Eichhornia diversifolia

Familie.........................................................
Pontederiaceae
Provenienta.........................................................
Guyana, Brazilia
Inaltime.........................................................
10-35 cm
Latime.........................................................
5-10 cm
Necesar de lumina.........................................................
puternica
Temperatura necesara.........................................................
20-28°C
Duritate tolerata.........................................................
1-13°dH
pH tolerat.........................................................
5.5-7.5
Viteza de crestere.........................................................
rapida
Cerinte.........................................................
medii

Eichhornia diversifolia poate fi gasita în apele Mericii central de si de sud. Desi este greu de gasit în magazine, Eichhornia diversifolia poate fi procurata de la alti acvaristi. Dintre marii producatorii de plante, doar Tropica si Oriental Aquariums include aceasta planta in oferta lor. Eichhornia diversifolia este o planta cu crestere rapida si robusta, daca anumite cerinte sunt îndeplinite. Lumina ar trebui sa fie intensa si mai mare de 0.8 W/litru.

Acvaristul trebuie sa se ingrijeassca ca planta sa nu fie umbrita, deoarece in aceste conditii, frunzele devin trasnparente si se topesc. Aditia de CO2 este necesara pentru tulpini mari si viguroase. Suplimentarea cu nitrati (NO3) si fosfati (PO4) este obligatorie pentru aceasta specie. Lipsa acesta este principal cauza de esec in cresterea acestei plante. Ambii macronutrienti ar trebui tinuri la niveluri ridicare, 5-20 mg/l NO3 si 1-2 mg/l PO4. La valori mai scazute frunzele infoerioare se vor innegri. Fertilizare cu fier si micronutrienti ar trebui sa fie abundenta, aceasta planta avand un necesar mai mare decat majoritatea plantelor, pentru a putea obtine o tulpina bogata si frumos colorata. In cazul unei fertilizare bune in coloana de apa sau a unui substrat fertile, planta va forma o coroana mare, deasa si o culoare spectaculoasa.

Daca are sufiecient spatiu, aceasta planta va produce mai multe tulpini, asemenatoare ca si forma cu niste palmieri. Densitatea sa insa nu o va ajunge niciodata pe a rudei ei apropiate. Heteranthera zosterifolia. Legatura de rudenie dintre cele doua plante a stat mult timp sub semnul intrebarii, insa recent aceasta a fost demonstatrata de catre oamenii de stiinta. Odata ajunsa la suprafata apei, planta produce frunze ovale si chiar flori albastre. Tundeti si replantati varfurile periodic, pentru a pastra planta robusta si in forma maxima.

Eichhornia diversifolia este o planta superba verde, care creeaza un accent sau chiar un punct focal pentru mijlocul sau fundalul unei aquascape, datorita frunzelor sale unice, de culoare verde smarald.