Iluminarea acvariilor de apa dulce

Acest articol isi propune sa ajute acvaristul in intelegerea importantei iluminarii acvariului.  Subiectul a fost indelung dezbatut, nefiind pe deplin clarificat nici pana astazi. In continuare va propun sa parcurgeti alaturi de mine cele mai frecvente intrebari legate de lumina.

De cata lumina au nevoie pestii ?

Raspuns: de foarte putina. Pestii prefera in general o lumina slaba, unele specii find chiar stresate de lumina puternica. Ca si in cazul omului, o schimbare brusca a intensitatii luminii, poate duce la o stare de dezorientare. Practic, pana la adaptarea ochiului la noile conditii, simtul vazului este puternic afectat. Acest lucru poate face ca pestii sa se loveasca de geamurile acvariului sau de decor. Este recomandat ca tuburile sa se porneasca si sa se opreasca pe rand, nu simultan, daca doriti o evitare a stresului.

Cum alegem tubul potrivit pentru pestii nostri ?

Raspuns: Nu conteaza temperatura de culoare. Dupa lamurirea acestei intrebari, merg mai departe si spun ca acvaristul poate alege unele tuburi care scot in evidenta anumite culori ale pestilor. Cea mai apropiata culoare de lumina zilei o au tuburile daylight cu o temepratura de culoare cuprinsa intre 5.000 si 6.500 K. Exista tuburi cu o temperatura de culoare in jurul valorii de 9.000 K care scot in evidenta rosul si albastrul.

Ce tuburi alegem pentru plante ?

Raspuns: Plantele se folosesc de culoarea rosie si de culoarea albastra din spectrul luminii. Tubul ideal este cel care emite doar aceste doua tipuri de radiatie. Tuburile horticole fac destul de bine acest lucru. Le puteti recunoaste foarte usor dupa tenta lor violet (uneori roz). E destul de logic, pentru ca daca combinam culoarea rosie cu culoarea albastra, vom obtine culoarea mov. Acvaristii nu trebuie sa fie indusi in eroare de luminozitatea acestor tuburi. Deoarece ochiul uman este cel mai sensibil la culoarea verde, lipsa acestei culori din spectrul acestor tuburi, va crea senzatia de iluminare slaba. Ca o paranteza, va pot spune ca atunci cand s-au construit aparatele "nightvision" s-au incercat mai multe culori. Dupa cateva incercari, toti subiectii au concluzionat ca percep cel mai usor culoarea verde. Pentru ochiul uman, un tub pare cu atat mai luminos cu cat contine mai mult verde, insa pentru plante aceasta radiatie este total inutila. Plantele sunt verzi, pentru ca ele nu absorb aceasta radiatie si o reflecta. In afara tuburilor horticole, se mai pot folosi tuburi daylight, cu spectru complet, dar o parte din lumina emisa de aceastea este inutila pentru plante, insa placuta ochiului uman.

Ce tuburi alegem pentru ca avariul sa placa ochiului ?

Raspuns: Tuburi daylight. Ele vor face ca acvariul sa para luminos si sunt si cele mai indicate si in cazul in care doriti sa fotografiati acvariul. Lumina alba a acestora va reda culorile intr-un mod natural.

Inainte de a merge mai departe, putem trage o concluzie: lumina care ne place noua nu le place plantelor si invers. Ce putem face? De cele mai multe ori se ajunge la o solutie de compromis si se combina cele doua tipuri de tuburi, dar in functie de importanta pe care o acordati pestilor sau plantelor din acvariul dumneavoastra, balanta poate inclina intr-o parte sau alta.

Care este intensitatea luminoasa potrivita pentru plantele din acvariu?

Raspuns:Nu exista o reteta simpla. Cea mai precisa exprimare a luminiii ar fi in luxi (lumen/metru patrat) sau PAR. Din pacate acvaristii nu pot determina aceste valori, asa ca ne vom exprima in clasicul W/l. Cantitatea de lumina poate varia intre 0,3-1 W/l sau uneori chiar peste. Pentru stabilirea corecta a numarului de tuburi, acvaristul trebuie sa tina cont, de tipul plantelor, numarul plantelor, tipul de fertilizare, aditia de CO2, adancimea acvariului samd. Dupa cum vedeti, acest lucru trebuie personalizat destul de mult.

Nu se recomada o intensitate luminoasa mare in lipsa aditiei de CO2 !

Cate ore de lumina sunt necesare plantelor de acvariu ?

Raspuns:Intre 5 si 12. Aceasta plaja larga este data de tipul si intensitatea luminoasa, de tipul plantelor, de tipul de fertilizare, etc.

Este pauza potrivita in timpul programului de iluminare sau este o interventie brutala, nenaturala ?

Raspuns: pauza poate sa existe sau nu. Este la alegerea fiecarui acvarist. Putin mai jos va prezint derularea unei zile in padurea tropicala, locul de unde provin majoritatea plantelor din acvariile noastre:

ora 6:00 Soarele răsare într-un timp scurt, este ceață. temperatura (20°C)

până la ora 10:00 evaporare intensă, temperatura (20-25°C)

până la ora 13:30 formare de nori mari, temperatura (28°C)

între orele 14 -17:00 in timpul ploii furtuni puternice, temperatura (30 - 31°C)

de la ora 17:00 apare din nou soarele, temperatura (28°C)

ora 18:00 apusul soarelui într-un timp scurt, temperatura (26°C)

după ora 18:00 noaptea este întuneric, temperatura între (20 - 23°C),Sursa Wikipedia.

In mod cert, plantele de acvariu se descurca mult mai bine cu o perioada mai scurta de iluminare decat algele, pentru ca au un metabolism mult mai rapid si pentru ca au posibilitatea de a-si face rezerve.

Este mai buna o lumina mai puternica si mai scurta sau o lumina mai slaba si mai lunga ?

Raspuns: pentru acvariile hightech, cu fertilizare si aditie de CO2, eu recomand o lumina intensa si scurta, iar pentru acvariile cu fertilizare medie si fara aditie de CO2, recomand o lumina mai slaba si cu o durata mai lunga.

Am putin timp disponibil pentru acvariu. Ce lumina ar trebui sa aleg ?

Raspuns: pentru cei care duc lipsa de timp sau pur si simplu sunt comozi, cea mai buna optiune este o iluminare medie, asociata cu o fertilizare saptamanala. De preferat este alegerea unor plante mai putin pretentioase.

La ce interval de timp trebuie schimbate tuburile fluorescente ?

Raspuns: tuburile T8 isi mentin performantele optime timp de 6 luni. Dupa aceasta perioada, fluxul luminos se diminueaza, iar spectrul de culoare se schimba. Desigur, nu in mod dramatic. In cazul tuburilor T5, aceasta perioada se dubleaza. Intervalele de mai sus nu trebuiesc confundate cu durata de viata a tuburilor care este de aproximativ 10.000 ore la majoritatea T8-urilor si 20.000 ore la T5-uri.