Sagittaria subulata

Familie.........................................................
Alismataceae
Provenienta.........................................................
America Centrala si de Nord
Inaltime.........................................................
5-30 cm
Latime.........................................................
10-15 cm
Necesar de lumina.........................................................
scazuta- foarte ridicata
Temperatura necesara.........................................................
16-28°C
Duritate tolerata.........................................................
4-30°dH
pH tolerat.........................................................
5.5-8
Viteza de crestere.........................................................
medie
Cerinte.........................................................
scazute

Sagittaria subulata este o planta de mlastina intalnita in estul Statelor Unite si in America de Sud, in apa dulce dar si in apa salcie. Sagittaria subulata este o binecunoscuta planta de acvariu cultivata de majoritatea serelor, inclusiv Oriental Aquariums, Tropica si Florida Aquatic Nurseries. Sagittaria subulata se gaseste in oferta magazinelor de profil sub numele “Dwarf Sagittaria” (sagittaria pitica).

Sagittaria subulata este o planta usor de crescut, ce necesita doar iluminare moderata. Aceasta planta poate tolera o apa dura, alcalina. De asemenea, planta se descurca bine si in acvarii fara CO2, desi injectarea acestuia ajuta la grabirea ritmului de crestere.Un substrat bogat, sau o fertilizare in coloana de apa, cu fosfati (PO4), nitrati (NO3), potasiu (K) si fier/micronutrienti, vor duce la cele mai bune rezultate. Aceasta planta este in special pretentioasa la nivelul fierului si isi va arata deficientele prin ingalbenirea frunzelor. Iluminarea puternica va duce la irosirea varfului frunzelor.

Plantate dens, frunzele late de 0.5 cm pot creste pana la 60 cm lungime. Plantarea firelor mai departate duce la o lungime de 5-10 cm a frunzelor. Sagittaria subulata este o planta cu crestere rapida, si se propaga prin lastari trimisi in substrat, poate forma in scurt timp un covor. Uneori, aceasta planta va trimite o tulpina la suprafata unde vor aparea mici flori albe.

Inaltimea relativ redusa a acestei plante o face un candidat ideal pentru zona de fata sau de mijloc a acvariului. Textura de iarba a acestei plante poate fi accentuata cu alte specii ca Anubias barteri sau Glossostigma elatinoidepentru contrast si pentru naturalete. Daca este lasata sa se inalte pana la 60 cm, poate fi folosita in zona de spate a acvariului.