Synchiropus splendidus

Raspandire. Synchiropus splendidus se gasesc cu preponderenta in vestul Pacificului, incluzand si Filipinele, Indonezia, Hong Kong, Australia si Noua Guinee. Acesti pesti se mai gasesc de asemenea si in zona Insulelor Ryukyu.

Habitat. Pestii Madarin sunt pesti tropicali de apa sarata, ce traiesc pana la adancimi de 18 m, in ape ce au o temperatura cuprinsa intre 24 si 26ºC. S. splendidus pot fi vazuti in special in recifurile de corali si in lagunele putin adanci ascunse sub coralii morti. Cresterea acestor pesti este foarte dificila datorita dietei mai speciale.

Descriere fizica. Pestii Mandarin sunt deosebiti in special datorita formei neobisnuite si a coloritului intens. Capul acestora este usor alungit si turtit. Lungimea maxima la care ajung acesti pesti este de 7 cm, dar masculii sunt sesizabil mai mari decat femelele. Dupa cum am mai specificat, coloritul acestui peste este deosebit, fiind combinate foarte frumos cele doua culori contrastante oranj si albastru cu rosu si galben. Desi au un strat de mucus foarte subtire, pestii Mandarin au un miros foarte neplact. Inotatoarea pelviana ce are forma de evantai este folosita adesea pentru a merge de-a lungul substratului.

Pestii Mandarin secreta mucus ce are un miros neplacut si un gust amar. Totodata corpul acestora are un strat format din celule saciforme care produc si elibereaza substante cu toxine. Unii cercetatori considera ca aceste secretii sunt folosite pentru indepartarea pradatorilor.

Durata de viata. In salbaticie, pestii Mandarin traiesc intre 10 - 15 ani. Aceasta durata de viata este drastic redusa datorita modului de hranire diferit. Astfel acest peste nu traieste mai mult de 4 ani in captivitate .

Comportament. Synchiropus splendidus este un peste lent, retras si pasiv, acestia fiind gasiti in mod normal in grupuri mici sau in perechi in recifuri. In captivitate, pestii Mandarin devin intoleranti cu pestii din aceeasi specie. Astfel intr-un acvariu nu vor supravietui doi masculi datorita comportamentului agresiv pe care il au unul cu altul. Pe timpul zilei, acesti pesti inoata de-a lungul coralilor sau se ascund in diferite fisuri.

Hrana. S. splendidus se hranesc cu crusacee mici sau viermi mici gasiti pe fundul marii. O mare parte din hrana lor este asigurata de corali si de pietrele vii. Daca in acvariu aveti suficienta piatra vie, pestii Mandarin nu vor mai avea nevoie de alta hrana. In captivitate, acestia nu consuma hrana preparata, acest lucru facandu-i dificil de crescut. Daca priviti cu atentie pestii Mandarin veti observa ochii mari iesiti in exterior. Aceasta este o adaptare ideala pentru vanatul hranei in special in conditii de lumina slaba.

Reproducerea. Depunerea are loc noaptea in zone ale recifului unde sunt grupuri mici de masculi si femele. Perechea se ridica cu un metru deasupra recifului unde femela elibereaza icrele ce sunt mai apoi fertilizate de mascul cand se apropie foarte mult de femela. Pestii mandarin depun saptamanal pana la 200 de icre timp de cateva luni. Synchiropus splendidus se reproduc pe toata durata anului, populatia dublandu-se in mai putin de 15 luni. Si la aceasta specie exista o organizare ierarhica bazata pe dimensiuni deoarece se pare ca masculii mai mari sunt preferati de femele.

Dezvoltarea. Pestii mandarin au o perioada de incubare mica, iar larvele sunt mici si se dezvolta rapid. Icrele au intre 0.7 si 0.8 mm in diamentru fiind incolore, sferice si pelagice. Icrele sunt la inceput ingramadite, dar cu trecerea timpului acestea se despart in unitati mici. Culoarea ochilor si forma gurii devin pronuntate dupa 36 de ore de la fertilizare. Dupa 10-11 zile, inotatoarea codala poate fi distinsa de restul corpului, iar corpul devine mai robust. Din acest moment larvele sunt active si capabile sa se hraneasca. Dupa 12-14 zile, puii incep sa arate ca si adultii avand un cap mare, si un corp de forma triunghiulara. In 18-21 de zile, culoare se schimba intr-un oranj-brun cu dungi verzi, iar tepii de pe inotatoarea dorsala incep sa fie sesizabili. Culoarea devine asemanatoare cu cea a adultilor deabia dupa doua luni cand pestii incep sa aiba intre 10 si 15 mm.