Eriocaulon cinereum

Familie.........................................................
Eriocaulaceae
Provenienta.........................................................
Asia de Est
Inaltime.........................................................
3-8cm
Latime.........................................................
3-8cm
Necesar de lumina.........................................................
puternica
Temperatura necesara.........................................................
24-28
Duritate tolerata.........................................................
0-4
pH tolerat.........................................................
5-6.5
Viteza de crestere.........................................................
lenta
Cerinte.........................................................
foarte ridicate

Eriocaulon cinereum este una din cele 400 de specii de Eriocaulon. Provine din orezariile Asiei , unde creste emers in solurile umede, ajungand doar de cativa ani in acvariile din lumea intreaga. Aceasta mica planta stem are nevoie de un substrat fertil si acid, in care dezvolta un bogat sistem de radacini, care poate ajunge la dimensiuni de 3 ori mai mare decat restul plantei.

Restul cerintelor sunt specifice plantelor dificile: lumina de mare intensitate (1 W/l), obligatoriu aditie de CO2 si fertilizare in masa apei (nitrati, fosfati, potasiu si micronutrienti).  Cand plantei i se asigura un nivel de Co2 suficiet, culoarea verde capata o tenta aurie. O apa dura (mai mare de 5 grade germane) provoaca moartea plantei.

Eriocaulon cinereum are  o crestere lenta chiar daca i se asigura conditii optime. La un interval de aproximativ o luna, la baza plantei apar unul sau mai multi pui, care pot fi separati de planta-mama cu o foarfeca. Acesti pui se replanteaza, dezvoltandu-se ca si plante de sine statatoare. 

Datorita inaltimii mici, Eriocaulon cinereum este o planta ideala pentru prim-planul acvariului. Este nelipsita in acvariile dedicate genului Tonina. Datorita aspectului sau inconfundabil, se poate folosi in orice stil de aquascaping, fiind usor de asociat cu alte specii de plante.

Sursa: aquaticplantcentral.com