Ammannia gracilis

Familie.........................................................
Lythraceae
Provenienta.........................................................
Africa de vest
Inaltime.........................................................
12-20 cm
Latime.........................................................
5-10 cm
Necesar de lumina.........................................................
ridicat-foarte ridicat
Temperatura necesara.........................................................
17-28°C
Duritate tolerata.........................................................
moale
pH tolerat.........................................................
5-7
Viteza de crestere.........................................................
medie
Cerinte.........................................................
medii-ridicate

Ammannia gracilis, a fost introdusa in acvaristica de catre P.J. Bussink care a identificat-o in Liberia.  Este o planta specifica mlastinilor din Africa de vest. Datorita faptului ca este o planta frumoasa si relativ accesibila din punct de vedere a cerintelor, Ammannia gracilis este indragita de cartre acvaristi. Desi nu este foarte pretentioasa, Ammannia gracilis are nevoie de cateva conditii pentru a-si dezvlaui pe deplin frumusetea.

Lumina de care aceasta planta are nevoie este de 0,5-1 W/litru, o concentratie constanta de CO2 in jurul valorilor de 25-30 mg/l. Ammannia gracilis prefera o apa usor acida si moale  (KH 4-6, GH 6-8), dar se poate adapta si la conditii usor diferite. Aditia de macronutrienti este obligatorie, astfel nitratii (5-20mg/l) si fosfatii (1-2 mg/l) trebuiesc tinuti la valori mari pentru o colorare intensa. Aditia de fier alaturi de celelalte microelemente trebuie facuta proportional cu aditia de macronutrienti. In lipsa fierului  frunzele vor deveni pale. O concentratie mai ridicata de nitrati va duce la inverzirea frunzelor, in schimb un nivel scazut, asociat cu un nivel ridicat de fosfati va genera un colorit intens.

Daca i se asigura conditii optime, Ammannia gracilis va avea un ritm de crestere rapid, ajungand pana la suprafata apei. Periodic tufele se tund, replantandu-se partile superioare. Din locul in care planta a fost sectionata vor aparea curand lastari noi.
Datorita dimensiunilor relativ mari ale plantei, ea va fi plasata in zona de mijloc a acvariului, aducand o pata de culoare daca este asezata intre alte plante verzi. Este o planta intalnita mai ales in acvariile olandeze.

Sursa: aquaticplantcentral