Aciotis acuminifolia

Familie.........................................................
Melastomataceae
Provenienta.........................................................
America de sud - Brazilia, Bolivia
Inaltime.........................................................
10-35 cm
Latime.........................................................
3+ cm
Necesar de lumina.........................................................
medie-puternica
Temperatura necesara.........................................................
20-28 °C
Duritate tolerata.........................................................
1-13°dH
pH tolerat.........................................................
5-7
Viteza de crestere.........................................................
medie
Cerinte.........................................................
medii - ridicate

Genul Aciotis contine 14 specii din marea familie Melastomataceae. Aciotis acuminifolia este prima planta din aceste specii, care este potrivita pentru acvaristica, si a intrat pe piata din USA in anul 2005 sub numele “San Francisco Irecienu”. Cativa ani mai tarziu, inca se gaseste simplu la multi acvaristi. Desi se cunoaste foarte putin despre adevarata locatie de origine, ea are o distributie larga, de la Antille pana in Bolivia si Brazilia. Testele ADN desfasurate in 2009 au confirmat locul plantei in genul Aciotis iar examinarile unui specimen complet in 2011 au confirmat specia (anterior era suspectata a fi din genul inrudit Acisanthera).

Aciotis acuminifolia creste pe o tulpina dreapta si teapana, iar frunzele acesteia formeaza un plus vazute de sus. Frunzele sunt verzi sau galbene spre rosu, cu partea inferioara rosie. Iluminarea mai puternica va afecta culoarea, frunzele ajungand rosii. Frunzele noi au margini usor incretite, iar aceasta incretire se pierde la frunzele batrane.

Aciotis acuminifolia creste si trece de suprafata apei, iar cresterea emersa nu este problematica daca se asigura o umiditate potrivita. Imaginea tulpinelor emerse nu este atat de diferita, dar culoarea frunzelor devine de un rosu mai inchis, sub o lumina buna. Mici inflorescente roz-albe apar la noduri, care duc la mici fructe verzi pline de seminte rosii.

Aceasta specie nu este dificil de crescut atunci cand i se ofera apa moale si bogata in nutrienti. Iluminarea moderata spre puternica si mult CO2 sunt recomandate. Cand aceste nevoi ale plantei nu sunt satisfacute, frunzele sunt mai mici si mai incretite, tulpina se opreste din crestere si ulterior planta se dezintegreaza. Sub lumina prea putina, Aciotis acuminifolia are tendinta de a se opri din crestere si a pierde frunzele. Cand este multumita, aceasa planta are un ritm moderat de crestere si produce numerosi lastari laterali care pot fi taiati si replantati in substrat. Ca multe alte plante stem, taierea varfului va incuraja cresterea lastarilor din baza care ramane. Substratul ales nu pare sa fie foarte important, in orice caz planta va dezvolta un sistem extins de radacini in timp.