Chaetodon auriga

Raspandire.Chaetodon auriga este un peste ce poate fi intalnit aproape oriunde in Oceanul Indian sau in Oceanul Pacific. De asemenea acestia traiesc si in zona Marii Rosii, pe coasta estica a Africii, in imprejurimile Australiei si a Noii Guinei, estul Hawaii, inslulele Ducie, dar si in Sudul Japoniei, Lord Howe si Rapa.

Habitat.Acest peste “fluture” traieste in zona recifurilor de corali, la adancimi ce nu depasesc 35m. Desi zonele preferate de ei sunt cele populate in exces de corali, acestia pot fi intalniti si in ape in care numarul coralilor este scazut.

Descriere fizica. C. auriga sunt pesti de apa sarata de dimensiuni mici pentru acvariu, ce ies in evidenta prin coloritul lor. In zona ochilor au o dunga neagra, iar in capatul inotatoarei dorsale se afla acel punct negru specific pestilor “fluture”. Unii cercetatori afirma ca acest punct are un rol foarte important in derutarea pradatorilor, acesta fiind confundat de pradatori cu ochiul pestelui. Pe corpul acestora se mai pot distinge o multime de linii negre, dar si culoarea galbena ce se afla pe o parte din inotatoare dorsala, cea codala si cea anala. La maturitate pestii “fluture” pot ajunge la o lungima totala de 23 cm. Corpul lor este ingust si in fata au un bot alungit cu dinti mici, dar taiosi. Un lucru foarte interesant la aceasta specie este acela ca se folosesc de aspectul lor pentru a pacali potentialii pradatori.

Hrana. Hrana principala pentru C. auriga o constituie planctonul. Totusi, acestia sunt omnivori, si se hranesc si cu polipii coralilor, alge, creveti, etc. Pentru a-si procura hrana, pestii “fluture” se folosesc de botul lung prevazut cu dinti mici, dar taiosi.

Reproducerea. Un lucru foarte important este acela ca acesti sunt monogami si isi vor pastra relatia cu partenerul pentru mai multi ani. Rata mortalitatii foarte scazuta printre acesti pesti duce la pastrarea relatiei intre parteneri pentru mai multe sezoane de reproducere. Totusi, daca un peste “fluture” isi pierde perechea, acesta isi va gasi rapid un partener. Monogamia nu are niciun efect asupra viitorilor parinti, femela lasand efectiv in apa icrele fara a avea mai apoi grija de ele.

Femela de C. auriga produce sute, uneori chiar mii de icre la o singura depunere. Acestea sunt mai apoi fertilizate de mascul. Embrionii se dezvolta timp de 30 de zile. Timp de alte 40 de zile, larvele plutesc in apa ca si plancton. Dupa ce trec aceste 70 de zile, larvele pot fi considerate pui de C. auriga.

In formarea perechilor trebue sa tineti cont de faptul ca acesti pesti ajung la maturitate sexuala doar cand au o lungime de 13 cm.

Hrana. Hrana principala pentru C. auriga o constituie planctonul. Totusi, acestia sunt omnivori, si se hranesc si cu polipii coralilor, alge, creveti, etc. Pentru a-si procura hrana, pestii “fluture” se folosesc de botul lung prevazut cu dinti mici, dar taiosi.