Tonina fluviatilis

Familie.........................................................
Eriocaulaceae
Provenienta.........................................................
Cuba, Mexic
Inaltime.........................................................
10-35 cm
Latime.........................................................
2-4 cm
Necesar de lumina.........................................................
puternica
Temperatura necesara.........................................................
20-28 °C
Duritate tolerata.........................................................
1-5
pH tolerat.........................................................
5-6.5
Viteza de crestere.........................................................
medie
Cerinte.........................................................
foarte ridicate

Tonina fluviatilis provine din paraurile lente, cu apa neagra din Mexic si Cuba pana in nordul Americii de Sud, formand covoare dense in apa putin adanca. A fost importata pentru prima data de acvaristii japonezi, care au recunoscut primii frumusetea ei si oportunitatea de-a o folosi ca planta de acvariu. Ea castiga rapid popularitate si devine din ce in ce mai comercializata.

Tonina fluviatilis are multe cerinte speciale, ceea ce o face nepotrivita pentru incepatori. Aceasta planta stem necesita apa moale pentru a se dezvolta, un GH de 5 sau mai putin fiind adecvat. Substratul ar trebui sa fie acid (ca Florabase sau ADA Aquasoil), cu toate ca este de ajuns si un substrat matur cu un cu continut de turba. Iluminarea ar trebui sa fie intensa (0.8 W/l sau mai mult). Injectia de CO2 este necesara. Surprinzator, Tonina fluviatilis nu este foarte conditionata de fertilizarea in coloana de apa, cu exceptia aditiei de fier si micronutrienti. Totusi, nivelul de nitrati (NO3) si fosfati (PO4) nu trebuie sa ajunga la zero. Datorita cerintelor speciale ale acestei plante, unii acvaristi aleg sa amenajeze un acvariu special pentru ea, impreuna cu alte plante care iubesc apa moale si substratul acid (ca Syngonanthus spp., Eriocaulon cinereum, Eriocaulon setaceum, etc.).

Tonina fluviatilis creste vertical chiar si sub lumina foarte intensa, pornind lastari ocazional de-a lungul tulpinei. Datorita vitezei moderate de crestere, poate fi sufocata de plante stem mai competitive care cresc mai repede, de aceea trebuie sa ne asiguram ca nu este umbrita. Cand aceasta planta creste prea inalta, trebuie taiat varful si replantat. Pentru propagare, trebuiesc taiati lastarii laterali cu o foarfeca si replantati. Replantati doar primii 5 cm din varful fiecarei plante, pentru cele mai bune rezultate, deoarece pornirea cu fire prea inalte va face ca portiunile joase sa dezvolte radacini. Firele taiate scurt se vor dezvolta in tulpini mai curate si mai sanatoase.

Aceasta specie de Tonina este un excelent accent verde in partea de mijloc si spate a unui aquascape, datorita frunzelor de un verde proaspat. Este un candidat perfect pentru acvariile olandeze, datorita vitezei moderate de crestere si datorita cresterii foarte drepte pe verticala.