Blyxa japonica

Familie.........................................................
Hydrocharitaceae
Provenienta.........................................................
Asia de sud-est
Inaltime.........................................................
7-15 cm
Latime.........................................................
5-10 cm
Necesar de lumina.........................................................
medie
Temperatura necesara.........................................................
24-28
Duritate tolerata.........................................................
3-20
pH tolerat.........................................................
5-7
Viteza de crestere.........................................................
medie
Cerinte.........................................................
medii - ridicate

Blyxa japonica  este o planta stem care creste in mlastinile si orezariile din Asia de sud-est. Ea a fost introdusa in acvaristica datorita aspectului si culorii, permitand acvaristului sa faca o trecere usoara intre gazon si plantele de fundal. Aceasta specie de Blyxa nu este foarte dificil de crescut in acvariu, daca sunt asigurate urmatoarele conditii:  lumina intre 0,5-1 W/l, aditie de CO2 si fertilizarea cu nitrati, fosfati, potasiu si micronutrienti.

Daca sunt oferite aceste conditii, frunzele vor fi de culoare deschisa (aurii, chiar rosiatice), iar planta va fi foarte compacta. Daca lumina este slaba, Blyxa japonica va creste pe inaltime, iar frunzele vor fi verzi. Putine plante au radacinile atat de bine dezvoltate, mai ales daca i se ofera un substrat fertil. La un nivel ridicat de fosfati (PO4 1-2 mg/l) aceasta specie va produce flori mici, de culoare alba, dispuse pe lujeri subtiri.

Spre deosebire de alte plante folosite in plan median, Blyxa japonica nu este o specie invaziva, deoarece nu se inmulteste prin stoloni. La baza plantei, apar la intervale regulate puii, care se detaseaza cu o lama ascutita si se replanteaza. Ei trebuie fixati bine in substrat, deoarece au tendinta de a pluti, insa la scurt timp dupa plantare, vor dezvolta radacini dense, care ii vor fixa.

Blyxa japonica a fost introdusa  in acvaristica, relativ recent, de catre Takashi Amano, care a folosit-o intens in stilul Nature. Acesta a utilizat-o datorita aspectului de iarba, cu accente aurii, incercand sa creeze un contrast cu gazonul de un verde-crud. (Glossostigma elatinoides, Hemianthus callitrichoides ''Cuba'')