Cryptocoryne cordata var cordata “blassii”

Familie.........................................................
Araceae
Provenienta.........................................................
Asia - Thailanda, Malaezia
Inaltime.........................................................
10-40 cm
Latime.........................................................
7-20 cm
Necesar de lumina.........................................................
scazuta
Temperatura necesara.........................................................
24-30 °C
Duritate tolerata.........................................................
1-30°dH
pH tolerat.........................................................
5.5-8.5
Viteza de crestere.........................................................
lenta
Cerinte.........................................................
scazute

Cryptocoryne cordata var cordata “blassii” se gaseste in zone mlastinoase din sudul Thailandei, Malaesia peninsulara si pe insula Borneo. Este cea mai simplu de crescut dar si cea mai populara din grupul cordata, se intalneste in magazinele de acvaristica sau se poate cumpara de la alti acvaristi.

Aceasta varietate de Cryptocoryne, desi creste lent, este relativ lipsita de cerinte speciale. Ea are nevoie de iluminare slaba spre moderata. Aceasta planta a evoluat astfel incat creste in parauri umbrite sau santuri, in habitatul natural. Suplimentarea cu CO2 nu este obligatorie, desi este benefica. Aceasta specie poate tolera un nivel de duritate pana la 25 dGH. Pentru a atinge dimensiunea maxima de aproape 30 cm, are nevoie de un substrat bogat in aditivi sau un sol.

Cryptocoryne cordata var cordata “blassii” este una dintre Cryptocorynele ce se cresc cel mai usor in mediu emers, avand nevoie numai de iluminare moderata si de un nivel ridicat de umiditate. Substratul poate fi inert (crestere hidroponica) sau bogat.

Aceasta planta poate atinge inaltimi de 20 cm in acvariu, inaltime la care se ajunge cu un substrat fertil si mult timp. Frunzele ingalbenite sau deteriorate pot fi taiate cu o foarfeca ascutita de la baza plantei.

Datorita formei si culorii frunzelor, Cryptocoryne cordata var cordata “blassii” este un excelent candidat pentru zona de mijloc a acvariilor Dutch, unde poate fi plantata sub forma de alei. Aceasta planta se incadreaza si in layouturi bazate pe specii de Cryptocoryne, datorita modului de crestere. In acvarii mai mici de 90 cm lungime, aceasta planta poate fi folosita ca un subtil punct focal.