Barclaya longifolia

Familie.........................................................
Nymphaeaceae
Provenienta.........................................................
Asia de sud
Inaltime.........................................................
30cm
Latime.........................................................
10-15 cm
Necesar de lumina.........................................................
medie
Temperatura necesara.........................................................
24-30°C
Duritate tolerata.........................................................
2-15dGH
pH tolerat.........................................................
5-8
Viteza de crestere.........................................................
medie
Cerinte.........................................................
scazute

Barclaya longifolia provine din sudul Asiei. Aceasta planta este membra a grupului Nymphaeaceae si este un lotus care nu dezvolta frunze plutitoare. Frunzele ei alungite, ondulate, de o culoare de la verde la rosu, o fac sa semene cu Cryptocoryne cand este mica, dar curand creste la o dimensiune ce rivalizeaza cu cele mai mari specii de Echinodorus. Exista forme verzi si rosii (cu dosul frunzei rosu), iar varianta verde atinge o dimensiune putin mai mare.

Ca si la alte Nymphaeaceae, restrictionarea radacinilor prin plantarea intr-un mic ghiveci, poate tine planta la niste dimenisiuni reduse pentru o perioada mai lunga. Este mai degraba o planta nepretentioasa, potrivita pentru acvarii de dimensiuni mari, cata vreme i se asigura o iluminare buna si apa nu este prea rece (24 grade Celsius). De obicei obtine suficienti nutrienti din coloana de apa, dar beneficiaza si de hranirea prin radacini (ceea ce nu este intotdeauna recomandat, avand in vedere dimensiunile). Desi nu este foarte sensibila la deficiente de nutrienti, Barclaya longifolia sufera in cazul invaziilor de melci. Chiar si in acvarii in care melcii nu sunt o problema de obicei, frunzele acesteia pot fi gaurite. Frunzele ei sunt delicate, asa ca nu trebuie sa stea in curent puternic. Un ultim amanunt ce trebuie mentionat este acela ca specia are perioade ocazionale de odihna, in care planta stagneaza pentru cateva saptamani.

Inmultirea la Barclaya longifolia este la fel de interesanta ca si planta in sine. Ocazional, noi plante se formeaza la baza bulbului plantei mari, dar inmultirea prin seminte este de departe mai productiva. De fapt, Barclaya longifolia este una din cele mai usoare plante de reprodus prin propagare sexuala. Plantele sanatoase trimit un lujer cu flori, flori ce se auto-polenizeaza, chiar daca ajung la suprafata si se deschid sau raman inchise (cleistogamie). In timp ce semintele incep sa se dezvolte, invelisul lor creste, iar cand ajung la maturitate, invelisul se dizolva. Este recomandabil sa taiati floarea cand se ajunge la acest stadiu, ca semintele sa nu produca mizerie in acvariu. Inauntrul pastaii este o substanta alba de conformatia jeleului care contine multe seminte maronii. Semintele trebuie separate de jeleu si plantate intr-o zona in care primesc lumina suficienta. O zona nisipoasa a unui acvariu cu pesti linistiti, sau o farfurie intr-un mediu emers, sunt variantele cele mai bune. Chiar si din imprastierea lor in zona de fata a unui acvariu maturizat va rezulta un numar indestulator de plante ce vor creste in lunile urmatoare. Cand semintele incoltesc, sunt mai vulneravile la melci ca oricand. Dupa ce cresc inalte de cativa cm, plantele sunt pregatite pentru a fi mutate.

Barclaya longifolia poate fi apreciata la intreaga ei valoare doar cand ii se acorda destul loc sa se intinda. Acvariile de la 250 litri in sus sunt cele mai potrivite. Ca si in cazul multor varietati de Echinodorus mari, este greu sa se integreze intr-un aquascape.  Chiar si asa, au un efect puternic plantate in background sau pe lateralele acvariilor mari. Planta  este potrivita pentru acvariile cu discusi, unde dragostea ei pentru apa calda ar face-o sa se simta ca acasa.