Staurogyne repens

Familie.........................................................
Acanthaceae
Provenienta.........................................................
America de Sud - Brazilia
Inaltime.........................................................
10-15 cm
Latime.........................................................
3-7 cm
Necesar de lumina.........................................................
Mediu/Puternic
Temperatura necesara.........................................................
25-28° C
Duritate tolerata.........................................................
3-20
pH tolerat.........................................................
6 - 8
Viteza de crestere.........................................................
Inceata/Medie
Cerinte.........................................................
Usor/Mediu

Staurogyne repens este o plantă de culoare "verde proaspăt", compactă şi rezistentă, pentru prim-planul acvariului. Cea mai apropiată rudă a sa în acvaristică este Hygrophila, dar Staurogyne repens este diferită, cu statura sa de arbust scund si compact si cu frunzele mici şi verzi. Staurogyne repens are habitatul originar pe pietrele din râul Rio Cristalino din Mato Grosso, Amazonul sudic, la fel ca şi rudă sa Hygrophila, care este de asemenea prezentă în America de Sud.

Staurogyne repens este o plantă cu tulpini maronii, rigide. Frunzele sunt relativ mici în comparaţie cu genul Hygrophila, în special în varianta emersă. De asemenea, această plantă creşte relativ mai lent decât speciile cunoscute de Hygrophila. Plantele achiziţionate din comerţ seamănă cu Hygrophila, dar pe lânga tulpinile verticale ale acesteia, Staurogyne repens are şi un număr de tulpini orizontale, aflate la baza plantei. Abia după creşterea sub apa vor apărea diferenţele vizibile faţă de Hygrophila. Staurogyne repens este potrivită pentru prim-planul şi planul median al acvariului. La plantarea în acvariu, vlăstarii verticali mai lungi trebuiesc tăiaţi, iar tulpinile rezultate trebuiesc impărţite în 2-4 tufe mai mici, care se plantează în grupuri mici. Frunzele emerse mor într-un final. Procedând astfel, se va menţine forma joasă si compactă de creştere. În acvariu, Staurogyne repens dezvolta noi vlăstari care se întind orizontal şi formează un covor frumos. Această abilitate o recomandă ca plantă ideala pentru prim-plan.

Staurogyne repens este o plantă robustă, care preferă un iluminat mediu către puternic şi suplimente de CO2. Are, de asemenea, nevoie de fertilizare. O combinaţie de substrat bogat în nutrienţi, împreună cu oligoelemente (micronutrienţi) este necesară pentru a menţine culoarea "verde proaspat" a frunzelor şi pentru a acoperi uniform solul. În cazul în care vlăstarii verticali sunt înlăturaţi înaintea plantării, poate dura luni întregi până când este necesară o nouă tundere. Ulterior, noii lăstari verticali pot fi tunşi săptămânal. Staurogyne repens , pe lânga faptul ca este ideală pentru prim-planul acvariilor, este de asemenea foarte recomandată pentru acvarii nano, datorită creşterii lente în lăţime şi a naturii robuste.

Sursa: tropica.com