Blyxa aubertii

Familie.........................................................
Hydrocharitaceae
Provenienta.........................................................
Asia, Africa, Australia
Inaltime.........................................................
20-40cm
Latime.........................................................
20
Necesar de lumina.........................................................
medie-puternica
Temperatura necesara.........................................................
23 - 28 °C
Duritate tolerata.........................................................
1-10°dH
pH tolerat.........................................................
5-7
Viteza de crestere.........................................................
rapida
Cerinte.........................................................
medii

Blyxa aubertii este o planta acvatica intalnita in sud-estul Asiei, in Africa, Japonia si Australia, in zonele paraurilor repezi. Desi a fost introdusa in acvaristica de ceva vreme, inexplicabil, ea nu este foarte des intalnita. In prezent, ea se gaseste doar la petshopurile de specialitate sau in comertul dintre acvaristi. Blyxa echinosperma a fost considerata specie de sine statatoare, dar acum este recunoscuta ca fiind o varietate a Blyxei aubertii.

Cresterea acestei plante nu este foarte dificila. Desi apreciaza iluminarea puternica si conditiile din bazinele “high tech”, se descurca si in conditii mai slabe. Atata timp cat i se asigura suficient  CO2 si este expusa unui program echilibrat de fertilizare, se descurca bine. Cand i se acorda un loc liber si neobstructionat, impreuna cu mult fier, Blyxa aubertii capata o culoare puternic maronie. Un lucru de care trebuie tinut cont este ca aceasta specie este putin delicata si nu trebuie supusa curentilor puternici sau faunei violente. Altfel, aceasta poate deveni zdrentuita.

Inmultirea acestei plante poate fi realizata in doua feluri. Prima varianta este sa lasam planta sa se maturizeze si sa se divida singura. Noile specimene pot fi separate cu grija si plantate intr-un loc adecvat. A doua varianta de propagare este mai interesanta : cand planta creste in conditiile ideale, ea produce numeroase flori mici albe, in varful unor frunze modificate. Desi este posibila polenizarea manuala a acestora, nu este necesara, deoarece florile sunt capabile sa se auto-polenizeze. Semintele pozitionate orizontal si suprapuse vertical pot fi vazute prin materialul ce le imbraca. Cand ele isi schimbat culoarea dintr-un verde deschis intr-un maroniu, este timpul pentru semanare, ceea ce se poate face intr-un vas separat sau chiar in acvariu. In ambele cazuri, un substrat fin si o lumina neobstructionata sunt necesare. Semintele se pot scufunda si singure, dar trebuiesc asezate in locuri in care nu vor fi deranjate de curenti. Plantele noi pot fi mutate cand ajung la 5 cm inaltime. Alternativ, plantele pot fi lasate in pace sa populeze acvariul prin seminte, dar aceasta varianta este mai putin productiva.

Datorita dimensiunii reduse sub iluminare puternica, Blyxa aubertii cconcureaza cu Cyperus helferi si alte plante-iarba. Totusi, nu este o planta la fel de compacta precum Blyxa Japonica. La maturitate poate ajunge usor peste 40 cm inaltime, si 20 cm latime la baza, un amanunt de luat in calcul. Blyxa aubertii este o superba planta de background in acvarii de 150 litri sau mai mari. Ea se incadreaza si ca planta pentru zona de mijloc a acvariilor mai mari.