Cabomba furcata

Familie.........................................................
Cabombaceae
Provenienta.........................................................
America de Sud
Inaltime.........................................................
5-40 cm
Latime.........................................................
3-7 cm
Necesar de lumina.........................................................
Medie-Puternica
Temperatura necesara.........................................................
18-26
Duritate tolerata.........................................................
2 - 9
pH tolerat.........................................................
5.5 - 7
Viteza de crestere.........................................................
rapida
Cerinte.........................................................
medii - ridicate

Cabomba furcata seamana foarte mult ca si aspect si forma cu Cabomba caroliliana, insa este mult mai dificil de crescut. Aceasta dificultate a impiedicat-o sa atinga popularitatea varietatii verzi a speciei. Acvaristii incepatori o evita, deoarece necesita conditii mai deosebite, pe care le vom descrie putin mai jos. Planta provine din America centrala si de sud, unde se gaseste in apele raurilor  lente, cu apa moale si acida.

Lumina este cel mai important factor in dezvoltare plantei, un minim fiind 0,7 W/l, dar ideal este 1 W/l. In lipsa ei, frunzele isi pierd culoarea si se desprind. Un substrat fertil accelereaza ritmul de crestere, iar frunzele devin mari si bogate, cu aspect voluminos. Fertilizarea in coloana de apa este foarte importanta, nitratii, fosfatii si microelementele fiind cruciali. In cazul carentelor, Cabomba furcata raspunde rapid, simptomele fiind usor de sesizat: frunze inchise la culoare, ritm de crestere scazut, distanta internodala mare, decolorarea si desprinderea frunzelor. Culoarea rosie a plantei poate fi accentuata, primind chiar nuante aurii sau rozalii, in cazul mentinerii unui nivel scazut de nitrati. Aditia de CO2 influenteaza poztiv atat culoarea cat si ritmul de crestere. Circulatia apei din acvariu trebuie sa fie redusa, deoarece nu tolereaza curentii puternici. Cabomba furcata nu poate fi crescuta emers.

Tunderea plantei este o metoda simpla de inmultire. Bucata taiata se replanteaza, iar partea ramasa in substrat va face pui, aproape de locul sectionarii. Datorita ritmului alert de crestere,  trebuie tunsa destul de des.

Cabomba furcata isi gaseste locul in zona de mijloc si spate a acvariului, fiind un punct focal prin contrast cu plantele verzi.

Sursa: aquaticplantcentral.com