Alternanthera aquatica

Familie.........................................................
Amaranthaceae
Provenienta.........................................................
America de sud - Brazilia, Bolivia
Inaltime.........................................................
100 cm
Latime.........................................................
15+ cm
Necesar de lumina.........................................................
medie-puternica
Temperatura necesara.........................................................
15 - 28° C
Duritate tolerata.........................................................
1-13°dH
pH tolerat.........................................................
6-7.5
Viteza de crestere.........................................................
rapida
Cerinte.........................................................
scazute

Alternanthera aquatica, o planta fascinanta, un membru foarte modificat al genului sau, poate fi gasita crescand de-a lungul malurilor raurilor, pe marginile lacurilor si in mlastini din Brazilia, Paraguay si Bolivia. Aceasta imensa planta plutitoare tinde sa faca radacini multe si sa intinda tije cu lastari la suprafata apei, tije lungi de cativa metri, formand un habitat pentru alte plante plutitoare ca Limnobium laevigatum, Phyllanthus fluitans, Eichhornia crassipes, si Ludwigia helminthorrhiza. Internodulii acestei plante sunt umpluti cu aer, ca o adaptare la viata de planta plutitoare. Datorita dimensiunilor uimitoare, este rara in acvaristica, rezervata in special pentru gradini botanice si iazuri tropicale.

In afara de nevoia imensa de spatiu, Alternanthera aquatica nu este o planta ce pune conditii pentru acvariile foarte mari. Iluminarea intensa si directa este cel mai important factor pentru succesul pe termen lung, urmat de fertilizarea cu nitrati (NO3), fosfati (PO4), potasiu (K) si micronutrienti, prin coloana de apa sau in substrat. Acestea duc la niste plante mai viguroase, mai mari, ce se inmultesc mai repede.

Un specimen sanatos de Alternanthera aquatica va incerca imediat sa creasca in afara limitelor, chiar si in acvarii foarte mari, necesitand astfel tundere constanta a tulpinilor. Pentru inmultire, aceste tulpini pot fi plantate in substrat, sau lasate sa pluteasca. In oricare din cazuri, in scurta vreme ele vor dezvolta radacini si vor incepe sa creasca.

Aceasta enorma planta plutitoare nu se preteaza aquascapingurilor tipice. Totusi, este foarte placuta in biotopuri Sud-Americane extrem de mari, in special in cele ce incearca sa imite regiunea Pantanal. Intr-un astfel de setup, se pot copia comunitatiile plutitoare diverse ce se gasesc in salbaticie, si se asigura o senzatie de siguranta pentru Characidele si Cichlidele care traiesc in aceste zone.