Taxiphyllum barbieri (Java moss)

{aquaheader}

Taxiphyllum barbieri , cunoscut de asemenea si ca “Java Moss”, este o planta foarte comuna. Originara din sudul Asiei, poate fi gasita crescand emers pe trunchi de copaci cazuti  si pe roci in zone cu umiditate mare. Aceasta specie este de asemenea gasita si in zonele inundabile ale raurilor. Desi multa vreme a fost clasata in genul Vesicularia, Java Moss provine de fapt din genul Taxiphyllum. Aceasta este o planta populara ce se gaseste usor in petshopuri si la magazinele online.

Taxiphyllum barbieri este usor de crescut, ea tolereaza o gama larga de conditii ale apei dupa o perioada de aclimatizare. Desi poate tolera temperaturi pana la 29 grade Celsius, Java Moss creste mai repede si arata mai sanatos in ape de o temperatura mai mica, in jur de 24 grade Celsius. Aceasta planta are cerinte reduse in ceea ce priveste iluminarea, descurcandu-se bine atat in acvarii slab luminate, cat si in cele puternic luminate. In lumina puternica, aceasta planta va creste deasa si luxurianta, iar in lumina slaba va creste mai inchisa la culoare si desirata. Aditia de CO2 si fertilizarea ii maresc viteza de crestere, insa acest muschi se va dezvolta si fara ele. Pentru a obtine o nuanta frumoasa de verde, este recomandata fertilizarea cu fier.

Pentru a atasa Java Moss de roci sau lemne, intindeti muschiul in strat subtire pe locul dorit, si infasurati-l cu nailon de pescuit sau cu ata. Apoi, Taxiphyllum barbieri va creste si se va atasa de obiect. Ramificarea este neregulata, cu frunze lungi de 2mm de-a lungul tulpinilor. Se tunde si se propaga usor, doar taiand partile in exces cu o foarfeca. Partile taiate pot fi atasate pe o noua suprafata.

Taxiphyllum barbieri este o planta foarte versatila in aquascaping. Prin atasarea ei pe roci si buturugi, da acestora o aparenta imbatranita. Muschiul poate fi de asemenea folosit si pentru covor in zona frontala a acvariului in situatii de iluminare slaba. Acvariile Dutch folosesc uneori Java Moss in pereti de muschi in background. De asemenea, in acvariile amenajate pentru reproducerea pestilor de acvariu, o tufa de Java Moss asigura o excelenta ascunzatoare pentru pui, la fel ca si in acvariile pentru creveti unde este indispensabila.

 

Magazin de unde poti cumpara Taxiphyllum barbieri (Java moss).