Rotala sp. "Vietnam"

Familie.........................................................
Lythraceae
Provenienta.........................................................
Asia-Vietnam
Inaltime.........................................................
30 cm
Latime.........................................................
4-8 cm
Necesar de lumina.........................................................
Medie
Temperatura necesara.........................................................
20-25
Duritate tolerata.........................................................
1-12
pH tolerat.........................................................
5-7
Viteza de crestere.........................................................
medie
Cerinte.........................................................
medii

Aceasta Rotala a fost introdusa in acvaristica ca planta de acvariu de către compania japoneză Rayon Vert. Rotala sp."Vietnam" poate fi găsita în creştere in zone cu apa mica foarte aprope de suprafata apei, dar si la suprafata in solurile umede din tara sa natala.

Rotala sp. "Vietnam" are cerinte similare de crestere cu Wallichii Rotala.La un iluminat moderat va duce la o colorare in verde iar tulpina in cea mai mare parte va fi rosie, în timp ce iluminatul intens va ajuta o coloratie mult mai spectaculoasa in nunate de roz auriu.Aditia de CO2 este necesara pentru rezultate bune.Fosfatii ar trebui să fie ţinuti la un nivel moderat catre crescut (PO4 1-2 mg/l) pentru o tulpină puternica, o distanta internoduri mica, şi coloratie rosiatica.Dozarea micronutrienţilor este de asemenea esenţială pentru ca Rotala sp."Vietnam" pentru a creste sanatoasa. Carenta de Fe are ca efect dezvoltarea unei tulpini mici şi palida, iar deficienţele extreme poate duce la moartea meristemului(MERIST'EM,meristeme,s.n. Tesut vegetal tânăr situat la extremitatea rădăcinii, tulpinii si ramurilor, care se înmulţeste continuu în vederea cresterii acestora).

Rotala sp."Vietnam" creste vertical si produce foarte multi vlastari laterali, mai ales atunci când ii este permisa creasterea de-a lungul suprafetei apei.Amenajarea unei tufe este retiv usoara. La aceasta specie se realizeaza prin tăierea şi replantarea vârfurlor intr-un manunchi cat mai strans.Din locul taierii, vor creste noi muguri si se vor dezvolta ca vlastari tineri. Taierea se va face progresiv de jur inprejurul tufei pana cand aceasta va ajunge la volumul dorit.

Rotala sp."Vietnam" poate fi utilizata în zona de mijloc a acvariului sau ca planta de fundal, în special în acele peisaje acvatice care pun accentul pe utilizarea plantelor stem.Această specie poate forma un contrast excelent atât pentru plantele de culoare verde cat şi pt cele roşii.