Sera gravel washer

Sera gravel washer este un aspirator de substrat care mie personal mi-a placut foarte mult. Este simplu, usor de amorsat si eficient. Odata cu aspirarea substratului nu se indeparteaza doar materiile organice aflate in descompunere, ci se scoate o parte din apa. Odata aceasta operatiune incheiata, nu va ramane decat sa completati cu apa, pentru a finaliza schimbul saptamanal.

In ce priveste frecventa curatarii substratului, va sfatuiesc ca aceasta curatare sa o faceti o data pe saptamana, insotita de un schimb de 50% din apa sau chiar de doua ori pe saptamana daca aveti un acvariu suprapopulat sau intamplinati probleme cu algele.

Curatarea substratului este foarte importanta, pentru ca se inlatura materia organica. Daca acest lucru nu se intampla, aceasta se va descompune, generand prin ciclul azotului cantitati insemnate de NH4, NO2 si NO3. Amoniul (NH4) nu numai ca este toxic pentru pesti, dar constituie si un nutrient preferat de catre alege. Un acvariu curat inseamna un acvariu lipsit de alge. Cu siguranta pestii vor fi sanatosi, fiind ocoliti de boli sau intoxicatii. Concentratiile mari de amoniac, amoniu si nitriti, nu numai ca afecteaza direct pestii prin intoxicare, ci creste alarmant si nivelul de stress. Acest lucru duce automat la scaderea imunitatii pestilor, care devin vulnerabili in fata unor boli la care sunt rezistenti in conditii bune de igiena.

Revenind la produs, eficienta lui Sera gravel washer mi s-a parut buna, deoarece este transparent si se vede foarte usor ce aspira, nu trage substratul, ci doar mizeria si are dimensiuni optime pentru a avea acces si in spatiile mai stramte. Singurul dezvantaj pe care l-am sesizat este faptul ca nu poate aspira si in colturile acvariului.