Testarea pietrelor calcaroase

Decorurile din acvariu pot avea o influenta majora asupra chimiei apei. Cele mai frecvente decoruri folosite sunt pietrele, lemnul si fundalurile. Ultimele de regula sunt produse de firme specializate si sunt inerte din punct de vedere chimic. Rocile in schimb sunt luate adesea din natura si inainte de a fi introduse in acvariu trebuie testate, pentru a vedea daca sunt calcaroase sau nu. Calcarul sau calciul poate influenta radical duritatea apei

Cele mai multe specii de plante si pesti prefera in general apa moale (cu o duritate redusa) si acida. Rocile calcaroase se dizolva lent in apa, marind astfel KH si GH. Odata cu marirea KH (duritate carbonica) se mareste si pH-ul. Cel mai adesea apa devine bazica. Sub actiunea CO2 (dioxid de carbon) procesul de dizolvare accelereaza, iar metoda de masurare a concentratiei de CO2 din apa folosind relatia KH-pH devine gresita de vreme ce factorul KH se modifica. Acest lucru poate induce acvaristul in eroare, tentatia fiind de a mari volumul de CO2, lucru care poate duce la o intoxicare a pestilor.

Pe de alta parte exista specii de pesti care prefera apa dura, iar acvaristii din zonele in care apa de la retea este moale, folosesc pietrele calcaroase pentru a mari duritatea. Iata de ce este foarte important sa stapanim aceste notiuni si sa stim cu exactitate daca pietrele sunt calcaroase sau nu.

Pentru a efectua un test rapid si simplu este nevoie de un detartrant, manusi de cauciuc si rocile care urmeaza a fi testate. Se aplica cateva picaturi pe piatra si se observa daca exista vreo reactie. In cazul in care piatra este necalcaroasa, nu va exista nici o reactie, in schimb daca roca este calcaroasa se poate observa o reactie violenta, cu degajare de gaze si formarea unei spume. Se poate spune ca piatra "fierbe". Acest lucru se datoreaza reactiei dintre un lichid acid si bazele din piatra. Dupa testare, pietrele se vor aseza intr-o galeata cu apa sau sub jet si vor fi clatite bine. Manusile se vor arunca , iar mainile se clatesc bine si se spala cu sapun. Evitati contactul detartrantului cu hainele, pielea sau ochii. in cazul unui contact, prezentati-va imediat la medic si prezentati eticheta detartrantului.

Detartrantul poate fi procurat de la orice magazin care comercializeaza produse de curatenie, acesta folosindu-se la curatarea obiectelor sanitare.