Planaria

Planariile nu sunt paraziti, asa cum am fi tentati sa credem la o prima vedere. Ele sunt niste viermi lati care traiesc in mediul acvatic, de obicei retrasi in substrat sau zonele intunecate. Planariile sunt cunoscute pentru capactiatea extraordinara de a se regenera, insa nu vom inista acum pe aceasta proprietate a lor. Este important sa intelegem cum apar planariile in acvariile noastre si cum ne putem trezi cu o adevarata invazie intr-un timp foarte scurt.

Pentru aceasta, este important de stiut ca pestii au o eficienta digestiva scazuta, doar 20-40% din hrana consumata fiind asimilata, restul ajungand in acvariu. Asadar, planaria are la dispozitie o sursa de hrana consistenta, atat din din hrana nedigerata de pesti, dar si din cea neconsumata si cazuta pe fundul acvariului. Adapostite in substrat, planariile nu au dusman natural care sa limiteze inmultirea lor. Acest lucru, coroborat cu o hrana sufiecienta, atat cantitativ cat si calitativ, duce la o inmultire excesiva intr-un timp relativ scurt.

 Prezenta planariilor spune foarte multe de igiena acvariului si despre mententa acestuia. Desi exista mijloace chimice pentru eliminarea lor, acestea pot avea efecte negative asupra vietuitoarelor si asupra filtrarii biologice, fiind posibila deciclarea acvariului. O metoda mult mai buna este igienizarea acvariului, prin aspirarea frecventa si temeinica a substratului pentru indepartarea materiei organice, schimburile de apa si hranirea corecta a pestilor de acvariu. Dupa aplicarea acestei metode, hrana va deveni tot mai putina, iar planariile vor fi nevoite sa paraseasca substratul si zonele ferite pentru a cauta hrana. Acesta este momentul in care pestii de dimensiuni medii si mari pot da o mana de ajutor, deoarece planariile sunt apreciate de catre acestia, fiind o sursa de hrana consistenta.