Interviu Peter Kirwan

Un interviu acordat de irlandezul Peter Kirwan, castigatorul a doua sectiuni la AGA 2008, revistei AquascapingWolrd.

I: Spuneti-mi cateva cuvinte despre dumneavoastra si despre cum ati devenit interesat de acvariile plantate!

R: Numele meu este Peter Kirwan, sunt un barbat in varsta de 44 de ani si locuiesc in Irlanda. In urma cu 3 ani au inceput sa ma pasioneze acvariile plantate.

De-a lungul acestor trei ani am invatat o multime de lucruri, pe care le-am pus in practica, reusind chiar sa amenajez cateva peisaje acvatice deosebite. Cand am fost mai tanar am avut acvarii din cand in cand, dar acestea erau doar cu pesti. Intotdeauna mi-am imaginat plantele ca fiind foarte dificile de crescut si nu mi-am batut capul prea mult pentru a le creste. Apoi intr-o zi, in timp ce cautam pe internet, am dat peste niste poze cu acvarii plantate foarte aspectuoase care m-au intrigat si m-au facut sa ma intreb cum au fost realizate.

Dupa ce am investigat putin mai in amanunt am descoperit o cu totul alta lume ce se deschidea in fata mea, iar o noua pasiune a luat nastere. Am descoperit forumuri cu aquascaperi care dezvoltau arta aquascapingului intr-un fel in care nu mi-as fi imaginat niciodata. Cu cat priveam mai mult jurnalele si pozele acestor peisaje acvatice cu atat imi doream mai mult sa ma implic. Inca de cand am privit primele poze pe internet, mi-am dat seama ca imi doresc o bucata de natura in sufrageria mea.

I:Se pare ca ati fost 'injectat' de 'virusul' acvariilor plantate! Cum ati inceput sa studiati arta aquascapingului?

R:Ei bine, ca si multi alti incepaturi, am inceput sa cresc plantele acvatice cat de repede am putut, am crescut intensitatea luminii din acvariu, iar in scurt timp am avut o multime de alge.Totusi nu am lasat algele sa ma invinga. Am perseverat si mi-am petrecut timpul invatand bazele. Dupa ce am reusit sa cresc plante sanatoase, am avut prima tentativa de a crea un peisaj acvatic. Atunci a inceput o 'calatorie' foarte placuta.

I: Se pare ca perseverenta si creativitatea dumneavoastra ne-a atras atentia. De unde v-a venit ideea pentru acest peisaj acvatic?

R:Ideea de baza pentru acest peisaj acvatic a fost sa iau un acvariu mic si sa ii dau o mare insemnatate. Am dorit sa realizez un peisaj acvatic care sa semene cu un adevarat munte.Am stiut totusi ca, data fiind dimensiunea mica a acvariului, este mai bine sa plantez o singura planta. Mi-am imaginat ca scena montana va crea senzatia de departare ca si cum te-ai uita la o poza cu Alpii, facuta vara sau primavara.

As putea sa ma apuc sa descriu cum am fost inspirat de peisajele frumoase,insa aici nu a fost cazul. Inspiratia mi-a venit din partea unui grup de roci aflate in posesia mea.Am incercat sa fac o multime de "peisaje pe uscat" cu diferite roci, pentru viitoarele peisaje acvatice,si prin aceste exercitii mi-a venit ideea sa fac acest peisaj montan. Aceste roci au avut frumoase trasaturi specifice dupa care le-am pozitionat in diferite aranjamente.Puteam deja sa vad potentialul pentru o scena montana. Odata ce mi-a venit ideea, am stiut imediat ca voiam sa reproduc acest portret al scenei muntelui in peisajul acvatic.

I: Ce tipuri de roci ati folosit si cum ati creat acest efect de panta in acest peisaj acvatic?

R: Rocile folosite in acest acvariu sunt roci Seiryu sau pietre mici pe care le-am adunat in ultimii ani. Am cumparat probabil 5 kg de piatra cu care mi-am intregit colectia de 25 kg. In acest aranjament am folosit undeva pe la 20 kg de pietre.

Substratul folosit este ADA Aquasoil, dar este de fapt un noroi in acest stadiu. L-am folosit in mai multe aranjamente cu pietre inainte de acesta, dar din cauza lipsei mele de indemanare, solul a cedat, dar inca plantele se dezvolta surprinzator de bine. Pentru acest peisaj acvatic, Aquasoil a fost perfect pentru mine deoarece am putut sa modelez noroiul in jurul pietrelor. Am aflat ca daca il lasi sa se usuce putin inainte sa adaugati apa, acesta capata o consistenta numai buna pentru modelare si isi pastreaza, in mod normal, forma sub apa. Acest lucru m-a ajutat sa pot crea acei versanti pe care ii doream.

Nu am fost nevoit sa folosesc altceva pentru a mentine fundatia impreuna. Singurul dezavantaj il constituie faptul ca Aquasoil tulbura apa cand reorganizez pietrele si plantele, dar o schimbare rapida de apa, va readuce lucrurile la normal. Cu toate acestea, panta abrupta si-a mentinut forma magnific.

I: Multi acvaristi tind sa-si piarda timpul cu amenajarea peisajului acvatic pana la cele mai mici detalii. Cat de mult ati contribuit la obtinerea efectului final si ce s-a dezvoltat de la sine?

R: Peisajul a fost creat pe parcursul a catorva saptamani. Odata cu cresterea Hemainthus callitrichoides,sectiunea plantata din fata cu rocile mari a ramas nemiscata tot timpul. In aceasta zona nu am schimbat nimic. Pietrele din spate le-am schimbat de cateva ori pentru a gasi cea mai buna combinatie de pietre pentru peisaj. Faceam cateva schimbari, lasam asa acvariul cateva zile, iar apoi reveneam pentru a efectua mai multe schimbari. Mi-a luat ceva timp pana am gasit cea mai buna combinatie. Pentru a finaliza treaba cu pietrele, am spart cateva pietre din colectie cu un ciocan si o dalta pentru a umple unele spatii cu pietre mai mici.

Hemianthus callitrichoides a fost plantata la inceput in palcuri mici aflate la aproximativ un centimetru distanta unul de altul. Dupa 4 saptamani am avut un covor pe care l-am rearanjat, iar dupa alte doua saptamani am realizat fotografiile.

I: Intr-un acvariu de asemenea dimensiuni, probabil ca ati intampinat unele probleme, nu?

R: Cea mai mare provocarea a constituit-o chiar pozitionarea pietrelor. Acest lucru a fost interesant intr-un acvariu mic, dar uneori mi-am dorit sa fi folosit un acvariu mai mare. Latimea acvariului mi-a ingradit cel mai mult libertatea deoarece am avut doar 30 cm din fata pana in spate, ingreunandu-mi foarte mult munca. Fiecare centimetru din acest spatiu a contat foarte mult deoarece am dorit sa creez senzatia de adancime si de marime.

In afara de asta, intretinerea acvariului a fost mai de graba usoara. Am asigurat o cantitate suficienta de lumina pe perioada dezvoltarii, ceea ce a facut ca Hemianthus Cuba sa ramana compact. De asemenea, in aceasta perioada, am schimbat 50% din apa acvariului la 3-4 zile. Desi schimburile de apa atat de frecvente sunt exagerate, am dorit sa evit aparitia algelor.

Datorita intensitatii luminii si a schimburilor de apa repetate, am reusit sa evit problema algelor in toata aceasta perioada. Totusi nu pot sa spun ca schimburile de apa repetate au pastrat algele la distanta, dar in mod sigur nu au facut nicio stricaciune.

I: Ce planuri aveti cu acest peisaj acvatic?

R: Din momentul in care aceste poze au fost facute, am mutat peisajul acvatic intr-un acvariu mai mare, reusind astfel sa aduc unele imbunatatiri peisajului acvatic initial. Dimensiunile primului acvariu mi-au ingradit libertatea de a pozitiona diferitele pietre si plante. Acum ca acesta se afla intr-un acvariu mai mare, am reusit sa aduc cateva imbunatatiri peisajului acvatic.

In functie de cum evolueaza, as putea sa particip cu versiunea a doua a acestui "Peisaj montan" la concursul ADA din acest an. Timpul va decide totul. Este inca devreme sa spun ca acest peisaj acvatic va evolua cum imi doresc. Totusi noul acvariu imi ofera mult mai mult spatiu sa proiectez noi formatiuni de roci.

I: Dupa ce ati terminat acest peisaj acvatic, cat de mult a fost influentata conceptia dumneavoastra despre ceea ce va inconjoara?

R: Acum am tendinta sa privesc natura intr-un mod diferit decat o faceam inainte sa am ca si hobby aquascapingul. Cred ca din momentul in care ai intrat in spiritul aquascapingului, natura te transforma intr-o alta persoana. Devii mult mai constient de ceea ce te inconjoara, si observi micile detalii care iti asigura inspiratia pentru urmatorul peisaj acvatic.

As putea spune ca am cazut prada acestui hobby. Am inceput cu un singur acvariu, dar acum am patru acvarii de diferite dimensiuni. De obicei am grija doar de doua acvarii mici in acelasi timp. Acest hobby poate in mod sigur evolua in diferite moduri daca nu esti atent!

Sunt de acord cu faptul ca acest hobby iti ofer momente de frustrare, dar cu multa rabdare vei reusi sa le depasesti, iar produsul final iti va oferi foarte multe satisfactii.

Dimensiunile acvariului: 60 X 30 X 30 cm

Volum: 54 litri

Iluminare: 3 X 24W Osram 6500k T5

Filtrare: Eheim 2211

Parametrii api: Apa moale cu gH si kH scazut

Fertilizare: zilnic 2ml Tropica Plant Nutrition+

Substrat: ADA Aquasoil

Aditie CO2: Da, oprita insa cand luminile sunt stinse

Difuzare: Difuzor din sticla Rhinox 2000/1 bula pe secunda

Plante folosite: Hemianthus callitrichoides ''Cuba''

Locatari: Aplocheilichthys normani

Comenteaza acest interviu pe forum"http://www.freshaquarium.net/forum/viewtopic.php?f=42&t=34&sid=22e06cddd1b540b63f4cb91ae923e3c6">AICI!.

Acesta este un interviu acordat de Peter Kirwan revistei AquaScaping World, tradus ulterior de Cristian Savu cu ajutorul lui Sergiu. Pentru a prelua aceasta traducere va rugam sa cereti permisiunea administratorilor.