Rotala macrandra

{aquaheader}

Rotala macrandra este una dintre cele mai populare si mai dificile plante stem de culoare rosie. Aceasta planta provine din India unde creste in zonele mlastinoase. Sub apa, ea dezvolta frunze de culoare rosie, in schimb crecuta emers are frunzele verzi. Cu toate ca este dificil de crescut in acvariu, este una dintre cele mai dorite plante.

Rotala macrandra este o planta indicator datorita sensibilitatii ei. Necesita o lumina puternica (minim 0,5 W/l, ideal 1W/l). Sub aceasta limita frunzele inferioare se deterioreaza rapid. Aditia de CO2 este obligatorie, pentru a se obtine o dezvoltare armonioasa si o culore aprinsa. In ce priveste fertilizarea cu macronutrieti, nitratii si fosfatii joaca un rol esential. O concentratie mare de nitrati (NO3 peste 10 mg/l), asociata cu o concentratie mica de fosfati (PO4 mai mic de 0,5 mg/l) genereaza o creste rapida si bogata; frunzele vor fi de culoare portocaliu deschis. Daca nitratii ajung la valori mari (NO3 peste 20 mg/l) Rotala macrandranu nu se mai dezvolta. Pentru o culoare rosu intens si o crestere spectaculoasa se recomanda un nivel scazut al nitratilor (NO3 sub 10 mg/l), asociat cu un nivel ridicat al fosfatilor (PO4 intre 1,5 si 2 mg/l). Fertilizarea cu micronutrienti si in special cu fier este obligatorie. Lipsa acestui element face ca frunzele sa fie de un rosu pal sau chiar sa apara pete albe.

Rotala macrandra trebuie tunsa periodic, replantandu-se partea superioara a plantei. Deoarece iubeste lumina, firele nu trebuie inghesuite, pentru ca si frunzele inferioare sa beneficieze de o iluminare corespunzatoare.

Aceasta specie de Rotala este bine reprezentata in stilul olandez si Nature. Un buchet de un rosu intens este ideal pentru a crea un punct focal sau un contrast cu plantele verzi. O alta caracteristica este metabolismul accelerat care poate fi observat prin formarea siragurilor bulelor de oxigen (pearling), la cateva ore de la pornirea luminii.