Articole

Planaria

Planariile nu sunt paraziti, asa cum am fi tentati sa credem la o prima vedere. Ele sunt niste viermi lati care traiesc in mediul acvatic, de obicei retrasi in substrat sau zonele intunecate. Planariile sunt cunoscute pentru capactiatea extraordinara de a se regenera, insa nu vom inista acum pe aceasta proprietate a lor. Este important sa intelegem cum apar planariile in acvariile noastre si cum ne putem trezi cu o adevarata invazie intr-un timp foarte scurt.

Citește mai departe: Planaria

Aqua medic reactor 1000

Aqua medic reactor 1000 este un produs considerat de multi acvaristi romani a fi varful de lance in prinvinta accesoriilor destinate dizolvarii CO2 in apa. In filmuletul de mai jos puteti vedea o prezentare generala, dupa care voi reveni cu impresiile personale despre acest reactor extern de CO2.

Citește mai departe: Aqua medic reactor 1000

Filtru cascada silentios

Un filtru cascada galagios este o adevarata pacoste, deoarece sunetul lui este foarte deranjant, mai ales pe perioada noptii, cand zgomotul ambiental este minim. Cu aceasta problema m-am confruntat si eu acum cateva luni si am inceput sa caut solutii. Aceasta este cea mai la indemana. 

Citește mai departe: Filtru cascada silentios

Sistem CO2 pentru acvarii mici

La primul contact cu produsul, l-am privit cu o usoara neincredere, mai ales din cauza dimensiunilor reduse pe care le au componentele. Am decis sa ii acord o sansa si am avut o surpriza foarte placuta. Este foarte usor de instalat si de reglat. Cu siguranta, reprezinta o alternativa net superioara clasicei bombe cu CO2, din toate punctele de vedere: usurinta in instalare, aspect estetic, debit constant si durata de exploatare. Dupa filmuletul de prezentare voi reveni cu detalii.

Citește mai departe: Sistem CO2 pentru acvarii mici

Hranitor automat Eheim 3581

Anul acesta am avut nevoie de un hranitor automat si am inceput sa caut informatii si chiar sa incerc mai multe tipuri de hranitoare. Binenteles ca am consultat si alti colegi acvaristi care au folosit aceste accesorii. Dupa cateva produse care m-au dezamagit, am intrat in posesia hranitorului automat Eheim 3581. Inainte de a vorbi despre el, va prezint problemele cu care m-am confruntat la celelalte produse: portii inegale, hrana umezita si ceasuri inexacte. Va invit sa vedeti prezentarea hranitorului automat Eheim 3581, dupa care revin cu detalii.

Citește mai departe: Hranitor automat Eheim 3581

JBL TopClean II

JBL TopClean II este un surface skimmer pe care am avut ocazia sa il testez de curand. Este foarte usor de folosit si eficient. Este facut integral din material de culoarea neagra, ceea ce il face aproape invizibil in acvariile cu fundal negru.Acest extractor este deosebit de util, in cazul aparitiei biofilmului, o pelicula de grasimi care impiedica schimbul de gaze dintre apa din acvariu si aer. Acest lucru poate duce la acumularea de CO2 in acvariu, gaz daunator pestilor in concentratii mari. Din punct de vedere estetic, biofilmul este neplacut.

Citește mai departe: JBL TopClean II

Testarea pietrelor calcaroase

Decorurile din acvariu pot avea o influenta majora asupra chimiei apei. Cele mai frecvente decoruri folosite sunt pietrele, lemnul si fundalurile. Ultimele de regula sunt produse de firme specializate si sunt inerte din punct de vedere chimic. Rocile in schimb sunt luate adesea din natura si inainte de a fi introduse in acvariu trebuie testate, pentru a vedea daca sunt calcaroase sau nu. Calcarul sau calciul poate influenta radical duritatea apei

Citește mai departe: Testarea pietrelor calcaroase

A place under the sun

Trecut putin de 5 luni, acest setup a ajuns la maturitate. Numele a fost ales datorita luminii puternice de deasupra acvariului. Povestea acestui acvariu, de la conceptie pan astazi o gasiti AICI

Sera artemia breeding kit

Kitul de la Sera l-am gasit foarte util si simplu de folosit. Contine furtunul de aer, capacul pentru recipient, un O-ring, o sita foarte fina si doua tuburi din plastic.Mai aveti nevoie de o bucata scurta de furtun de aer, o pompa de aer, un recipient de sticla sau plastic transparent si o valva unisens. Dupa cum veti putea vedea si in film, procesul de obtinere a nauplilor de artemia este foarte simplu. Nu voi insista pe aceste etape, ci voi descrie acele lucruri care nu se vad in film. Rata de eclozare este mai mare daca recipientul este iluminat cu lumina naturala sau artificiala cu o intensitate de minim 2.000 lux (un bec economic sau o veioza). Recomand folosirea unei pompe de aer silentioase. Bulele de aer din recipient fac un oarecare zgomot; nu ceva deranjant, dar e de preferat sa nu tineti recipientul in dormitor, deoarece va poate deranja sunetul sau lumina. Un alt lucru care nu se vede in film este faptul ca puteti conecta mai multe sticle, in linie, folosind aceeasi pompa de aer.

Citește mai departe: Sera artemia breeding kit

Test JBL NO3

Articolul isi propune sa prezinte modul de utilizare al testului JBL NO3. Precizia testului este destul de mare, fata de rezultatele obtinute in laborator, eroarea nu este mai mare de 10%. Testul a aratat la cele mai multe incercari valori mai mici decat masuratorile omologate. Comparativ cu testul NO3 de la Sera este putin mai bun, deoarece scala colorimetrica are pasi mai mici. Monitorizarea nitratilor este importanta intr-un acvariu. In bazinele neplantate sau marine, valorile ridicate pot pune in pericol viata pestilor, pot scadea imunitatea acestora sau pot duce la comportamente anormale. In cazul acvariilor plantate, valorile NO3 trebuie armonizate cu ceilalti parametri: PO4, CO2, lumina, etc. Testul trebuie folosit si in perioada de ciclare a acvariului, deoarece primele valori peste 0, indica alaturi de scaderea valorilor NH4 si NO2, incheierea ciclului azotului.

Sera gravel washer 14 cm

Aspiratorul de substrat Sera gravel washer are o sectiune triunghiulara, fiind mai mic decat Sera gravel washer (varianta cilindrica). Nu voi mai insistam foarte mult asupra importantei aspirarii substratului, deoarece gasiti toate detaliile in articolul precedent. As mentiona doar sa Sera gravel washer 14 cm, este mai scurt, se potriveste mai bine acvariilor mici, fiind mai manevrabil si poate aspira foarte usor si colturile acvariului. Nu il recomand la acvarii foarte mari, deoarace ritmul in care aspira este mai mic. Pana in acvarii de 200-300 de litri cred ca este foarte bun.

Sera gravel washer

Sera gravel washer este un aspirator de substrat care mie personal mi-a placut foarte mult. Este simplu, usor de amorsat si eficient. Odata cu aspirarea substratului nu se indeparteaza doar materiile organice aflate in descompunere, ci se scoate o parte din apa. Odata aceasta operatiune incheiata, nu va ramane decat sa completati cu apa, pentru a finaliza schimbul saptamanal.

Citește mai departe: Sera gravel washer

Vata sintetica si rolul ei in filtrare

Vata sintetica este un material filtrant folosit la filtrarea mecanica a apei din acvariu. Aceste fibre de culoare alba mai sunt cunoscute si sub numele de perlon. Unii acvaristi folosesc cu success filtrele de hota, care sunt din aceleasi fibre si sunt mai ieftine decat produsele dedicate acvaristicii. Rolul acestui material este de a retine particulele fine din apa. Cu cat stratul este mai gros si textura mai fina, cu atat si particulele retinute vor fi mai mici.

Citește mai departe: Vata sintetica si rolul ei in filtrare

Sera Siporax

Am inceput documentarea pentru acest articol pornind de la o afirmatie pe o face producatorul Sera pe site-ul sau. "Sera Siporax reduce NO3" este afirmatia si pot sa va spun ca este foarte adevarata. Procesul se numeste denitrificare si are loc in urmatoare conditii. In situatia in care bacteriile duc o lipsa de oxigen, ele sunt nevoite sa il extraga din nitrati. Reactia in sine e foarte simpla.

2 NO3- + 10 e- + 12 H+ → N2 + 6 H2O

Citește mai departe: Sera Siporax

Takashi Amano face live un setup

Duminica 13 noiembrie 2011, la ora 6:00 AM, veti avea ocazia sa il vedeti pe Takashi Amano, in direct pe site si pe forum. El va seta un acvariu de 2.4 metri lungime, chiar sub ochii vostri. Transmisia va incepe la ora 6:00 AM, iar domnul Amano se va apuca de lucru intre ora 6:00 si 7:00. Demonstratia nu are o ora limita de finalizare.

UPDATE: Dupa 4 ore de munca, maestrul Takashi Amano a finalizat acvariul. Putin mai jos gasiti doua imagini. In cateva saptamani vom reveni cu inregistrarea integrala a evenimentului.

Do!Aqua noua gama ADA

Japonezii de la ADA (Aqua Design Amano), au din acest an o gama de produse a caror target de piata sunt acvaristii incepatori, care nu doresc sa investeasca 25 de euro intr-o sticla de fertilizant, dar nici nu sunt suficient de pregatiti pentru a folosi fertilizantii high end propusi de aceasta firma.

Citește mai departe: Do!Aqua noua gama ADA

Despre Alge

Controlul algelor tine aproape in totalitate de controlul nutrientilor din apa. Un singur lucru trebuie sa fie clar insa! Nu este acelasi lucru cand vine vorba de tinerea sub control a algelor intr-un acvariu plantat si intr-unul neplantat.

Citește mai departe: Despre Alge

Plante care au nevoie de lumina putina

In ajutorul incepatorilor care doresc sa isi faca un acvariu plantat si nu stiu care sunt plantele care nu necesita lumina foarte multa, am venit cu aceasta lista.

Muschi
Aegagropila linnaei
Bolbitis heudelotii
Ceratopteris thalictroides
Fissidens fontanus
Fissidens zippelianus
Fontinalis antipyretica
Mariselia minuta
Marsilea hirsuta
Mariselia quadrifolia
Microsorum pteropus 'Philippine'
Microsorum pteropus
Microsorum pteropus "red"
Microsorum pteropus 'Windelov'
Microsorum pteropus v. 'narrow leaf'
Monosolenium tenerum
Riccardia chamedryfolia
Riccia fluitans
Taxiphyllum alternans
Taxiphyllum barbieri
Taxiphyllum sp. 'peacock'
Taxiphyllum sp.
Vesicularia dubyana
Vesicularia montagnei
Vesicularia reticulata

Plante cu tulpina
Aldrovanda vesiculosa
Bacopa caroliniana
Bocapa monnieri
Ceratophylum demersum
Ceratopteris thalictroides
Combomba carolina
Egeria densa
Elodea canadensis
Hemianthus callitrichoides
Heteranthera zosterifolia
Hydrocotyle leucocephala
Hydrocotyle ranunculoides
Hygrophila polysperma 'Ceylon'
Hygrophila corymbosa
Hygrophila difformis
Hygrophila polysperma
Hygrophila polysperma 'Rosanervig'
Limnophila sessiliflora
Ludwigia repens
Myriophyllum aquaticum
Najas guadalupensis
Pogostemon helferi
Rotala indica
Rotala rotundifolia
Rotala rotundifolia sp. 'Green'

Plante emerse
Ceratophylum demersum
Ceratopteris thalictroides
Egeria densa
Hydrocotyle leucocephala
Hydrocotyle ranunculoides
Lemna minor
Myriophyllum aquaticum
Phyllanthus fluitans
Riccia fluitans
Salvinia molesta

Cryptocoryne
Cryptocoryne affinis
Cryptocoryne aponogetifolia
Cryptocoryne balansae
Cryptcoryne becketii
Cryptocoryne lutea
Cryptocoryne petchii
Cryptocoryne pygmaea
Cryptocoryne retrospiralis
Cryptocoryne spiralis
Cryptocoryne walkeri
Cryptocoryne wendtii
Cryptocoryne willisi

Anubias
Anubias barteri
Anubias barteri 'marble'
Anubias barteri v. 'coffeefolia'
Anubias barteri v. 'glabra'
Anubias barteri v. 'nana golden'
Anubias barteri v. 'nana'
Anubias barteri v. 'nana narrow leaf'
Anubias barteri v. nana 'petite'
Anubias hastifolia
Anubias barteri v. ‘Round Leaf’
Anubias gigantea
Anubias congensis
Anubias lanceolota
Anubias gracilis
Anubias barteri v angustifolia
Anubias barteri v Caladiifolia
Anubias afzelli

SWORD PLANTS
Echinodorus amazonicus
Echinodorus major
Echinodorus osiris
Echinodorus parviflorus 'Tropica'
Echinodorus 'Red Special'
Echnodorus tennelus
Echinodorus uruguayensis

Nymphaea
Nymphaea pubescens
Nymphaea zenkeri

Plante de tip "Gazon"
Vallisneria americana
Vallisneria asiatica
Vallisneria natans
Valliseneria rubra
Vallisneria tortifolia
Sagittaria subulata
Crinum calimistratum
Crinum thaianum
Lilaeopsis braziliensis
Crinum aquatica

Aponogeton
Aponogeton ulvaceous
Aponogeton bouvianus
Aponogeton crispus
Aponogeton elongatus
Aponogeton undulatus
Aponogeton rigidifolius

 

Sursa: AquaScapingWorld

Interviu Peter Kirwan

Un interviu acordat de irlandezul Peter Kirwan, castigatorul a doua sectiuni la AGA 2008, revistei AquascapingWolrd.

I: Spuneti-mi cateva cuvinte despre dumneavoastra si despre cum ati devenit interesat de acvariile plantate!

R: Numele meu este Peter Kirwan, sunt un barbat in varsta de 44 de ani si locuiesc in Irlanda. In urma cu 3 ani au inceput sa ma pasioneze acvariile plantate.

Citește mai departe: Interviu Peter Kirwan

Stilul Iwagumi

Multi dintre voi probabil ca ati auzit de termenul Iwagumi, in special daca frecventati siteurile bazate pe forum ce au ca si subiect aquascapingul.

Multa lume insa nu cunoaste etimologia acestui cuvant. In japoneza, cuvantul “Iwagumi” inseamna “formatiune de roci”. In peisajele acvatice japoneze, pietrele sunt esenta aranjamentului. In mod normal se folosesc trei pietre: una principala, mai mare flancata de doua pietre mai mici, dar nu de dimensiuni egale. Dupa pozitionarea pietrelor, peisajul acvatic este ca si terminat, aceasta fiind cea mai importanta etapa. Desi in prezent, regula folosirii unui numar de trei pietre in stilul Iwagumi nu mai este respectata, este recomandat ca acest principiu sa fie respectat.

Citește mai departe: Stilul Iwagumi

CO2 pentru plante DIY

Dupa cum bine se stie pentru o dezvoltare armonioasa si rapida, plantele din acvariu (si nu numai) au nevoie de CO2, lumina si nutrienti. Cum sistemele profesionale de CO2 costa de la 400 lei in sus, unii acvaristi au combinat cunostintele de bio-chimie cu pasiunea pentru acvaristica.

Citește mai departe: CO2 pentru plante DIY