Bacopa madagascariensis
Familie......................................................... Plantaganaceae Provenienta......................................................... Africa - Madagascar Inaltime......................................................... 50 cm Latime......................................................... 7-10 cm Necesar de lumina......................................................... medie Temperatura necesara......................................................... 24-28°C Duritate tolerata......................................................... 1-8°dH pH tolerat......................................................... 6-7 Viteza de crestere......................................................... medie Cerinte......................................................... medii |
Plantele adecvate pentru acvaristica ce provin din Madagascar sunt putine la numar, dar totusi mai apar. Una dintre cele mai recente este Bacopa madagascariensis. Ea este cultivata in Europa si Asia de ceva vreme. Ca si mai familiara Bacopa caroliniana, ea creste dreapta, iar diametrul tulpinei este de 7 cm.
Spre deosebire de specia amintita, aceasta are un ritm de crestere moderat, si intotdeauna ramane verde, calitate ce o face sa fie dorita de aquascaperi. Tulpina ei groasa si frunzele putin adancite sunt unice. Pentru cel mai bun efect, ea poate fi plantata in tufe de numar impar in zona de mijloc si spate a acvariului.
Desi nu este una din cele mai dificile plante, Bacopa madagascariensis ii impune acvaristului cateva cerinte. In primul rand, nu se descurca bine in cazul lipsei de macronutrienti. Daca acestia nu sunt dozati in cantitati suficiente, apar frunze deformate. Aceasta regula este foarte importanta mai ales in cazul culturilor emerse, care necesita hranire la radacina chiar daca plantele din jur se descurca bine cu fertilizare minima. Iluminarea puternica este importanta pentru o buna crestere. Fara aceasta, planta va creste cu greu in inaltime si va dezvolta rar lastari laterali, iar putrezirea tulpinei in zonele inferioare este de asemenea o problema in cazul iluminarii slabe.