Proserpinaca palustris Cuba

Familie.........................................................
Haloragaceae
Provenienta.........................................................
America Centrala - Cuba
Inaltime.........................................................
10-40 cm
Latime.........................................................
5-15 cm
Necesar de lumina.........................................................
medie-puternica
Temperatura necesara.........................................................
10-28°C
Duritate tolerata.........................................................
1-13°dH
pH tolerat.........................................................
5-7.5
Viteza de crestere.........................................................
lenta
Cerinte.........................................................
medii

Proserpinaca palustris poate fi gasita in zona de sud-est a Statelor Unite si America Latina in soluri umede, iazuri, canale, parauri si mlastini. Ea a inceput de curand sa primeasca recunoastere internationala ca fiind o planta cautata de acvariu, desi era crescuta de acvaristii americani de mai mult de un deceniu. Desi nu este foarte comuna in magazinele de specialitate, ea pote fi totusi gasita la numerosi acvaristi.

Aceasta planta nu este dificil de crescut, dar necesita o lunga perioada de tranzitie de la forma emersa verde, cu frunze dintate, la forma submersa cu frunze portocaliu-rosiatice. Iluminarea moderata spre intensa (0.5W/l sau mai mult) este necesara pentru sanatatea si culoarea acestei specii. Injectia de CO2 este foarte recomandata pentru a atinge potentialul intreg al acestei plante. Nivelul scazut de nitrati (NO3=5-10mg/l) si nivelul crescut de fosfati (PO4=1.5-2mg/l) incurajeaza cresterea compacta si culoarea portocaliu-rosu. Daca nitratii sunt tinuti la o valoare ridicata, planta va afisa o nuanta deschisa de portocaliu, pana la verde. Fertilizarea cu fier este de asemenea necesara, deoarece o carenta de fier duce la decolorarea frunzelor.

Proserpinaca palustriscreste intr-un ritm moderat, chiar incet, producand foarte putini lastari laterali de-a lungul tulpinii. Cand trebuie tunsa, replantati partea superioara si aruncati partea inferioara. Pentru propagare, planta poate fi incurajata sa produca lastari laterali prin taierea partii superioare si pastrarea partii inferioare infipta in substrat. In jurul taieturii vor aparea unul sau mai multi lastari, in cateva zile. Dupa ce cresc de mai multi centimetri, acestia pot fi taiati si replantati.

Aceasta specie portocaliu-rosiatica este o excelenta alegere pentru aquascape-urile mici datorita dimensiunilor mici si a ritmului moderat de crestere. Este cel mai bine folosita ca un accent rosu in zona de mijloc sau de spate a acvariului, remarcandu-se eficient datorita culorii puternice si datorita texturii unice a frunzei.