Ranunculus inundatus

Familie.........................................................
Ranunculaceae
Provenienta.........................................................
sudul Australia
Inaltime.........................................................
5-30 cm
Latime.........................................................
5-15 cm
Necesar de lumina.........................................................
medie-puternica
Temperatura necesara.........................................................
20-29 °C
Duritate tolerata.........................................................
0-12 dGH
pH tolerat.........................................................
5-6.5
Viteza de crestere.........................................................
medie
Cerinte.........................................................
medii

Ranunculus inundatus este o noua planta interesanta venita din sud-estul Australiei. Specia Ranunculus este larg raspandita in zone umede in toata lumea (inclusiv in America de Nord), dar Ranunculus inundatus este una din putinele plante din specie care creste submers. Ea a fost introdusa in acvaristica ca Ranunculus papulentus, care s-a descoperit ca este de fapt o alta specie foarte asemanatoare. Planta creste fara dificultate in acvarii si se gaseste usor la acvaristi.

Pentru a se dezvolta la valoarea maxima, Ranunculus inundatus are nevoie de o cantitate importanta de lumina. In lipsa acesteia, planta creste mult mai inalta, cu tulpina lunga, fiind astfel considerata mai putin atractiva. Ca in cazul multor plante cu cerinte mari de lumina, injectia de dioxid de carbon (CO2=30mg/l) si fertilizarea ampla sunt importante. In afara de aceste conditii mentionate, aceasta planta nu pune alte probleme acvaristului.

Cu toate ca la Ranunculus inundatus acomodarea dureaza ceva mai mult, cresterea poate fi rapida apoi. Dupa aceea, ea produce lastari laterali, care in curand acopera toata zona din fata a acvariului daca nu sunt taiati. Aceasta specie arata mai bine cand nu este crescuta intr-un covor, deoarece forma specifica a frunzei o scoate in evidenta cand este plantata in tufe mici. Ranunculus inundatus se potriveste cu alte plante de covor mai scunde, sau ca o completare a nisipului in acvariile cu nisip in zona de fata.