Pogostemon helferi

Familie.........................................................
Lamiaceae
Provenienta.........................................................
Asia de Sud-Est - Thailanda
Inaltime.........................................................
2-10 cm
Latime.........................................................
5-10 cm
Necesar de lumina.........................................................
medie-puternica
Temperatura necesara.........................................................
20-30\u00b0C
Duritate tolerata.........................................................
1-30\u00b0dH
pH tolerat.........................................................
6-7.5
Viteza de crestere.........................................................
medie
Cerinte.........................................................
medii

Pogostemon helferi este una dintre cele mai frumoase si speciale plante pe care acvaristul le are la dispozitie. Frunzele distincte, verzi si incretite reprezinta o compozitie atractiva comparativ cu alte plante din acvariu.

Provenind din apele din Thailanda si Myanmar, Pogostemon helferi a aparut prima data in acvaristica in 2006. Ea se gaseste de-a lungul albiilor raurilor si paraurilor. Cand a fost prima data prezentata acvaristilor, aceasta planta a capatat o reputatie de a fi greu de crescut si greu de reprodus. Odata ce acvaristii au invatat mai multe despre planta, Pogostemon helferi a devenit o planta moderat-simplu de crescut si de inmultit.

In Thailanda, aceasta planta este numita “Dao Noi”, care se traduce in romana “Mica Stea”. Peste hotare acvaristii i-au dezvoltat porecla iar acum Pogostemon helferi este cunoscuta ca si Downoi.

Pogostemon helferieste o planta stem care are o distanta internodala foarte mica, ceea ce-i creeaza imaginea de tufa compacta. Aceasta planta va creste pana la 5 cm inaltime sub iluminare puternica, dar va creste mai inalta (12 cm) sub iluminare slaba. Ea prefera un substrat fertil, cel putin lumina moderata si CO2 pentru a se descurca bine. Rata de crestere este moderata pentru o planta stem. Pogostemon helferi va continua sa ramana scunda, dar va dezvolta lastari laterali din doua in doua saptamani care vor creste la dimensiunea maxima in inca trei saptamani.

Frunzele incretite au o nuanta vibranta de verde si ating lungimea de 2.5 cm. Ingalbenirea frunzelor este semn direct de insuficienta a fierului sau a iluminarii. Este important sa subtiem tufele, sa taiem lastarii crescuti intre plante mature si sa-i replantam, pentru a ne asigura ca lumina patrunde la frunzele inferioare a fiecarei plante.

Inmultirea se face simplu plin replantarea lastarilor laterali. Taiati fiecare lastar si infigeti-l direct in substrat. El va dezvolta o retea de radacini la aproximativ 5cm adancime. Tulpinile mai inalte de Pogostemon helferi pot fi taiate de la jumatate pentru a incuraja cresterea lastarilor, din jumatatea inferioara ramasa in substrat.

Pogostemon helferi este o planta versatila care poate fi tinuta in grupuri mici de cateva plante pentru a servi ca accent in aquascape, sau poate fi tinuta in grupuri mai mari ca sa serveasca de covor in zona de fata a acvariului. Deoarece frunzele incretite ale acestei plante sunt atat de diferite de frunzele altor plante, acvaristul poate sa foloseasca Pogostemon helferi ca un “flash”, un factor de accentuare in peisaj.

Cand plantati initial Pogostemon helferi, lasati 1 cm spatiu intre plante. In cateva saptamani, planta se va extinde si va acoperi si spatiile libere. Statura mica si textura contrasteaza bine si cu pietre sau alte elemente de hardscape.