Pogostemon stellata (Eusteralis stellata)

Familie.........................................................
Lamiaceae
Provenienta.........................................................
Asia
Inaltime.........................................................
15-25 cm
Latime.........................................................
10-20 cm
Necesar de lumina.........................................................
puternica
Temperatura necesara.........................................................
22-28°C
Duritate tolerata.........................................................
1-13°dH
pH tolerat.........................................................
5-7
Viteza de crestere.........................................................
medie
Cerinte.........................................................
foarte ridicate

Pogostemon stellata , gresit cunoscuta ca si Eustralis stellata in acvaristica, este o planta vivace, ce se gaseste in mlastinile din sud-estul Asiei si nordul Australiei. Datorita extinsei si oarecum fragmentatei distributii geografice, exista multe forme ale acestei plante in salbaticie. In ultimii ani, aceasta planta a devenit din ce in ce mai comuna pe piata, datorita popularitatii ei de planta frapanta.

Pogostemon stellatus este o planta dificil de crescut, care pune cateva conditii acvaristului pentru a se dezvolta frumos. Iluminarea trebuie sa fie intensa, deoarece portiunile joase ale tulpinei sufera in lipsa acesteia. Injectia stabila de CO2 este obligatorie, daca doriti sa cresteti aceasta planta la potentialul ei maxim. Nitrati (NO3), fosfati (PO4) si micronutrienti trebuiesc adaugati in coloana de apa pentru a avea succes pe termen lung cu aceasta planta. Nitratii (NO3=5-20mg/l) si fosfatii (PO4=0.2-2mg/l) nu sunt asa importanti, atata vreme cat sunt stabili. Cand conditiile de crestere si nivelul de nutrienti se modifica brusc, planta produce lastari laterali la varf. Daca nivelul de nitrati si fosfati este tinut sus, aceasta planta va fi verde. Daca acvaristul alege sa reduca nivelul la unul sau la ambii nutrienti, planta va dezvolta o nuanta de mov sau portocaliu. Aceasta planta stem este de asemenea un excelent indicator pentru fier si micronutrienti. Daca exista o deficienta, frunzele ei vor fi galbene, chiar albe in cazuri extreme.

Aceasta planta stem poate sa creasca vertical sau inclinata la un unghi deasupra substratului. Ea produce multi lastari laterali, care fac inmultirea usoara, deoarece ei trebuie doart taiati si replantati. Tunderea se poate face in doua feluri : taiere si replantare a varfurilor cu sau fara pastrarea partii inferioare a plantei.

Pogostemon stellata este una din cele mai decorative plante din acvaristica plantata, perfecta un accent sau un punct focal in midground si background in acvariile mari. Are o culoare frumoasa, o forma si o textura a frunzei foarte buna si ofera un contrast excelent cu alte plante cu frunze dintate, sau cu alte plante stem verzi.