Sera Siporax

Am inceput documentarea pentru acest articol pornind de la o afirmatie pe o face producatorul Sera pe site-ul sau. "Sera Siporax reduce NO3" este afirmatia si pot sa va spun ca este foarte adevarata. Procesul se numeste denitrificare si are loc in urmatoare conditii. In situatia in care bacteriile duc o lipsa de oxigen, ele sunt nevoite sa il extraga din nitrati. Reactia in sine e foarte simpla.

2 NO3- + 10 e- + 12 H+ → N2 + 6 H2O

Suprafata uriasa pe care o are Sera Siporax este data de dimensiunea foarte redusa a canalelor. Astfel, apa circula foarte lent si bacteriile sunt intr-o lupta pentru oxigen. Eu personal prefer materialele biologice cu canale putin mai mari, prin care apa trece usor , iar bacteriile fac ceea ce trebuie sa faca: sa transforme NH3/NH4 in NO2 si apoi pe acesta in NO3. De aici incolo voi imparti discutia in doua cazuri distincte:

1. Acvariile plantate

In acvariile plantate nu ne intereseaza prea mult sa avem un material filtrant care sa scada NO3, in conditiile in care noi nu stim cum sa mai adaugam. Din punctul meu de vedere, aceasta proprietate a Siporaxului este inutila. As prefera ca in loc de a avea un material care sa scada nitratii (denitrificare), sa am un material care sa faca procesul de nitrificare cat mai scurt si cat mai bine. De aceea sustin ca exista materiale care fac o filtrare bilogica mai buna.

2. Acvariile neplantate

Intr-un astfel de acvariu, tendita NO3 este de crestere continua, ca urmare a descompunerii resturilor organice. In acest caz, un proces de detrificare este binevenit, insa pentru a fi eficient, am avea nevoie de cantitati uriase de material filtrant si de o concentratie mica de oxigen. Iarasi materialul se dovedeste ineficient. O concentratie mica de oxigen nu este benefica pestilor, iar costurile unei cantitati mari de Siporax ar fi ridicate, motiv pentru care schimburile de apa sunt mult mai accesibile si mai sanatoase.

Concluzie:

Desi Siporax face ceea ce spune ca face, in anumite conditii, eficienta este atat de mica, incat nu merita investitia. Folosirea lui in acvariile plantate nu se justifica, iar in cele neplantate nu este rentabila.

Sera siporax co...