Perspectiva in aquascaping

In acest articol am sa va prezint principiile perspectivei, un lucru ce trebuie luat in seama cand doriti sa realizati un peisaj acvaric. Desi exista diferite metode de a da adancime acvariului, eu am sa va prezin in acest articol o metoda efectiva adesea folosita.

Pozitionarea substratului

Inainte de a transforma acvariul intr-un peisaj acvatic, puteti sa creati senzatia de adancime si perspectiva doar prin folosirea substratului.Prin crearea unei pante care sa urce in partea din spate a acvariulu, veti reusi sa creati impresia ca acesta este mult mai adanc decat este in realitate.

Cararile din nisip care traverseaza centrul acvariului sunt foarte populare, acestea participand foarte mult la sporirea perspectivei. Acestea trebuie sa fie cat mai late in partea din fata si sa se ingusteze progresiv spre partea din spate a acvariului. Cu acest truc veti crea senzatia ca aceasta poteca dispare in departare. Un exemplu elocvent il constituie acvariul iwagumi al lui Peter Kirwan .

Alegerea plantelor potrivite

Plantele cu frunze mici fac ca peisajul acvatic sa para mai mare decat este in realitate. Tocmai utilizarea acestor plante cu frunze mici, ii face pe multi acvaristi sa afirme ca acvariile surprinse in anumite poze au sute de litri, in timp ce acestea nu depasesc 30-40 de litri.

Totul tine de folosirea unei varietati mari de plante cu frunze mici pe care sa le plantati in grupuri mici aflate la distante mici. Pe masura ce plantele cresc, acestea vor forma o vegetatie luxurianta densa, fara ca peisajul acvatic sa para incarcat sau obositor. Plante gen Chrismas Moss, Riccia si Mayacca sunt specii de plante excelente pentru a fi folosite intr-un peisaj acvatic in special datorita texturii si formei frunzelor.

Pesti in armonie cu peisajul acvatic.

Folosirea unor pesti mici cum sunt Boraras spp., Paracheirodon innesi, Hemigrammus rhodostomus va completa imaginea unui mic peisaj acvatic. Un grup de 10 astfel de pesti, intr-un acvariu de 25 litri va face ca acesta sa para impresionant.

Intr-un acvariu mai mare de 60 de litri, grupurile de Rasbore vor avea un efect similar. Pestii de talie mare cum sunt Discusii sunt recomandati doar pentru acvariile mari, acestia putand sa creeze un efect de micsorare a unui acvariu. Totodata acestia vor distrage atentia privitorului de la peisajul acvatic, lucru care din nou nu este de dorit.

Fotografierea

Modul in care fotografiati acvariul, poate din nou sa influenteze foarte mult senzatia de perspectiva. Aceste poze sunt ale aceluiasi peisaj acvatic, realizate in acelasi timp. Singura diferenta este, ca in poza de jos, distanta focala este mult mai mare. Acest lucru sporeste senzatia de adancime a acvariului.

Observati cum peisajul acvatic din poza de jos pare sa se micsoreze si sa se continue in spate, in timp ce peisajul acvatic din poza de sus pare plat, bidimensional.

 

Sursa: Revista Aquascaping World Magazine