Nymphaea lotus (zenkeri)

Familie.........................................................
Nymphaeaceae
Provenienta.........................................................
vestul Africii
Inaltime.........................................................
20-80 cm
Latime.........................................................
25-60 cm
Necesar de lumina.........................................................
medie-puternica
Temperatura necesara.........................................................
22-30°C
Duritate tolerata.........................................................
1-20°dH
pH tolerat.........................................................
5.5-8
Viteza de crestere.........................................................
medie
Cerinte.........................................................
medii

Nymphaea lotus (zenkeri), uneori cunoscuta si ca Nymphaea lotus “Red”,se gaseste in habitatul ei natural in Africa, in zone cu apa statatoare, cu marimi diferite de la lacuri pana la balti temporare. Fara nici un dubiu, este una dintre cele mai populare specii din genul ei, folosite in acvaristica. Bulbi sau pui ai acestei plante sunt disponibili pe piata, uneori sub numele “Red Tiger Lotus”.

Nymphaea lotus (zenkeri)este o planta cu bulb ce produce frunze submerse dar si frunze plutitoare. Desi planta va creste si sub iluminare slaba, acvaristii prefera o iluminare puternica pentru a evita cresterea frunzelor plutitoare la suprafata apei. Daca aceste frunze se dezvolta totusi, este bine sa fie taiate inainte ca ele sa ajunga la suprafata, deoarece va fi mult mai greu sa descurajam cresterea acestor frunze de suprafata, odata ce planta afla unde este suprafata. De asemenea, plante care s-au invatat deja cu dezvoltarea frunzelor de suprafata, pot fi dezvatate printr-un trimming vigilent asupra acestor frunze. Cu toate ca un substrat nutritiv este fara discutie cel mai important aspect pentru cresterea sanatoasa a acestei plante, suplimentarea de CO2 si fertilizarea regulata si in substrat si in coloana de apa duc la rezultate mai bune. Totusi, deoarece este o planta mare care se dezvolta foarte mult si devine greu de folosit in acvarii, multi acvaristi incearca tot felul de metode de a-i restrange cresterea. Una dintre cele mai practicate metode este plantarea bulbului intr-un pot, ideea fiind ca atunci cand radacinile au o crestere slaba intr-un spatiu restrans, planta se dezvolta mai putin. >

Nymphaea lotus (zenkeri) poate fi de obicei obtinuta numai daca planta este lasata sa produca mai multe frunze plutitoare, astfel aparand si floarea care infloreste peste noapte. Semintele care se dezvolta dupa ce floarea se ofileste, sunt productive. Divizarea bulbului este posibila, dar rar si este incununata cu succes numai daca partea rupta din bulb are si coroana din care pleaca frunzele.

Cu toate ca aceasta specie ajunge rapid la dimensiuni mari, i se poate gasi un loc in acvariu. Specimenele tinere creeaza un superb contrast in acvarii ce includ in principal plante verzi. De asemenea, planta poate deveni un punct focal daca este bine asezata si tunsa cu regularitate.