Vata sintetica si rolul ei in filtrare

Vata sintetica este un material filtrant folosit la filtrarea mecanica a apei din acvariu. Aceste fibre de culoare alba mai sunt cunoscute si sub numele de perlon. Unii acvaristi folosesc cu success filtrele de hota, care sunt din aceleasi fibre si sunt mai ieftine decat produsele dedicate acvaristicii. Rolul acestui material este de a retine particulele fine din apa. Cu cat stratul este mai gros si textura mai fina, cu atat si particulele retinute vor fi mai mici.

Avantaje

Principalul avantaj al acestui material este ca retine particulele fine intr-un interval relativ scurt, nefiind nevoie de un volum prea mare si nici de un filtru de mari dimensiuni.

Dezavantaje

Tocmai din cauza capacitatii de a retine rapid particulele, acest material se colmateaza repede, debitul filtrului fiind redus, iar capacitatea de filtrare mecanica scazand dramtic, intr-un interval scurt. Pentru a remedia aceasta problema, acvaristul trebuie sa intervina pentru a inlocui vata sintetica. Acest lucru duce la o crestere a numarului de interventii asupra filtrului, in cazul unui filtru extern, poate deveni enervant. Pentru a preveni reducerea debitului, unii acvaristi prefera sa foloseasca pompe puternice, insa acest lucru este gresit, deoarece sub actiunea presiunii exercitate de pompa, particulele vor fi “maruntite” in bucati mici, fortandu-le sa treaca printre fibrele materialului filtrant. Aceste particule de foarte mici dimensiuni, vor ajunge din nou in apa, iar acvariu va capata un aspect incetosat, laptos.

Pozitionare in raport cu alte material filtrante

Majoritatea producatorilor de filtre externe recomanda folosirea unui strat de vata sintetica ca si ultim material filtrant. Exista insa si unele firme, cum ar fi Juwel, care recomanda folosirea ei ca si prim element filtrant.

In cazul in care vata este primul element filtrant, ea va retine o cantitate mare de materie solida si se va colmata rapid. Se recomanda inlocuirea saptamanala. Acesta este motivul pentru care in filtrele externe, vata este pozitionata ca si ultim element filtrant, tocmai pentru ca sa nu intervina colmatarea intr-un timp atat de scurt. Toate aceste lucruri probabil ca le stiati sau erau usor de intuit.

Legatura dintre vata sintetica si alge

Este firesc sa va intrebati ce legatura exista intre vata sintetica si alge. Ei bine, exista o stransa legatura. Se stie foarte bine ca exista multe alge (printre care si teribila BBA) care apar in momentele in care au la dispozitie chiar si cantitati mici de NH4, rezultate in urma descompunerii materiei organice. Multi acvaristi au putut observa aparitia BBA (black brush algae) in zonele in care exista curent de apa mai produs de filtrul lor. Aparitia era relative inexplicabila. As vrea sa faceti un exercitiu de imaginative si sa intrati in interiorul filtrului vostru extern. Atunci cand materia organica este aspirata de filtru, ea ajunge in zona de decantare, dupa care parcurge mediile filtrante grosiere, care ii permit o inaintare facila. Insa ajunge la vata sintetica care este sufficient de fina, pentru a-i bloca inaintarea. In acest mod, cantitati mari de materie organica sunt acumulate in vata. Aceasta incepe sa se descompuna generand NH4 (produs primar din ciclul azotului). Deoarece dupa vata sintetica nu mai exista alte materiale filtrante colozinzate cu bacterii, care sa transforme NH4 in NO2 si apoi in NO3, amoniul va ajunge direct in acvariu, purtat de curentul de apa. Concetratia de NH4 la iesirea din filtru este mai mare decat in restul acvariului.

Concluzii

Vata sintetica este un element filtrant bun, cu cateva conditii: sa fie inlocuita des si sa nu fie ultimul element filtrant.

Solutii

Pentru a evita eventualele neplaceri pe care acumularea de materie organica le-ar putea genera, ma refer la aparitia alegelor, recomand o filtrare bilogica de calitate, curatenie temeinica, prin aspirarea dejectiilor si a frunzelor in stare de descompunere, precum si schimburi de apa.

Cei care doresc o claritate deosebita a apei, ar trebui sa se orienteze in primul rand spre o filtrare biologica de calitate, deoarece bacteriile descompun in primul rand particulele foarte fine, care de altfel si creeaza senzatia de apa incetosata.

Recomand lectura a doua articole:

http://forum.aquascaping.ro/index.php?/topic/1080-filtrare-biologica-apa-cristal

http://forum.aquascaping.ro/index.php?/topic/1079-filtrarea-de-zi-cu-zi

Comentariile si intrebarile despre acestr articol pot fi postate pe forum:

http://forum.aquascaping.ro/index.php?/topic/1483-vata-sintetica-si-rolul-ei-in-filtrare