Cryptocoryne wendtii “red”

Familie.........................................................
Araceae
Provenienta.........................................................
Asia - Sri Lanka
Inaltime.........................................................
10-15 cm
Latime.........................................................
10-15 cm
Necesar de lumina.........................................................
scazuta
Temperatura necesara.........................................................
20-28°C
Duritate tolerata.........................................................
1-15°dH
pH tolerat.........................................................
6-7.5
Viteza de crestere.........................................................
medie
Cerinte.........................................................
scazute

Cryptocoryne wendtii, o specie polimorfa intalnita numai in Sri Lanka, este una din cele mai populare si mai raspandite plante de acvariu. Usurinta in crestere si frunzele luxuriante i-au castigat un loc binemeritat in acvaristica dar si in cresterea emersa. Exista diferite varietati, toate fiind unite intr-o singura specie de catre asemanarile la nivel de inflorescenta. Varianta “Red” este una din cele mai adaptabile si printre cele mai populare forme de Cryptocoryne wendtii.

Cryptocoryne wendtii “red” este o planta foarte adaptabila, ce poate fi folosita in orice zona a acvariului daca iluminarea si fertilizarea o permite. Aceasta planta raspunde minunat la iluminare, astfel cresterea ei depinde foarte mult de intensitatea luminoasa. Sub iluminare intensa, planta va creste aproape complet deschisa, cu frunzele culcate la pamant. In acvarii cu iluminare moderata, ea creste considerabil mai inalta. Aceasta varietate este cunoscuta pentru dimensiunea sa, fiind cea mai mare varietate a speciei si atingand adesea inaltimi de 30-45 cm, in acvariu.

Cresterea emersa este foarte simpla in medii calde, cu umiditate crescuta. Atata vreme cat acestei plante i se ofera destula umbra si lumina indirecta, Cryptocoryne wendtii “red” va creste ca oricare alta planta de exterior. In conditii de umiditate scazuta, ea poate fi crescuta in sere sau in containere cu 2-3 cm de apa pentru a pastra umititatea. In casa, aceasta planta se creste fara probleme in acvarii acoperite.

In cresterea emersa dar si in cea submersa, Cryptocoryne wendtii “red” se descurca bine in aproape orice substrat daca primeste fertilizare potrivita. Totusi, aceasta planta apreciaza un substrat bogat. Ea se descurca cel mai bine in substrat cu o baza-“soil”, dupa cum ne spune Diana Walstad.

In acvarii mari cu iluminare puternica, aceasta specie poate creste complet culcata la pamant, fiind astfel o buna planta pentru zona de fata a acvariului, dar numai in acvarii foarte mari. In bazine mici-medii (20-350l) si/sau in cele cu iluminare moderata, Cryptocoryne wendtii “red” este o excelenta alegere epntru zona de mijloc-background.