Cryptocoryne pontederiifolia

Familie.........................................................
Araceae
Provenienta.........................................................
Asia - Indonezia
Inaltime.........................................................
10-30 cm
Latime.........................................................
8-15+ cm
Necesar de lumina.........................................................
scazuta- foarte ridicata
Temperatura necesara.........................................................
18-29 °C
Duritate tolerata.........................................................
1-20°dH
pH tolerat.........................................................
5.5-8
Viteza de crestere.........................................................
lenta
Cerinte.........................................................
scazute

Cryptocoryne pontederiifolia este o planta de mlastina intalnita numai pe coasta de vest a Sumatrei, una din cele mai mari insule din Arhipelagul Indonesian. Aceasta planta s-a adaptat si in Singapore, unde se gaseste in doluri mlastinoase pe langa parauri de padure. Se diferentiaza de similara Cryptocoryne moehlmannii prin inflorescenta galbena.

Aceasta specie robusta de Cryptocoryne este lipsita de probleme si se adapteaza usor in acvariu. Conditiile apei pot varia de la moale la dura si de la putin acida la neutra. Injectia de CO2 si iluminarea intensa duc la o crestere sub forma de tufa compacta, in timp ce iluminarea moderata – slaba duce la plante mai inalte.

Cand este introdusa pentru prima data intr-un acvariu, aceasta planta necesita cateva saptamani pentru a se adapta, pana incepe sa creasca. Apoi, rata de crestere este moderata spre rapida. Spre diferenta de majoritatea Cryptocorynelor, aceasta specie rareori sufera de “topire”. Inmultirea se poate face prin separarea puilor ce cresc pe lastari.

Frunzele late, cu textura lor, fac Cryptocoryne pontederiifolia sa fie o excelenta alegere pentru zonele de mijloc si spate ale acvariilor medii si mari, unde pot fi folosite ca alternative la speciile de Anubias. Este uneori folosita si in acvariile olandeze si este o planta foarte atractiva in zona de mijloc a acvariilor Nature pe langa zone cu moss inchis la culoare sau plante de gazon. In acvarii medii ca marime, aceasta planta poate fi folosita si ca planta-specimen.