Rotala sp. ''green''

Familie.........................................................
Lythraceae
Provenienta.........................................................
Asia
Inaltime.........................................................
40-50 cm
Latime.........................................................
3+ cm
Necesar de lumina.........................................................
puternica
Temperatura necesara.........................................................
18-30°C
Duritate tolerata.........................................................
1-20°dH
pH tolerat.........................................................
5.5-8
Viteza de crestere.........................................................
rapida
Cerinte.........................................................
scazute

Plantele care se preteaza la aquascaping sunt intotdeauna cautate, iar Rotala sp. Green nu face nici o exceptie. Cunoscuta in hobby ca Rotala Rotundifolia Green si Rotala sp. Green, taxonomia acestei plante este inca incerta. Poate fi o forma de Rotala Rotundifolia, sau poate fi o specie separata. Indiferent, aceasta planta castiga popularitate datorita usurintei in cultivare si datorita aspectului. Nu avem date in legatura cu habitatul ei specific, cu toate ca site-ul Tropica afirma ca ea provine din Asia.

Ca si Rotala Rotundifolia, Rotala sp. Green este usor de crescut. Cu toate ca o gama larga de valori ale iluminarii poate fi tolerata, de obicei regula este “mai mult – mai bine”. Aceasta planta stem se pare ca este mai predispusa a creste paralel cu substratul, decat Rotala Rotundifolia. Desi o apa putin mai calda ii imbunatateste cresterea, aceasta specie nu necesita un tratament anume in ceea ce consta PH-ul sau duritatea (GH). CO2-ul nu este necesar, dar in cazul folosirii lui planta va creste mai repede si mai sanatoasa. Fertilizarea in coloana de apa, in special dozarea de azot sub forma de nitrati (NO3) si fier este esentiala pentru deficientele ce pot aparea; simptomele de deficiente includ ingalbenire, reducerea dimensiunii frunzelor si, in cele din urma moartea tulpinei. Daca se cresc cateva tulpini intr-un mediu emers, propagarea terestra intr-un sol umed va fi foarte productiva.

Rotala sp. Green se inmulteste simplu prin lastari laterali, care in conditii bune sunt numerosi. Acesti lastari pot fi taiati si replantati. Tunderi repetate ale varfurilor cu o foarfeca vor duce la o crestere luxurianta sub forma de tufa deasa, deoarece planta creste lastari la fiecare taietura.

Aquascaperul japonez Takashi Amano este foarte atasat de aceasta specie in layout-urile lui Nature. Culoarea ei verde deschis, cu textura de stea, si tendinte de a crea o tufa deasa, in cascada, o face un bun candidat pentru toate zonele din acvariu. Nuanta de verde a frunzelor contrasteaza bine cu multe alte plante cu frunze diferite ca si culoare si forma. Dimensiunile mici o fac un candidat perfect pentru acvarii nano.