De asemenea este foarte important sa schimbati saptamanal 50% din apa acvariului. Aceste schimburi vor limita adunarea de la saptamana la saptamana a substantelor nutritive.Dupa schimburile de apa, aceasta trebuie fertilizata cu fertilizanti lichizi. Cel mai recomandat este sa fertilizati apa din acvariu o data la 2-3 zile. Daca fertilizati acvariul doar la intervale de o saptamana, cel mai probabil, plantele vor ramane fara substante nutritive in a doua parte a saptamanii, perioada in care plantele se vor chinui sa supravietuiasca (algele favorizeaza aceste conditii de dezechilibru).

Veti fi surprinsi sa aflati ca multi acvaristi reusesc sa realizeze acvarii cu lumina si tehnologie putina, schimband apa doar la 3-4 luni. Pentru a putea realiza un acvariu fara prea multa tehnologie este important sa asigurati plantelor un substrat foarte bogat in nutrienti, dar in special in fier. Unii acvaristi folosesc turba, altii laterita, iar altii amesteca aceste tipuri de substrat. Un alt lucru foarte important este sa acoperiti acest substrat foarte bogat in substante nutritive cu un strat de 3-4 cm de nisip. Acesta are rolul de a pastra apa curata si nutrientii departe de alge. Fertilizantii lichizi trebuie adaugati lunar, la jumatate din doza recomandata de producator, iar daca plantele afiseaza semne de carenta, puteti mari doza pana la cea recomandata de producator. In acvariile low-tech nu este nevoie neaparata de un sistem CO2. Tocmai din acest motiv se recomanda ca filtrul sa nu impregneze o miscare prea puternica la supragfata apei, deoarece acest lucru va duce la o oxigenare mai buna a apei si implicit la o pierdere semnificativa de CO2.

Acvariile intens luminate au 1W/litru sau chiar mai mult, iar pentru aceste acvarii este nevoie de cat mai mult CO2 si nutrienti pentru a satisface 'pofta' plantelor. Sistemele presurizate sunt un lucru absolut necesar si trebuie sa investiti intr-un astfel de sistem daca doriti sa pastrati algele la distanta si sa aveti in acvariu o vegetatie luxurianta. Totul este asemanator cu acvariile slab luminate, dar este nevoie de o cantitate dubla, daca nu chiar tipla de fertilizanti. Un alt aspect important in aceste acvarii intens luminate, este monitorizarea CO2, care ar trebui mentinut in jurul valorii de 30ppm. Se pare ca in 95% din acvariile in care valoarea CO2 s-a mentinut la aceasta valoare (30ppm), algele au fost indepartate. In ambele tipuri de acvarii, nivelul nitratilor ar trebui mentinut la o valoare de 10-15 ppm, iar fosfatii la o faloare de 0.5 ppm. Desigur ca mancatorii de alge ca SAE, Otto, crevetii Amano si multi altii sunt recomandati si in acest tip de acvarii

Tunderea plantelor va face bine deoarece va ajuta sa creasca noi plante si va stopa frunzele vechi sa se descompuna si sa polueze apa. Tineti cont de faptul ca in acvariile slab luminate, limitarea fertilizarii este un lucru corect, dar acesta este deosebit de gresit in cazul acvariilor intens luminate. Daca intretineti un acvariu in care intensitatea luminii depaseste 1W/litru este recomandat sa schimbati saptamanal 50% din apa.

bibliografie:http://www.aquariumalgae.blogspot.com/