Rotala wallichii

Familie.........................................................
Lythraceae
Provenienta.........................................................
Asia de Sud-Est
Inaltime.........................................................
10-30 cm
Latime.........................................................
2-4+ cm
Necesar de lumina.........................................................
medie/puternica
Temperatura necesara.........................................................
18-28°C
Duritate tolerata.........................................................
1-13°dH
pH tolerat.........................................................
5-7
Viteza de crestere.........................................................
rapida
Cerinte.........................................................
medii

Rotala wallichii este o planta stem eleganta, ce se gaseste in zonele cu apa moale si acida din sudul Asiei. Aceasta planta produce ciorchini de flori mov deschis. Desi nu este una dintre cele mai usor de crescut plante acvatice, Rotala wallichii este una dintre cele mai populare si mai intalnite plante stem rosii.

Rotala wallichii necesita iluminare puternica, injectie de CO2 si un regim de fertilizare echilibrat, pentru o dezvoltare armonioasa. Lumina ar trebui sa fie cel putin 0,5 W/l, pentru cea mai buna crestere si colorare. Aditia de CO2 este necesara in cantitati mari si constante, de la o bomba cu drojdie sau de la un sistem presurizat. Suplimetarea cu azot este recomandata, mai ales daca se face sub forma de nitrati (NO3), in cantitati mici , dar frecvent. Aceasta planta creste cel mai bine cand nitratii nu ajung niciodata la zero, ci sunt tinuti intotdeauna la un nivel mediu-ridicat (NO3=20-25 mg/l). Rotala wallichii apreciaza nivelul mare de fosfati (PO4=1-2 mg/l), si dozarea abundenta de micronutrienti, in special fier. Cand conditiile sunt bune, aceasta planta ne va rasplati cu o tulpina de un roz deschis, portocaliu sau rosu inchis.

Aceasta Rotala formeaza tufe roz, pufoase si luxuriante, care cresc pana la suprafata apei. Intensitatea maxima a culorilor este la suprafata apei, unde planta dezvolta o multime de lastari. Cand devine prea inalta, Rotala wallichii poate fi scurtata prin taierea varfului si replantarea acestuia, cu sau fara scoaterea din substrat a radacinii ramase. Inmultirea poate fi efectuata prin taierea tulpinilor care sunt prea mici si replantarea lor in substrat.

Rotala wallichiieste deseori folosita pentru stilurile Nature Aquarium si Dutch, ca un accent colorat, rosiatic, plasat in zona de mijloc sau spate a acvariului. Pentru cel mai bun efect, ar trebui plantate cate 3-5 fire odata cu o penseta, pentru a forma tufe mari si dense.

Sursa : aquaticplantcentral.com