Amphiprion ocellaris

Amphiprion ocellaris, sau falsul peste clown este un peste de apa sarata ce provine din apropierea Asiei si a Australiei. Mai precis aria de raspandire a acestor pesti este delimitata de tarmul nordic al Australiei, sud-estul Asiei, ajungand ca in nord sa fie descoperiti pana si in apropierea insulelor Ryukyu din Japonia.

Multi acvaristi cred ca acesti pesti nu pot fi crescuti fara anemonele ce ii gazduiesc. Acest lucru nu este adevarat. Pot fi crescuti si fara acestea, multi crescatori obtinand rezultate foarte bune in reproducerea acestor pesti chiar si in absenta anemonelor. Datorita succeselor repetate in reproducerea acestei specii, acum in pet-shopuri se pot gasi si "clowni" reprodusi in captivitate. Chiar daca acestia sunt mai scumpi, pretul este complet justificat deoarece acestia par sa fie mai rezistenti si traiesc mai mult decat cei capturati din salbaticie.

Anemonele care se gasesc in habitatul natural al A. ocellaris nu sunt tocmai recomandate incepatorilor fiind foarte greu de crescut in captivitate. Aceste anemone au nevoie de lumina speciala pentru acvariile marine cum ar fi lampile metal halide.

Dimensiuni/Durata de viata: pestii "Clown" ajung in unele cazuri la o lungime totala de 11 cm, dar de obicei acestia nu depasesc lungimea de 8-9 cm. Despre durata de viata a acestor pesti se crede ca in salbaticie pot trai pana la 10 ani in unele cazuri, dar in captivitate acestia nu traiesc mai mult de 6 ani.

Temperament: In mod normal, Amphiprion ocellaris sunt niste pesti marini foarte pasnici. Evitati totusi amestecarea mai multor specii de pesti "clown", deoarece acestia se vor bate unii cu alti. In cazul in care in acvariu aveti si anemone, pestii se vor bate si mai mult deoarece vor dori sa isi apere anemonele gazda. Pentru a evita aceste proble este bine ca intr-un acvariu sa cresteti o pereche sau chiar un singur exempler de peste clown.

Compatibilitati cu diferite specii de anemone: Entacmaea quadricolor,Heteractis magnifica,Stichodactyla gigantea,Stichodactyla haddoni

Culoare: in intreaga lume exista 3 varietati de Amphiprion ocellaris: portocaliu, brun si negru. Toate aceste variante au 3 linii albe groase, marginite de linii negre subtiri. Prima linie trece pe langa ochi, a doua este situata intre inotatoarele pelviene si cele anale, in timp ce a 3-a este situata la baza inotatoarei codale.

Parametrii apei: Amphiprion ocellaris trebuie crescut intr-o apa ce trebuie sa aiba un pH cuprins intre 8 - 8.4 si o temperatura de 24-27°C. Salinitatea apei este un factor important in cresterea acestui peste, iar aceasta trebuie sa se incadreze in intervalul 1.020 - 1.024.

Dimorfism sexual: femelele sunt mai mari decat masculii

Reproducerea: Din moment ce Amphiprion ocellaris traiesc in ape calde, acestia pot depune pe toata durata anului. Fiecare grup de pesti trebuie sa contia o pereche reproducatoare si pana la 4 pesti ce nu participa la reproducere. Acest grup este organizat ierarhic in functie de dimensiunile fiecarui exempar astfel: femala este cea mai mare, urmata de mascul, iar ceilalti sunt treptat mai mici in functie de pozitia lor pe scara ierarhica. Daca femela moare, masculul cel mai mare isi schimba sexul devenind astfel femela reproducatoare, iar cel mai mare peste din cei improductivi ia locul masculului in perechea reproducatoare.

Pana in momentul de fata nimeni nu a aflat care este motivul pentru care improductivii continua sa faca parte din acel grup. Problema cu acesti improductivi este ca nu se pot reproduce ocazional, deoarece gonadele nu functioneaza. Acestia nu pot fi considerati ca fiind participanti la construirea cuibului, deoarece prezenta lor nu a ajutat la cresterea numarului de pui rezultati in urma depunerii.

Amphiprion ocellaris depune icrele intr-un loc sigur aflat in apropierea anemonelor care le ofera protectie. Femela depune in aproximativ jumatate de ora intre 100 si 1000 de icre in functie de varsta. Masculul le fecundeaza, iar mai apoi le supravegheaza pentru a indeparta orice potential pericol. Icrele eclozeaza in 6-7 zile.