Rotala rotundifolia

Familie.........................................................
Lythraceae
Provenienta.........................................................
Asia de Sud-Est
Inaltime.........................................................
40-60 cm
Latime.........................................................
3+ cm
Necesar de lumina.........................................................
Medie-Puternica
Temperatura necesara.........................................................
18-30°C
Duritate tolerata.........................................................
1-20°dH
pH tolerat.........................................................
5.5-8
Viteza de crestere.........................................................
rapida
Cerinte.........................................................
scazute

In latina, numele acestei plante inseamna ''planta cu frunzele rotunde'', dar acest nume este valabil doar daca este pastrata in conditii asemanatoare cu cele din mlastini. In acvariu Rotala rotundifolia are frunzele lungi si inguste. Spre deosebire de alte specii de Rotala, aceasta este relativ nepretentioasa, desi are nevoie de multa lumina pentru a produce frunze rosii. Cu timpul aceasta planta produce noi si noi tulpini si frunze facand-o sa para foarte stufoasa. Din acest motiv lumina nu ajunge la frunzele din partea de jos, iar pentru a preveni moartea acestora trebuie ca din cand in cand sa o rariti.

Rotala rotundifoliaeste una din plantele rosii cu dificultate scazuta.Chiar daca planta rezista si cu o iluminare de intensitate medie, pentru un colorit intens este nevoie de lumina puternica. Pentru a obtine culoarea rosu intens, Rotala rotundifoliaare nevoie de o lumina intre 0.6-1.2 W/l, fara a fi umbrita de alte plante. O concentratie scazuta de nitrati (NO3; 5 mg/l), asociata cu un nivel ridicat de fosfati (PO4 inte 15 si 2 mg/l) si o aditie sustinuta de microelemente sunt conditiile ideale pentru a obtine o colorare intensa. Variatia acestor parametri vor influenta culoarea plantei, obtinandu-se diferite nuante, intre roz si galben.

Pentru a inmulti aceasta planta, pur si simplu se sectioneaza o planta sanatoasa si se replanteaza in substrat. Tunderea periodica a varfurilor si replantarea lor va avea ca efect formarea unui tufe bogate.

In aquascaping, Rotala rotundifolia este folosita in zona de mijloc si spate a acvariului, ca si un punct focal cu accente rosii. Este folosita atat in stilul Nature cat si in stilul olandez.

Surse: tropica.com, aquaticplantcentral.com