Eriocaulon setaceum

Familie.........................................................
Eriocaulaceae
Provenienta.........................................................
Asia, Australia
Inaltime.........................................................
6-16 cm
Latime.........................................................
3-10 cm
Necesar de lumina.........................................................
puternica
Temperatura necesara.........................................................
20-28
Duritate tolerata.........................................................
0-4
pH tolerat.........................................................
5-6.5
Viteza de crestere.........................................................
redusa
Cerinte.........................................................
mari

Eriocaulon setaceum este o planta originara din sud-estul Asiei si nordul Australiei, unde traieste in apele curgatoare. A fost crescuta si exportata in toata lumea de catre pepiniera Oriental Aquariums din Singapore.

Eriocaulon setaceumeste o planta dificil de crescut in acvariu. La fel ca Tonina fluviatilis si Syngonanthus , aceasta specie prefera o apa acida si moale (KH cel mult 4). Ideal este sa i se asigure o lumina de 1W/l si obligatoriu aditie de CO2. Fertilizarea in coloana de apa este dificila, deoarece acvaristul trebuie sa monitorizeze periodic nitratii (NO3 intre 5 si 15 mg/l) si fosfatii (PO4 intre 1 si 2 mg/l). Fierul si ceilalti micronutrienti trebuie adaugati periodic pentru a evita carentele. Datorita cerintelor speciale si a dificultatii acestei plante, unii acvaristi prefera sa amenajeze acvarii special destinate cresterii speciilor Eriocaulon si, Tonina fluviatilis.

Aceasta specie de Eriocaulon este inalta, cu frunze subtiri de culoare verde deschis. Din loc in loc, da lastari noi, care dau un aspect voluminos. Cresterea pe verticala este lenta. Aceasta planta se adapteaza greu dupa ce varful ei este tuns. Replantarea varfurilor este un bun procedeu de a o inmulti.

Eriocaulon setaceum este o planta excelenta pentru mijlocul si fundalul acvariului, incadrandu-se cel mai bine intr-un acvariu amenajat in stil olandez.