CO2 pentru plante DIY

Dupa cum bine se stie pentru o dezvoltare armonioasa si rapida, plantele din acvariu (si nu numai) au nevoie de CO2, lumina si nutrienti. Cum sistemele profesionale de CO2 costa de la 400 lei in sus, unii acvaristi au combinat cunostintele de bio-chimie cu pasiunea pentru acvaristica.

Materiale necesare:

-o sticla de 2 litri

-o sticla de 0.5 litri

-perfuzor (numarator de bule, furtun, robinet de plastic)

-un tub de super-glue

-un plic de drojdie uscata de 25g

-doua plicuri de gelatina de 25g (optional)

-200g zahar

Procesul de creare a echipamentului este foarte simplu. Primul pas este gaurirea capacului in asa fel incat sa intre furtunul perfuzorului. Se ia capatul care este mai aproape de numaratorul de bule si se introduce in gaura creata in capacul sticlei de 2l. Furtunul se lipeste de capac cu super-glue, dar trebuie sa aveti mare grija incat totul sa fie etans pentru a nu se pierde din CO2. Se ia capacul si cu perfuzorul si se umple in proportie de 75% numaratorul de bule, dupa care se inchide robinetul de plastic pentru a nu curge apa din numaratorul de bule.

Dupa ce ati indeplinit acesti pasi va puteti apuca de pregatirea compozitiei ce urmeaza a fi introdusa in sticla de 5 litri. Exista 2 variante celebre la care apeleaza majoritatea acvaristilor diferenta intre cele doua variante fiind durata de activitate.

Prima varianta este cea cu drojdie si zahar. Aceasta ofera o reactie rapida, instabila si de scurta durata (aproximativ o saptamana). Se ia plicul de drojdie uscata si se omogenizeaza intr-o cana cu apa calduta. Compozitia aceasta este introdusa in sticla de 5l. Peste aceasta compozitie se mai adauga 200g de zahar si inca un litru de apa calduta.

A doua varianta este imbunatatita, in compozitie intrand si gelatina care are rolul de a elibera treptat zaharul necesar drojdiei pentru a produce CO2. Durata de viata a acestei retete este de aproximativ 3 saptamani, dar reactia este mai lenta si mai stabila. Se ia gelatina si se pune intr-o cana pe jumatate plina cu apa rece si se amsteca pentru a nu aparea cocoloase. Intr-o oala sa pune 500 ml de apa calda(~2,5 cani) in care se dizolva 300g de zahar. Dupa ce se dizolva zaharul se introduce si gelatina omogenizata in prealabil si se amesteca pana cand apa fierbe. La primul clocot se opreste focul si se lasa compozitia la racit. Dupa ce se raceste se introduce totul in sticla de 5l si se introduce in frigider pentru a se intari. Cand compozitia s-a intarit se adauga inca 500 ml de apa calduta si o jumatate de lingurita de drojdie.

Se pune capacul, si asteptati pana cand incepe sa se produca CO2. Cand incepe sa se creeze presiune in sticla puteti sa destrangeti robinetul de plastic in asa fel incat in numaratorul de bule sa nu apara mai mult de 1-2 bule de aer pe secunda.

Pentru ca CO2 sa fie dizolvat in apa aveti nevoie de un reactor. Si acesta poate fi gasit atat in comert cu preturi ce incep de la 700 lei, dar exista si variante alternative DIY mult mai ieftine. Eu am sa va prezint o varianta DIY foarte eficienta in urmatoarele randuri.

1. Se ia sticla de 0.5 litri si se taie fundul acesteia.

2. Se face o gaura cat mai aproape de locul unde a fost taiat fundul sticlei.

3. In aceasta gaura se introduce celalalt capat al perfuzorului

4. Se ia capacul sticlei de 0.5 litri si se face o gaura mult mai mare, diametrul diferand in functie de diametrul evacuarii filtrului.

5. Se ia un furtun cu diametrul de care aveti nevoie si il introduceti in gaura facuta in capacul sticlei de 0.5 llitri. Si aceasta conexiune trebuie etansata cu ajutorul super-glue-ului.

6. Se conecteaza celalalt capat la evacuarea filtrului.

ATENTIE!!!Aceasta varianta de aditie a Bioxidului de Carbon (CO2) este foarte riscanta si nu este recomandata in cazul acvariilor mai mici de 150l deoarece acestea sunt mult mai greu de stabilizat. Dupa cum bine se stie aditia de CO2 duce si la scaderea pH-ului, iar o scadere prea brusca poate duce la moartea pestilor. Oscilatiile mari si repetate ale ph-ului nu sunt tolerate nici de plante, astfel incat multe plante se vor topi in cazul in care CO2 este administrat cu intreruperi, fara constanta.