Difuzor ceramic CO2 de colt 2 cm

Difuzorul ceramic de CO2 este probabil cel popular mijloc de a dizolva CO2 in apa. In acest articol vom discuta despre cel cu pastila ceramica de 2 cm. In filmul de jos puteti vedea cum se monteaza si cum functioneaza.

 

Ca si descriere generala, trebuie spus ca difuzorul are o forma de pipa si este din sticla. In interiorul acesteia se afla pastila ceramica, prin care se face transferul gazului in apa. In functie de calitatea acesteia, de presiunea de lucru asigurata de reductorul de CO2 si de debitul de gaz, bulele pot mai fine sau mai grosiere. Avand in vedere ca difuzorul este din sticla, acesta trebuie manuit cu mare grija , pentru a evita socurile mecanice, care duc la spargerea difuzorului.

phocagallery view=category|categoryid=21|imageid=308|detail=5|displayname=0|displaydetail=0|displaydownload=0|displaybuttons=0|displaydescription=0|float=right|displayimgrating=0|pluginlink=0|type=0}

Difuzorul are un cuplaj de sticla, care se introduce in furtunul de CO2. Pentru o mai buna alunecare udati cu apa capatul furtunului si elementul din sticla. Furtunul de CO2 este dintr-un material special, care nu imbatraneste in contact cu gazul si nici nu permite iesirea acestuia prin pereti. Este contraindicata folosirea furtunului de silicon pentru aer. Nu uitati ca pe acest furtun sa conectati si o valva antiretur (intre difuzor si reductor), deoarece difuzorul permite patrunderea apei in el si apoi pe circuit.

Se ataseaza ventuza din silicon transparent, pentru ca difuzorul ceramic de CO2 sa se poata fixa de geamul acvariului. Dupa alegerea locului dorit, se aplica o forta auspra ventuzei si difuzorul este fixat. Nu apasati niciodata pe elementul din sticla, pentru a nu risca spargerea difuzorului.

Atunci cand difuzorul nu mai scoate bule fine de CO2 sau este acoperit de alge se scoate afara si curata. Se recomanda taierea furtunului de CO2 cat mai aproape de difuzor, deoarece furtunul poate fi intepenit si conectorul difuzorului se poate sparge. Curatarea se poate face prin doua metode: scufundarea acestuia in clor sau fierbere. Daca se foloseste clor, acesta trebuie foarte bine clatit sub jet de apa. Daca se opteaza pentru fierbere, va trebui acordata o atentie deosebita variatiilor de temperatura. Atat incalzirea cat si racirea trebuie sa se faca lent. La inceput si la sfarsit este bine ca apa sa aiba temperatura camerei.

Este recomandata folosirea difuzorului cu un sistem profesional de CO2, dar poate fi folosita si cu bomba cu CO2. Odata pus in functiune este foarte important sa controlati cantitatea de dioxid de carbon dizolvata in apa. Pentru aceasta folositi un test permanent de CO2 sau un pH controller. Atentie! O cantitate prea mare de CO2 poate duce la moartea vietuitoarelor din acvariu. O cantitate prea mica nu va asigura necesarul plantelor. Asadar este important sa stabiliti corect nivelul optim de dioxid de carbon.

Daca este pus la vedere, difuzorul ceramic poate masura si debitul de CO2, deoarece se poate observa numarul de bule care ajung in el.

Toate discutiile despre acest produs au loc pe forum.

Acest produs a fost pus la dispozitie pentru testare de catre nevertebrate.ro