Aqua medic reactor 1000

Aqua medic reactor 1000 este un produs considerat de multi acvaristi romani a fi varful de lance in prinvinta accesoriilor destinate dizolvarii CO2 in apa. In filmuletul de mai jos puteti vedea o prezentare generala, dupa care voi reveni cu impresiile personale despre acest reactor extern de CO2.

 

Aqua medic reactor 1000 vine impreuna cu setul de fixare. Exista posibilitatea ca acesta sa fie fixat direct pe stand. Alimentarea reactorului se face cu furtunul standard de CO2, nefiind nevoie de nici o adaptare. In ce priveste conectarea la filtrul extern sau la pompa de recirculare, reactorul se fixeaza pe returul acestora, existand posibilitatea folosirii furtunelor 12/16 sau 16/22. Aqua medic reactor 1000 poate fi folosit atat intern cat si extern, insa dupa parerea mea, din motive estetice este mai bine ca acesta sa fie pozitionat in afara acvariului. Debitul minim de apa al pompei care va asigura circulatia prin reactor ar trebui sa fie de 1.000 litri/ora. In cazul in care pompa este una foarte puternica, se recomanda folosirea unui bypass.

In partea superioara, Aqua medic reactor 1000 are 3 conectori. Cel mai mare, pentru a conecta furtunul care vine de la filtrul extern sau pompa de recirculare. Al doilea este destinat introducerii CO2 in reactor. Acest conector poate fi usor identificat deoarece el continua in interiorul reactorului pana in partea de jos al acestuia, astfel bulele de gaz urca de jos in sus, pentru o mai buna dizolvare. Cel de-al treilea conector este destinat aerisirii reactorului, atat imediat dupa instalare, cat si ulterior daca se acumuleaza gaze reziduale.

Dupa aceasta scurta prezentare a modului de punere in functiune si operare, va prezint cateva observatii personale. Prima ar fi legata de integritatea produslui. Nu stiu daca este o exceptie sau nu, dar la punerea in functiune, au aparut scurgeri de apa, la conectorul destinat aerisirii reactorului. Problema a fost rapid remediata cu banda de teflon. Acesta este de altfel modul in care cei de la Aquamedic au securizat toate conexiunile. Aqua medic reactor 1000 poate face fata acvariilor mari fara probleme, insa va avea dificultati daca acvaristul doreste o concentratie mare de CO2 intr-un volum mare de apa, mai ales intr-un acvariu bine plantat si iluminat puternic. Reactorul nu este complet silentios, insa pozitionat in stand nu va fi deranjant, generand doar un sunet de izvor. De-a lungul exploatarii de catre mine nu a fost nevoie niciodata sa folosesc robinetul destinat eliminarii gazelor reziduale. Eficienta este mare, cea mai mare parte din CO2-ul introdus se dizolva in interiorul reactorului, insa vor iesi si mici bule in acvariu. Nu am putut sesiza o scadere semnificativa a debitului pompei si cred ca impactul asupra debitului filtrului extern este unul minor, mai ales daca se vor folosi furtunele 16/22. E important de mentionat ca daca se opteaza pentru aceste dimensiune, cuplajele vor trebui scurtate, ca dimetrul cuplajului sa se potriveasca cu diametrul furtunului.

Ca si concluzie, Aqua medic reactor 1000 este un produs bun, mai ales daca este utilizat pentru a tinti o concentratie de CO2 de 20-30 mg/l. Cei care doresc sa introduca CO2 pana la limita  suportabilitatii vietuitoarelor ar trebui sa se orienteze spre alte produse sau sa opteze pentru achizitonarea a doua reactoare.

 Autor: Claudiu Truta

 

 Toate discutiile despre acest reactor le gasiti AICI.