Stilul Iwagumi

Multi dintre voi probabil ca ati auzit de termenul Iwagumi, in special daca frecventati siteurile bazate pe forum ce au ca si subiect aquascapingul.

Multa lume insa nu cunoaste etimologia acestui cuvant. In japoneza, cuvantul “Iwagumi” inseamna “formatiune de roci”. In peisajele acvatice japoneze, pietrele sunt esenta aranjamentului. In mod normal se folosesc trei pietre: una principala, mai mare flancata de doua pietre mai mici, dar nu de dimensiuni egale. Dupa pozitionarea pietrelor, peisajul acvatic este ca si terminat, aceasta fiind cea mai importanta etapa. Desi in prezent, regula folosirii unui numar de trei pietre in stilul Iwagumi nu mai este respectata, este recomandat ca acest principiu sa fie respectat.

Principii esentiale in stilul Iwagumi

Intr-un peisaj acvatic Iwagumi se folosesc intotdeauna un numar impar de pietre de dimensiuni diferite, dar de acelasi tip. Respectarea acestui principiu va da continuitate si armonie aranjamentului.

Cel mai greu de indeplinit aspect din stilul Iwagumi il reprezinta atingerea unui echilibru vizual in peisajul acvatic. Multi acvaristi respecta “sectiunea de aur” care implica pozitionarea centrului de interes nu in mijlocul acvariului cum ar tinde multi sa creada ci conform raportului de aur. Plasarea pietrelor si a plantelor in aceste zone delimitate de “sectiunea de aur”, va face privitorul sa se concentreze la peisajul acvatic, directionand atentia acestuia spre punctul de interes.

Plasarea strategica a substratului va ajuta la crearea senzatiei de adancime. Panta ce urca in partea din spate este ideala pentru a obtine adancime. De asemenea puteti sa inaltati putin substratul intr-o parte a acvariului. Oricare din aceste doua metode va da mai multa personalitate si adancime unui lucru care pare sa aiba un design simplu.

Odata acoperit cu plante de “covor”, substratul va crea senzatia de fluiditate si miscare cu ajutorul diferitelor ridicaturi si coborasuri din substrat.

Materiale

Cand doriti sa realizati un astfel de peisaj acvatic trebuie sa aveti mai multe materiale decat sa o sa aveti nevoie, pentru a incerca diferite variante, deoarece nimeni nu doreste ca imaginatia sa-i fie ingradita de o cantitate redusa de pietre. Va recomand sa aveti pietre de cel putin 7 dimensiuni diferite pentru a avea de unde alege. Cautati pietrele care sa aiba forme cat mai neregulate, cu cat mai multe sparturi, gauri, acestea facand aranjamentul final sa para foarte detaliat si complex.

Cele mai recunoscute roci folosite in aceste peisaje acvatice sunt rocile Seiryu-seki, Maten sau Shou. Aceste roci sunt excelente pentru stilul Iwagumi, dar nu trebuie sa va limitati la acestea. Trebuie doar sa folositi roci care sa aiba o culoare asemanatoare, dar sa fie diferite prin textura, detalii, forme si contururi.

Aranjate corespunzator in acvariu, acestea vor parea ca si fiind din aceasi bucata, dar isi vor pastra totodata caracteristicile distinctive. Aranjamentul trebuie neaparat sa aiba un centru de interes, iar toate elementele compozitiei sa directioneze privitorul spre acesta.

Alegeti plantele acvatice potrivite

Stilul Iwagumi trebuie sa iti creeze senzatia de liniste si simplitate. Tocmai din acest motiv in aceste peisaje acvatice se va folosi un numar scazut de specii de plante. Ca si planta de prim plan veti folosi doar o singura specie. Printre cele mai renumite si mai adorate plante se numara Eleocharis acicularis, Glossostigma elatinoides si Hemianthus callitrichoides “Cuba”.

De asemenea si in fundal trebuie folosita doar una sau cel mult doua specii de plante. Deoarece pietrele sunt centrul de interes in stilul Iwagumi, nu trebuie ca plantele alese sa iasa mai mult in evidenta decat formatiunile de roci.

Armonie cu fauna

Cand alegeti pestii trebuie neaparat sa puneti accent pe simplitate, armonie si unitate intre fauna si peisajul acvatic. Prea multe specii de pesti duc la conflicte intre acestia si la miscari haotice care distrag atentia privitorului de la peisajul acvatic.

Este recomandat sa apelati la o singura specie de pesti pe care sa ii cresteti in grupuri pentru a da miscare peisajului acvatic. Cele mai comune si folosite specii de pesti utilizate in aceste acvarii sunt: Paracheirodon axelrodi si Hemigrammus rhodostomus. Asadar nu amestecati pestii si cresteti-i in grupuri pentru a mentine mediul linistit.

Crevetii ca si Cardinia japonica (Amano Shrimp) sunt adesea folositi in acvariile plantate si servesc ca si excelenti curatatori fara a distrage atentia de la peisajul acvatic. Dimensiunile lor mici si coloritul clar ii ajuta sa se asorteze cu plantele. Alte specii de creveti pot distrage atentia privitorului daca au un colorit prea puternic.

Nu este atat de usor pe cat pare

Exista o conceptie gresita cu privire la stilul Iwagumi, multi acvaristi considerand ca sunt usor de mentinut datorita simplitatii lor. De fapt este un stil dificil, deoarece implica utilizarea doar a doua specii de plante, care au nevoie de o atentie deosebita. Plantele amintite mai sus se hranesc in special prin radacini fiind foarte important sa le asigurati un substrat foarte bogat in nutrienti, lumina foarte puternica si de calitate, cat si fertilizanti lichizi de asemenea, de inalta calitate. Multi acvaristi ce au ca si hobby aquascapingul, nu iau in serios importanta unui substrat bogat in nutrienti, iar cand peisajul acvatic incepe sa se dezvolte acestia incep sa aiba probleme mari cu 'hranirea' plantelor.

“La realizarea primului acvariu Iwagumi, m-am simtit o victima a tuturor tipurilor de alge. Acesta a fost cel mai greu de stabilizat acvariu, din punct de vedere al nutrientilor. Cu ajutorul Seachem-urilor Excel, am reusit sa indepartez algele, dar, din pacate, si Heminathus callitrichoides a cazut ca si victima. A trebuit sa replantez Heminathus callitrichoides si sa astept dezvoltarea lui din nou.” (Roy Deki)

Desi este un stil destul de dificil, chiar daca esti incepator sau un expert, ar trebui sa experimentati placerea de a realiza un peisaj acvatic Iwagumi.

Acvariul prezentat in aceste imagini a fost realizat de catre Roy Deki.

Informatii acvariu.

Dimensiuni: 60X30X30 cm

Volum:54 l

Iluminat:Coralife 65W (6700k) in fata, Coralife NO T-5 28W (6700k/10000k) in spate

Filtrare: Aqua Clear H.O.B 50

CO2:Da. Butelie CO2 cu difuzor ceramic. 3 bule pe secunda

Substrat:ADA Aqua Soil, ADA Power Sand Special si Tourmaline-BC adaugat la inceput

Fertilizare: Flourish, azot si potasiu Pfertz

Locatari: 7 SAE, 7 Amano shrimp, 10 Paracheirodon simulans

Plante: Blyxa japonica, Heminathus callitrichoides

Din respect pentru munca depusa pentru traducerea/realizarea acestui articol, va rugam sa cereti permisiunea administratorului pentru preluarea acestuia.

Bibliografie: Revista AquaScaping World