Amphiprion Sebae

Sebae Clownfish se numara printre cei mai cunoscuti clownfish, fiind si printre cei mai mari din specia Amphiprion. Nu sunt o specie greu de crescut, intelegandu-se bine cu orice pesti din acvariul dumneavoastra, singurele probleme putand sa apara la maturitate cand acestia s-ar putea sa devina prea teritoriali.

Descriere. Corpul acestor Clowni este brun inchis cu doua dungi verticale albe (una incepe chiar dupa ochi, iar cealalta dupa inotatoarea anala si se prelungeste in sus pana pe o parte din inotatoarea dorsala). Botul si inotatoarea anala sunt portocalii , in timp ce inotatoarea codala poate fi alba sau portocalie, acest lucru diferand de la un specimen la altul. Puii sunt galbui, iar culoarea acestora se inchide pe masura ce imbatranesc. Aceasta specie se confunda adesea cu Amphiprion clarkii,dar pentru a-i putea deosebi trebuie doar sa va uitati la zona unde incepe inotatoarea codala. In cazul Amphiprion clarkii, se poate vedea ca unde incepe inotatoarea codala mai apare o dunga neagra si una alba.

Dimensiuni: in unele cazuri, adultii de Clown Sebae ajung si la lungimea de 12 cm.

Habitatul: Amphiprion Sebae au fost studiati pentru prima data de Bleeker in 1853. Acesta noteaza ca acesti pesti se gasesc in nordul Oceanului Indian, incluzand Java, Sumatra, insulele Andaman, Sri Lanka, insulele Maldive si sudul Peninsulei Arabice. Un lucru demn de luat in seama pentru cei care se gandesc sa le asigure acestor pesti un habitat cat mai natural este acela ca Sebae Clownfish prefera anemonaStichtodactyla haddoni ( Saddle anemone ). Prezenta acesteia nu este insa obligatorie, achizitionarea acestei anemone ramanand la latitudinea dumneavoastra.

Hranirea: hranirea acestor pesti nu trebuie sa reprezinte o problema, acestia putand fin hraniti cu orice fel de mancare: hrana vie, inghetata sau fulgi. Este recomandat sa le administrati o cantitate mai mica de hrana de mai multe ori pe zi si trebuie sa fiti atenti sa nu ii hraniti in exces deoarece acest lucru poate duce la moartea exemplarului.

Ingrijirea: Clownii sebae nu au nevoie de o grija deosebita, iar daca aclimatizarea se face cum trebuie, acesta va deveni un peste rezistent. Este o specie destul de activa si va inotat tot timpul prin acvariu sau spre suprafata in cautarea hranei daca aclimatizarea s-a realizat corespunzator. Nu sunt nevesare schimburi de apa suplimentare, decat cele normale (10% la doua saptamani sau 20% din volumul de apa pe luna).

Parametrii apei/acvariului: dupa cum am specificat si mai sus, acesta este un peste care inoata foarte mult si are nevoie de spatii pentru a putea inota, dar mai are nevoie si de spatii pentru a se putea ascunde. Puteti crea diferite ascunzisuri printre pietre sau sa le oferiti o anemona in care sa se ascunda.Aveti nevoie de un acvariu de minim 75 de litri in care sa mentineti o temperatura cuprinsa intre 22 si 25° C.

Temperament: ca si orice alti Damseli, pot fi teritoriali si agresivi, in special pe masura ce imbatranesc. Pot fi crescuti singuri, iar daca sunt crescuti doi sau trei de la inceput este foarte probabil sa se inteleaga. Desi inoata activ prin tot acvariul si se baga printre toate spatiile dintre pietre, fiind un peste anemona, va inota tot timpul in apropierea anemonei gazda.

Dimorfism sexual: femelele sunt mai mari decat masculii.